Тваринництво

Зернова патока містить складні вуглеводи

Зернова патока містить складні вуглеводи

Одна з причин низької продуктивності й проблем зі здоров’ям у корів – незбалансованість раціонів, а також неякісні корми. У раціонах корів дефіцит білка становить у середньому 20-30%, а вуглеводів – близько 50%. Вуглеводно-протеїнове співвідношення має бути (0,7-1) : 1, але в раціонах корів без додавання цукристих кормів воно зазвичай не перевищує (0,4-0,5) : 1.

Експерти твердять, що завдяки патоці можна покращити продуктивність і стан здоров’я тварин. Та практики застерігають від великої кількості вуглеводів у кормах, що призводить до ацидозу рубця, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Вуглеводи – це джерело життєдіяльності мікрофлори рубця. За дефіциту вуглеводів майже вдвічі збільшується утворення масляної кислоти та значно зменшується кількість пропіонової. А це гальмує синтез глікогену в печінці, тому організм тварини починає використовувати протеїн і жир кормів не на продукування молока, а на підтримання життєдіяльності.

Використання в раціонах бурякової патоки, коренеплодів, гідролізних цукрів неефективне через негативний вплив на здоров’я корів. Крім того, це досить затратна частина бюджету для господарств. Експерти вважають, що прості вуглеводи в раціоні досягають стрімкого короткочасного підвищення рівня цукру в крові, чим порушується кислотний баланс у рубці. У результаті погіршується загальний стан здоров’я корів, зменшуються надої та суттєво знижується жирність молока.

У складі ж зернової патоки 40% вуглеводів – складні: мальтоза та декстрини, які повільніше всмоктуються в кров, через що pH рубця перебуває в нормі. Зернову патоку отримують переробленням зерна в установці з кавітаційним вузлом до однорідної маси із застосуванням спеціалізованого ферментного комплексу. Завдяки кавітаційному впливу вдається значно зменшити витрати енергії та ферментів і збільшити склад цукрів у патоці до 30%.

Як повдомлялося, агрофірма ім. Довженка заклала для ВРХ кукурудзяну пасту та буряковий жом.