Тваринництво

Вакцинацію проти сальмонели застосовують в поєднанні із заходами біозахисту

Вакцинацію проти сальмонели застосовують в поєднанні із заходами біозахисту

Вакцинація – основна форма профілактики Salmonella gallinarum, що уражує курей. Останнім часом було розроблено різні види вакцин проти Salmonella gallinarum – як інактивовані, так і живі, пише журнал «Наше птахівництво».

Інактивовані вакцини добре стимулюють вироблення антитіл, але неефективні для стимуляції проліферації клітин імунної системи, надзвичайно важливих для ефективного захисту.

Живі вакцини спричиняють сильну гуморальну та клітинно-опосередковану відповідь, особливо якщо вакцина є високоінвазивною і здатна системно презентувати антигени.

Вакцинацію завжди слід застосовувати в поєднанні із заходами біозахисту, призначеними для боротьби із сальмонелою.

Вакцини, створені на основі зморшкуватого штаму 9R, також показали свою ефективність для боротьби із зоонозними сальмонелами, зокрема з Salmonella enteritidis.

Для запобігання спалаху інфекції необхідно купувати курчат у господарствах, вільних від сальмонели, застосовувати суворі внутрішні й зовнішні заходи біобезпеки. Варто мінімізувати контакти з іншими фермами, бо обладнання і персонал ферми можуть бути механічними переносниками сальмонели.

Потрібно ретельно очищати та дезінфікувати ферму, щоб видалити сальмонелу, присутню в навколишньому середовищі; регулярно дезінфікувати й обмежувати розмноження, хоча щури та комахи зазвичай є переносниками інших типів сальмонел, вони також можуть бути механічними переносниками S. gallinarum, зокрема мухи та кліщі.

Для годівлі птиці слід використовувати сировину, яка не містить сальмонел, її бажано термічно обробити, щоб продезінфікувати всі можливо заражені партії. Використовувати потрібно водопровідну воду або хлоровану колодязну воду та передбачити періодичні перевірки мікробіологічної якості води.

Туші птиці треба утилізувати належним чином протягом циклу вирощування та після його закінчення.

Нагадаємо, зазвичай птиця гине на 4-10-й день після зараження сальмонелою.