Тваринництво

У раціонах птиці клітковина відіграє важливу роль

У раціонах птиці клітковина відіграє важливу роль

Клітковина має важливе значення в раціонах птиці. Хоча тривалий час її розглядали як антипоживний чинник у кормах для птиці, та останнім часом встановлено, що певна кількість клітковини позитивно впливає на здоров’я кишківника і продуктивність птиці.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Однак важливо розрізняти розчинну та нерозчинну клітковини. Нерозчинні волокна не перетравлюються птицею, проте можуть бути поживним джерелом для бактерій. Унаслідок ферментації вони перетворюються в коротколанцюгові жирні кислоти, виділяючи при цьому енергію. Цей пребіотичний ефект сприяє розвитку бактерій й позитивно впливає на стан і функцію системи травлення птиці, а отже, краще засвоюються поживні речовини.

До розчинних волокон належать пектини, крилани, бетаглюкани та деякі інші некрохмалисті полісахариди. Вони можуть перетравлюватися птицею, але при цьому зменшувати засвоюваність інших поживних речовин корму (протеїну, крохмалю, ліпідів) через збільшення в’язкості перетравлюваної маси, зв’язування їх або утворення бар’єрного ефекту.

Тому високий уміст розчинних волокон у кормах може бути однією з причин високої вологості підстилки.

Крім того, тривалий час транзиту кишкового вмісту сприяє розмноженню хвороботворних бактерій, таких як E. coli та C. perfringens, що може негативно вплинути на здоров’я кишківника птиці.

Нагадаємо, раціон птиці може спричинити у неї пододерматити.