Овочі-Ягоди-Сад

Українські тепличники експортуватимуть органічні овочі та салати, – експерт

Українські тепличники експортуватимуть органічні овочі та салати, – експерт
Томати у ПП «Органічна Теплиця» (ТМ «Терра») на Харківщині

Перспективним напрямком розвитку української тепличної галузі є вирощування нішевих рослин, органічних овочів та салатів а також – перероблених овочів.

Таку думку в матеріалі AgroTimes висловив Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

«Але не треба орієнтуватись на дуже великі обсяги овочів на експорт – ця ніша зайнята, наприклад, з Туреччиною, з якою ми не зможемо конкурувати. Наше завдання – брати унікальністю, наприклад, в органіці, тренд на яку у ЄС продовжує стрімко зростати», – сказав Гопка.

Він також навів приклад ще одного перспективного напрямку тепличного бізнесу для експорту у ЄС, який можна поширити на всю країну, – салати. До війни найбільше цієї культури виробляла Західна Україна, звідти намагались експортувати у найближчі країни Східної Європи – Румунія, Болгарія, Словаччина, Угорщина.

«Коли ми займемо цю нішу, можна буде думати про наступну – наприклад, перероблені овочі з прицілом на експорт. Тут можна шукати не тільки напрямок до Європи, а й на схід, скажімо, до Китаю, або навпаки до країн Америки. Адже є багато напрямків, які ще не досліджуються», – підсумовав аналітик.

Читайте також: У 2022 році продаж органічних фруктів та овочів зріс на 37%