Овочі-Ягоди-Сад

Виноградарство в сезон дає роботу 10-14 тис. людей на Одещині

Виноградарство в сезон дає роботу 10-14 тис. людей на Одещині

Виноградарство та виноробство працевлаштовують 9,5- 11,5 тис. постійних працівників, та 5-7 – сезонних. Для розвитку галузі опрацьовують регіональну систему географічних зазначень та контрольованих найменувань територій, винні та туристично-рекреаційні маршрути.

Про це повідомляють в департаменті агрополітики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

«Виноградарство забезпечує від 5 до 7 тис. постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 людей. Виноградарство та виноробство — це податки до громад, це валютна виручка від експорту та головне — робочі місця, головне — люди, що працюють на рідній землі. Для допомоги підприємствам, які вирощують та переробляють виноград, впроваджено низку програм, які працюють через єдиний державний аграрний реєстр (ДАР). Тож закликаю кожне підприємство зареєструватися та отримувати всі привілеї та можливості від держави та європейських донорів», — зазначила Алла Стоянова, директорка департаменту агрополітики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Також додається, що нині працюють над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа КНТ (контрольованих найменувань територій), що сприятиме просуванню наших вин на європейський та світовий ринок вина. 

В області проводять фестиваль аматорського вина «Живе вино України», Свято бессарабського вина, Фестиваль молодого вина, Регіональний фестиваль майстрів традиційного домашнього виноробства, Bolgrad Wine Fest, Wine Fest. Впроваджено проєкт Європейського Союзу «Дороги вина і смаку Української Бессарабії», який передбачає показ та популяризацію еногастрономічних туристично-рекреаційних маршрутів.

Читайте також: На Одещині почали викорчовувати виноградники