Овочі-Ягоди-Сад

Осінь – час подбати про фосфорне живлення саду

Осінь – час подбати про фосфорне живлення саду
Грушевий сад ТОВ «Вільшанка» (Черкаської обл.), де вже 2 сезони застосовують фосфорні добрива БРЕНДТ РеакшнТМ Фосфор ДС 12-58-0

За збиранням врожаю настає один з важливих періодів для проведення фосфорного підживлення плодового саду. Адже саме завдяки осінньому підживленню відбувається накопичення фосфору в клітинах епідермісу кореневої системи, з яких навесні фосфор транспортується до пагонів, посилюючи розвиток квіткових бруньок, відновлення кореневої системи та ріст нових тканин навесні.
При нестачі ж фосфору у плодових культур сповільнюється ріст пагонів, погіршується цвітіння, бруньки розпускаються із запізненням, і, як результат, формуються деформовані плоди невеликого розміру, які зарано достигають (можуть бути іржаві або потріскані), схильні до передзбирального падіння та погано зберігаються. За умов сильного дефіциту фосфору в ґрунті симптоми проявляються одразу після розпускання бруньок — це фіолетове скручене листя, яке надалі, якщо дефіцит прогресує, стає світло-зеленим та починає передчасно опадати, а молоді пагони відмирають.

Праворуч плоди груші, підживленої БРЕНДТ РеакшнТМ Фосфор ДС 12-58- 0 (2 кг/га тричі через фертигацію в період дозрівання),
в порівнянні з контролем. 26.06.2023 ТОВ «Вільшанка» Черкаська обл.
Контроль


При виборі фосфорних добрив та способу їх внесення варто враховувати особливості засвоєння рослинами фосфору. Дослідження методів внесення стверджують, що найефективнішим способом внесення фосфору є фертигація. Адже, фосфор — малорухомий у ґрунті елемент, що поглинається рослинами лише у формі ортофосфату (Н2РО4 та НРО4 2-). Основним способом поглинання фосфору рослинами є дифузія: в ґрунтовій воді розчиняється його невелика кількість, після поглинання якої рослинами, — частина зв’язаного Р розчиняється в ґрунтовому розчині та починає рухатись до коренів. Фосфор дуже повільно переміщається до коренів (0,1–0,15 мм/добу), тому рослини можуть спожити лише ту кількість фосфору, яка знаходиться в межах декількох міліметрів (2–4 мм) навколо коренів, тоді як Са та Mg поглинаються кореневою системою з відстані 8–10 мм. До того ж, — дифузія послаблюється при дефіциті вологи та зниженні температури ґрунту, а при t= 14 °С — призупиняється.
При чому, в ґрунтах з низьким рН — фосфор зв’язується з мінералами заліза та алюмінію, а в ґрунтах з високим рН — утворює малорозчинні сполуки з кальцієм. Через ці процеси «фіксації» та малу рухомість в ґрунті, внесений з добривами фосфор, зазвичай, залишається поблизу місця надходження та не потрапляє до активної частини кореня. Тому коефіцієнт засвоєння фосфору з добрив в перший рік внесення не перевищує 20%.

Зважаючи на особливості засвоєння фосфору в різних умовах та пов’язані з ними ризики, міжнародний агрохімічний концерн BRANDT® розробив технологію «БРЕНДТ Реакшнтм», що забезпечує ефективне фосфорне живлення на різних типах ґрунтів. Технологія «БРЕНДТ Реакшнтм» «захищає» молекули фосфату органічним полімером, робить їх більш рухомими в ґрунтовому профілі та стійкішими до реакцій з кальцієм, алюмінієм та залізом, завдяки чому рослини отримують з БРЕНДТ РеакшнТМ Фосфор ДС 12-58-0 доступний фосфор для засвоєння відразу після внесення цього водорозчинного добрива та тривалий період після підживлення.

За результатами тестувань, проведених виробником на типових ґрунтах Туреччини
(з рН=6–7), ефективність 1 кг добрива БРЕНДТ Реакшнтм Фосфор ДС 12-58-0 відповідає ефективності 10–15 кг застосованого моноамонійфосфату (МАФ).

Плодоношення груші сорту «Конкорд», підживленої БРЕНДТ РеакшнТМ Фосфор ДС 12-58-0 (2 кг/га тричі через фертигацію в період дозрівання), 02.08.2023 ТОВ «Вільшанка» Черкаська обл.

Одним з прикладів ефективності фосфорного живлення плодових з технологією «БРЕНДТ РеакшнТМ» є досвід ТОВ «Вільшанка» Черкаської області на грушах сорту «Конкорд» (рік посадки — осінь 2017, схема посадки — 3,5 м*80 см, густота насаджень — 2600 рослин/га). За результатами аналізу ґрунту, господарство має помірно-карбонатні (10,6%), з високим вмістом Са (16,8 мг-екв/100 г), середньолужні (рН води 8,5) ґрунти. В 2022 році за рекомендацією фахівця ТОВ «ВІТЕРА УКРАЇНА» – офіційного імпортера добрив БРЕНДТ РеакшнТМ було проведене в період «формування-розвиток плодів» фосфорне підживлення цього грушевого саду добривом БРЕНДТ Реакшнтм Фосфор ДС 12-58-0: тричі по 2 кг/га (з періодичністю 7–10 днів) через систему фертигації (вилив води — 50 м3/га/добу, тривалість внесення добрив — 1 год), що забезпечило – не лише більшу врожайність – 20,4 т/га (контролі — лише 17,7 т/га), але й дозволило отримати гарні, однорідні плоди.

Валентина Ямкова,
керівник від. науки та агрохімічного сервісу

ТОВ «ВІТЕРА УКРАЇНА» т. 050 380 06 82

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ