Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

В органічній теплиці антибіотики виробляли гриби

В органічній теплиці антибіотики виробляли гриби

В зразку ґрунту з ПП «Органічна теплиця», що в місті Первомайський на Харківщині лабораторія зафіксувала антибіотики. Виявилося, що в огранічній теплиці їх виробили гриби.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Ми досягли мікробіологічного балансу в ґрунті. Наявна ґрунтова мікрофлора сама виробляє антибіотичні речовини, пригнічує патогенів, – розповів співвласник підприємства Олександр Ясинський. – За рахунок цього працює система, у цьому її унікальність».
Він додав, що одного разу в аналізі ґрунту лабораторія зафіксувала залишки антибіотичних речовини. 

«Це при тому, що для органічних підприємств застосовування хімічних пестицидів і антибіотиків неприпустиме, – наголосив підприємець. – У контролюючих органів виникли питання, постали відповідні проблеми. Ми й самі не розуміли, як антибіотики могли потрапити в ґрунт, який був відібраний на аналіз агрохімічною лабораторією. Більш ретельне дослідження ґрунтового зразку надало пояснення. Як з’ясувалося, лабораторія виявила природний антибіотик, який є продуктом життєдіяльності корисних грибів».
Згодом представники підприємства знайшли підтвердження цьому факту в наукових публікаціях. 

«Завдяки створеному мікробіологічному балансу наші рослини мають достатню стійкість до хвороб, лише на стадії завершення життєвого циклу на огірках з’являються прояви справжньої борошнистої роси», – підкреслив Олександр Ясинський.

Читайте також: Овочеві теплиці забезпечуються талою та дощовою водою 

Журнали