Якість молока можна поліпшити правильними рецептами кормів для ВРХ
Завдяки індивідуальним рецептам кормів для великої рогатої худоби на одній із ферм групи компаній VITAGRO показники жиру в молоці зросли з 3,4% до 3,7%.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Юрій Березовський, технолог із годівлі ВРХ VITAGRO Nutrition, дочірньої компанії ГК VITAGRO.
«Нам дісталася ферма, де протягом року були проблеми з жирністю молока. Ми з’ясували, що причина – в низькій якості основних кормів через несприятливі погодні умови під час заготівлі, – зазначив він. – Розробили рецепти, які давали б змогу максимально використати складові кормів для підвищення якості молока. У результаті показники жиру підвищилися з 3,4% до 3,7%, що, відповідно, принесло додатковий прибуток господарству».
Також вдалося підвищити конверсію корму з 1,4 до 1,5, додав Юрій Березовський.
«У 2023 році це господарство заготовило якісніші корми, бо погодні умови були сприятливими. Тому розраховуємо на ще кращі результати продуктивності корів», – наголосив технолог із годівлі.
За словами Юрія Березовського, перед тим як виводити корми VITAGRO Nutrition на ринок, їх тестують на власному поголів’ї.
Фахівці компанії відвідують господарства, де здійснюють технологічний аудит, складають звіт про поточну ситуацію та шляхи покращення: оперативні та стратегічні. Далі у власній лабораторії аналізують корми, якими годують корів у господарстві, і відповідно до результатів аналізів складають раціони для кожної технологічної групи.
«До цих раціонів можемо додати адресні кормові добавки. Така рецептура може бути вигіднішою, як порівняти з традиційним рецептом, адже може не містити елементів, яких і так достатньо в раціоні корів», – зазначив він.