Тваринництво

Яку свинину шукає споживач

Обсяги реалізації свинини й курятини в Україні приблизно 50/50. Хоча споживання курятини на душу населення більше, ніж свинини.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ), з посиланням на дані від торговельних мереж «Метро» та «Сільпо».

Різниця на полиці між цими видами м’яса у тому, що курка в основному вітчизняного виробництва, а свинини – й українська, й імпортна, зазначили в ритейлі.

За інформацією торговельних мереж, споживач не просто добре реагує на позначки щодо безпечності продукту, особливо щодо незастосування антибіотиків/гормонів росту, а й активно цікавиться, наскільки м’ясо, яке він купує, здорове. Тому впровадження стандартів і відповідного маркування, які можуть довести і бути гарантією безпечності продукту сьогодні надзвичайно актуальні.

Смак та якість мають вирішальне значення, запевняють представники «Метро» та «Сільпо». На ринку свинини однорідності щодо цих критеріїв немає. Підприємства працюють із різною генетикою та програмами годівлі, реалізують на забій тварин різного віку та кондиції, що впливає на зрілість м’яса, а, отже, на смак та фізико-хімічні показники якості.

Тому ритейл налаштований на співпрацю з виробниками, які гарантуватимуть стабільно високу якість продукції з відмінними смаковими якостями.

Щоб задовольнити попит споживача на безпечне та здорове м’ясо, компанії недостатньо поставити наліпку «Без антибіотиків». Таке маркування має бути результатам відповідності високим критеріям, які контролюються не лише внутрішніми протоколами підприємства, а компетентним органом та незалежними агенціями, наголосила президентка АСУ Оксана Юрченко.

Тому АСУ у співпраці з ФАО взялася за розроблення галузевого стандарту виробництва свинини без антибіотиків, що нині обговорюється з представниками свиногосподарств.

«Свинина та м’ясна продукція виробників, які братимуть участь у програмі сертифікації, буде гарантовано високої якості та безпечності, – запевнила Оксана Юрченко. – Тим паче, що найвища категорія стандарту передбачатиме дослідження на наявність антибіотикорезистентних штамів. Така практика – один із перших прецедентів у світі на користь вітчизняного споживача».