Тваринництво

Як оцінюють вигляд кормового столу для корів

Оцінювання загального вигляду кормового столу для корів і контроль кількості залишків корму здійснюють у балах – від 0 до 5, де 0 – залишки корму відсутні, а 5 – корови не чіпали.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Оцінка 2 бали – ідеальна, якщо коровам згодовують корм протягом години. За оцінки 0 і 1 – корів не догодовують. Оцінка від 3 – тварин перегодовують.

Однорідність кормосумішок оцінюють трьома способами за зразками з різних місць кормового столу: сепаратором кормів (фізична однорідність: різниця в кількості фракцій не має перевищувати 5%); хімічним аналізом проб кормосумішей (за лабораторними аналізами різниця вмісту за сирим протеїном не має перевищувати 1%, кислотно-детергентною клітковиною  – 2%, сухою речовиною – 3%); використання кормів-маркерів (насіння кукурудзи, сої, гранульований комбікорм мають бути рівномірно розподілені в зразку кормосуміші).

Нагадаємо, взимку додаткове освітлення кормового столу корів на 5-7% підвищує надої.