Вчені винайшли новий спосіб утилізації етилену в фруктосховищах
Дослідники Федерального інституту технологій у Цюріху (Швейцарія) запропонували нову технологію уповільнення впливу етилену на достигання фруктів та овочів.
Про повідомляє Phys.
Згідно з концепцією вчених Хуейджанг Гуо і Мірко Луковича, після видалення з деревини лігніну залишається, що з’єднує целюлозу. Деревина стає максимально поростою. Цей матеріал насичують частинками платини.
Концепція впливу на етилен схожа на принцип, який застосовується в двигунах внутрішнього згорання. Проходячи через пористу структуру деревини, молекули етилену натикаються на стінки пор і виявляються змушені взаємодіяти з платиною, яка каталізує розкладання газу на воду і діоксид вуглецю (CO2).
Команді вчених вдалося довести, що при кімнатній температурі каталізатор ефективно нейтралізує практично весь обсяг гормону дозрівання, що виділяється фруктом. Однак при застосуванні технології з платиновим покриттям важливу роль відіграє температурний режим. Якщо температура опускається до нуля, то вода – один з продуктів розкладання – не випаровується, а залишається на каталізаторі і запобігає хімічну реакцію в подальшому.
Вчені запропонували для постійного оновлення реакції розкладання етилену при низькій температурі прогрівати структуру на кілька хвилин кожні дві години.
Надалі дослідники планують доопрацювати технологію розкладання, щоб забезпечити можливість її застосування в промисловому масштабі. Створені на її основі апарати можна буде встановлювати в холодильниках і холодильних камерах на складах, щоб запобігати перестигання фруктів і забезпечувати тривале зберігання.
Причому час роботи подібного каталізатора обмежений тільки терміном життя холодильника, в якому він буде встановлений.
Читайте також: Фермеру самому треба прорахувати параметри холодильника для фруктів, овочів та ягід, – експерт
Додати коментар