Учені пояснили, як вирахувати норму поливу винограду
Хоча виноград належить до посухостійких мезофітів, але стресові умови сприяють зниженню урожайності, погіршують загальний фізіологічний стан рослин, що, своєю чергою, скорочує довговічність насаджень.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пишуть Андрій Штірбу, Наталія Сівак та Олексій Олефір з Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» НААН України та Володимир Паларієв, керівник виноградарсько-виноробного напряму господарства «Фрумушика-Нова».
«Зрошення в посушливих умовах є найбільш дієвим способом підвищення врожайності винограду, що знижує негативну дію стресових явищ, – наголошують автори. – Режим зрошення — це сукупність норм, кількості та строків поливу сільськогосподарської культури відповідно до кліматичних, ґрунтових, агротехнічних, гідрогеологічних умов географічної зони».
«Зрошення в посушливих умовах є найбільш дієвим способом підвищення врожайності винограду, що знижує негативну дію стресових явищ, – наголошують автори. – Режим зрошення — це сукупність норм, кількості та строків поливу сільськогосподарської культури відповідно до кліматичних, ґрунтових, агротехнічних, гідрогеологічних умов географічної зони».
Для встановлення норми поливу виноградників (кількості води, що подається на 1 га площі під насадженнями за один полив) слід знати водні та фізичні властивості ґрунту, поточний та оптимальний рівень польової вологості ґрунту за фазами вегетації.
Водні та фізичні властивості ґрунту характеризуються такими показниками:
• найменша вологоємність (НВ) — найбільша кількість води, яку здатний утримати ґрунт після стікання гравітаційної вологи за глибокого залягання ґрунтових вод;
• максимальна гігроскопічність — це найбільша кількість вологи, яку ґрунт може увібрати з водяного пару за відносної вологості повітря, близької до 100%;
• вологість ґрунтова стійкого в’янення рослин (скор. — вологість в’янення) — вологість ґрунту, за якої відбуваються перші ознаки в’янення рослин з добре розвинутою кореневою системою;
• щільність ґрунту — маса одиниці об’єму абсолютно сухого ґрунту, відібраної у природному стані або відношення маси об’єму сухого ґрунту з непорушним складом до об’єму, відображається у г/см3 ;
• щільність твердої фази ґрунту — маса одиниці об’єму ґрунту без пор;
• шпаруватість — сумарний обсяг усіх пор і проміжків між частинками твердої фази ґрунту.
Читайте також: Вчені розповіли про оптимальний режим зрошення технічних сортів винограду