Розширення площ під морквою стримує відсутність комбайна
Брак робочої сили, особливо під час війни стримує розширення площ під морквою фермерського господарства «Агропоступ» на Рівненщині. Господарство зараз перед вибором: чи купувати комбайн і розширювати площі під цією культурою, чи залишати все як є, сіючи 3-5 га моркви на рік.
Про це йдеться у колонці на AgroTimes, яку написав Вадим Савюк, керівник ФГ «Агропоступ».
«Ми вирощуємо моркву більше 15 років, зібрали великий досвід з неї, отримуємо з неї урожай 100 т/га, проте зараз стоїмо перед вибором – чи продовжувати це робити далі», – зазначив фермер.
Господарство зазвичай сіє від 3 до 5 га цієї культури. Для отримання гарантованих сходів, слід організувати хоча б локальний мінімальний полив. «Агропоступ» вирощує гібрид Каданс.
«І все ж морква – надзвичайно трудомістка культура, і завжди виникає дефіцит робочої сили під час її збирання, тим більше у нинішніх умовах війни – мобілізації та міграції. Можна вирощувати 100 т/га моркви, але чи зможемо ми дати раду цьому урожаю?» Фермер пояснив, що треба робити потужний технологічний стрибок і переходити на механізований збір. Але тут необхідне суттєве збільшення валу – адже купувати комбайн на 3 га недоцільно.
«Тому сьогодні ми стоїмо перед вибором, чи працювати з морквою далі, адже дуже шкода нашого багаторічного досвіду з її вирощування», – зазначив автор.
Читайте також: На збиранні моркви і капусти не вистачає робочих рук