Овочі-Ягоди-Сад

Українські виробники збільшать експорт смородини

Українські виробники збільшать експорт смородини

Україна тимчасово втратила традиційні регіони споживання смородини – Крим і Донбас, тож експорт цієї замороженої ягоди збільшиться, спрогнозував Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА). 

Про це повідомляє Seeds.

«Останні кілька років ми бачимо стабільно високу ціну на чорну смородину. І, принаймні, в Україні зберігається стійкий попит на саджанці. У найближчі 2-3 роки це не вплине на ціни, доки плантація не вийде на плодоношення.

Нині ринок споживання свіжої смородини в Україні не дуже великий. Тому що раніше 80% чорної смородини споживалося в самій країні в таких регіонах як Крим та Донбас. Це були традиційні регіони споживання такої ягоди. Їх тимчасово немає у складі України, тому експорт заморожених смородин збільшиться», – спрогнозував експерт. 

За його словами, найближчі 2 роки прогноз щодо цін на чорну та червону смородину буде позитивним, проте потім, найімовірніше, ціни на заморожену смородину будуть падати. Причини такого спаду дуже прогнозовані, оскільки вирощування смородини, як і всіх сільгоспкультур, має циклічність.

Він нагадав, що в Україні та сусідній Польщі було перевиробництво смородини, яку в нашій країні замінили яблуками, малиною, суницею а в Польщі – жимолостю.

Читайте також: Експерт закликав уважно слідкувати за ринком смородини