Тваринництво

Коктейль проти бактерії

Коктейль проти бактерії

Ретельно підібраний бактеріофаговий коктейль проти сальмонели — це інноваційна та потужна стратегія, яка допомагає запобігти цьому типу інфекції у птиці

Сальмонела — одна з найпідступніших бактерій, зараження якою не проявляється до появи явних симптомів. Ефект інвазії сальмонели великою мірою залежить від серотипів бактерій, що потрапляють у шлунково-кишковий тракт птиці. Власники та фахівці птахогосподарств повинні розуміти, що усунення сальмонели з ферм — це трудомістка й тривала діяльність.

Після того як бактерії колонізували верхню частину кишкового тракту, вони досягли свого ідеального середовища для розмноження й росту, а саме кишківника. Однак перш ніж ефективно колонізувати свою головну ціль, вони спочатку повинні витримати імунну відповідь захисної системи птиці.

Системний сальмонельоз у птиці має три чіткі фази. В кожній із них спостерігається значна взаємодія з клітинами кишківника й імунною системою. Результати зараження різними серотипами сальмонели в курей можна розділити на дві основних групи. Ізоляти серотипів Gallinarum і Pullorum зазвичай виявляють обмеженішу колонізацію кишківника й викликають незначне запалення, але натомість бактерії швидко поширюються на системні ділянки поза межі шлункового тракту, де вони й далі колонізуються та розмножуються. Це призводить до явних синдромів захворювання з високим рівнем смертності. Багато серотипів другої групи, що внаслідок інфікування спричиняють інтенсивне розмноження бактерій саме в просвіті кишківника, можуть спричиняти запальну реакцію сліпих кишок, але порівняно менше проникають в інші тканини й органи, такі як печінка та селезінка. Обмежене розмноження бактерій усередині цих органів спостерігалося тільки в курчат за перший тиждень. Незалежно від серотипів інфікування сальмонелою має основних три фази: початкова стадія інфікування; вкорінення інфекції; наслідки.

Початкова стадія інфікування

Після інвазії сальмонела здатна захоплювати та виснажувати макрофаги, або дендричні клітини, які транспортуються через лімфатичну систему до селезінки й печінки. Взаємодія між сальмонелою та макрофагами вважається ключовим для прогресування системної інфекції та є головним пригнічувачем загальної імунної функції, що часто призводить до уразливості щодо вторинних і третинних захворювань. Сальмонела має розумно розроблені системи для її виживання в макрофагах (острів патогенності 2 (SPI-2) типу III секреції). Під час прогресування інфекції існують численні молекулярні чинники, муцини та галлінацини, які намагаються обмежити інфекцію в кишківнику. Вони також виділяються, коли бактерія проникає в інші системи, такі як яєчники в репродуктивній системі.

Наслідки

Наслідки сальмонельозної інфекції можуть бути трьох типів. Перший — це висока ймовірність загибелі через неконтрольоване розмноження в макрофагах, що спричиняє бактеремію. Високий рівень загибелі в птиці, як правило, спричиняється інфекціями S. Gallinarum та/або Pullorum.

Другим імовірним наслідком може бути кліренс кишківника. Системний кліренс може виникнути через 2–4 тижні після інфікування як клітинною, так й антитіловою реакцією. Кишковий кліренс може виникати на 3–12-му тижні залежно від ефекторних клітин.

Третім може бути персистенція в кишківнику. Кишкове перенесення може відбуватися протягом кількох місяців після зараження, із серотипами широкого кола, такими як S. Typhimurium і S. Enteritidis. Інші серотипи, адаптовані до птиці, особливо S. Gallinarum та/або Pullorum, можуть зберігатися в малій кількості в макрофагах, головним чином у печінці та селезінці протягом усього життя тварини.

Стратегії контролю за сальмонелою в птахівництві

Сальмонела — одне з найрозповсюдженіших і найважчих бактеріальних захворювань у птахівництві. В останнє десятиліття спостерігається значне збільшення нових засобів, спрямованих на зменшення/усунення сальмонели, але рівень поширення сальмонели є незмінним і навіть підвищився. Законодавчі зміни щодо ухвалених кормових добавок (заборона формальдегіду у ЄС), виробничого середовища та стратегій переробки в птахівництві також поставили виробників під величезний тиск щодо безпечності харчових продуктів. Уряди й провідні інтегратори галузі прагнуть скоротити використання антибіотиків, які досі були єдиним прямим рішенням боротьби проти цих бактерій.

У боротьбі із сальмонелою без антибіотиків використовують: підкислювачі, пробіотики або пребіотики. Пробіотики й пребіотики можуть допомогти підтримувати здоровий мікробіом, але вони не мають механізму дії, який би дозволяв їм безпосередньо знищувати бактерії сальмонели. Підкислювачі мають здатність безпосередньо елімінувати бактерії, але бактерії сальмонели адаптували високий рівень толерантності до кислоти, модулюючи активність або рівень різних регуляторних білків у відповідь на рН-стрес. Бактеріофаги — це природні віруси, що атакують тільки конкретні бактерії, залишаючись повністю безпечними для тварин, людей і довкілля. 

Бактеріофаги, або бактеріальні віруси, є природним антибактеріальним агентом, здатним контролювати бактерії шляхом прямого лізису. Бактеріофаги (фаги) є всюди в природі й можуть ефективно використовуватися проти всіх бактеріальних інфекцій. Технологічний прогрес за останні 20 років і проблема стійкості бактерій до антибіотиків, що з кожним рокос зростає, вивели фаги на перший план як альтернативний антимікробний засіб. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) у своєму звіті за 2016 рік рекомендувало бактеріофаги як життєво важливу альтернативу антибіотикам у боротьбі з бактеріями.

Є кілька важливих переваг застосування терапевтичних фагів, у порівнянні з іншими антимікробними стратегіями. Найважливішим є: їх специфіка; точна дія на серотип конкретних бактерій; відсутність побічних ефектів завдяки нездатності фагів взаємодіяти з будь-якими іншими клітинами чи організмами, крім їх вибраних/адресованих бактерій. Вони повністю природні й активні проти стійких до антибіотиків бактерій. Мають високу ефективність завдяки дуже специфічному способу дії. Бактеріофаговий коктейль проти бактерії допоможе запобігти цьому типу бактерії у птахівництві, а також зменшити застосування антибіотиків у виробництві птиці, що призведе до подальшого підвищення безпеки харчових продуктів. Протеон використовує молекулярні методи, щоб відділяти літичні фаги від їх лізогенних варіантів, що сприяє повному знищенню визначених бактерій.

Компанія Proteon Pharmaceuticals розробила коктейль із чотирьох різних фагів, щоб забезпечити надійний захист проти S. Typhimurium, S. Enteritidis, S.. Gallinarum. Коктейль ефективний проти цих широко розповсюджених серотипів, включно з тими, що мають антибіотикорезистентність. BAFASAL® — кормова добавка, яку використовують у птахівництві для запобігання зараженню сальмонелою. На додаток до зменшення застосування антибіотиків, поліпшення здоров’я птиці цей коктейль позитивно впливає на виробничі показники в господарстві.

Томас Кук, віце-президент Proteon Pharmaceuticals

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі «Наше птахівництво» та інтернет- сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/,  належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ