Набули чинності зміни до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз
18 вересня набули чинності зміни до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз, затверджені наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 3 липня 2020 року № 1266.
Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.
Зокрема, затверджено нову форму бирки вушної для ідентифікації овець і кіз та замкового механізму бирки, матеріал і механізм виготовлення якого повинні забезпечити неможливість роз’єднання частин, що виключає їхнє повторне використання.
Усі тварини, що утримуються в господарстві, повинні ідентифікуватися биркою згідно зі зразком бирки вушної для ідентифікації овець і кіз.
З 18 вересня проводиться ідентифікація овець і кіз бирками нового зразка на одне вухо тварини.
За наявності бирок старого зразка ідентифікація овець і кіз проводиться бирками старого зразка на обидва вуха тварини до повного їхнього використання.
З 1 січня 2022 року тварини старше 12-місячного віку, а також ті, що експортуються, повинні будуть ідентифікуватися додатково за допомогою бирки з електронним ідентифікатором, яка прикріплюється на друге вухо тварини.
На обох бирках тварини зазначатиметься один і той самий ідентифікаційний номер, що відповідатиме номеру електронного ідентифікатора і даватиме змогу індивідуально ідентифікувати кожну тварину та господарство, де вона була народжена.
За відсутності печатки у фізичної особи-підприємця та юридичної особи, реєстраційні документи повинні бути засвідчені підписом власника (без застосування печатки).
Для оптимізації технологічного процесу реєстрації тварин із реєстраційної відомості овець/кіз виключено позиції щодо даних про результати ветеринарних досліджень та епізоотичного стану господарства.
Для забезпечення належного контролю за епізоотичною ситуацією в країні та появою нових господарств з утримання і розведення тварин, які є окремими одиницями епізоотичного контролю, до реєстраційної картки господарства додано норму щодо завірення її спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини, під контролем якого перебуває господарство.