Тваринництво

Хелати підвищують яйценосність курей і щільність яєчної шкаралупи

Використання хелатів під час вирощування курей-несучок та птиці батьківського стада підвищує яйценосність і щільність яєчної шкаралупи, пише журнал «Наше птахівництво».

Ряд досліджень показали, що використання

Хелати у поєднанні з неорганічними джерелами мікроелементів або як часткова чи повна заміна корисні для виробництва яєць та покращують якість яєчної шкаралупи. Ці параметри важливі для економічного успіху птахофабрик, де вирощують курей-несучок, особливо тому, що з віком птиці рівень несучості та якість яєчної шкаралупи знижуються.

Достатня міцність яєчної шкаралупи не менш важлива за вирощування курчат, оскільки має вирішальне значення для здорового розвитку ембріона, особливо на останньому етапі інкубації.

У двох нещодавніх польових дослідженнях премікс хелатів гліцину (цинк, марганець, мідь) у поєднанні з неорганічними джерелами мікроелементів згодовували несучкам у комерційному раціоні. Порівняння несучості птиці з клітки після 55 тижнів вирощування, а також на піку продуктивності (25-27 тижнів) показало вищий рівень продуктивності після додавання в раціон хелатів гліцину.

Згодовування хелатів гліцину курям-несучкам старшого віку (74 ± 2 тижні) позитивно позначилося на міцності та товщині яєчної шкаралупи. Цей швидкопомітний ефект можна пояснити високими вимогами дорослих курей-несучок до високодоступних мікроелементів.

Нагадаємо, мікотоксини у кормах значно погіршують якість шкаралупи яєць.