Овочі-Ягоди-Сад

Розширення площ під морквою стримує відсутність комбайна

Розширення площ під морквою стримує відсутність комбайна

Брак робочої сили, особливо під час війни стримує розширення площ під морквою фермерського господарства «Агропоступ» на Рівненщині. Господарство зараз перед вибором: чи купувати комбайн і розширювати площі під цією культурою, чи залишати все як є, сіючи 3-5 га моркви на рік.

Про це йдеться у колонці на AgroTimes, яку написав Вадим Савюк, керівник ФГ «Агропоступ».

«Ми вирощуємо моркву більше 15 років, зібрали великий досвід з неї, отримуємо з неї урожай 100 т/га, проте зараз стоїмо перед вибором – чи продовжувати це робити далі», – зазначив фермер. 

Господарство зазвичай сіє від 3 до 5 га цієї культури. Для отримання гарантованих сходів, слід організувати хоча б локальний мінімальний полив. «Агропоступ» вирощує гібрид Каданс. 

«І все ж морква – надзвичайно трудомістка культура, і завжди виникає дефіцит робочої сили під час її збирання, тим більше у нинішніх умовах війни – мобілізації та міграції. Можна вирощувати 100 т/га моркви, але чи зможемо ми дати раду цьому урожаю?»  Фермер пояснив, що треба робити потужний технологічний стрибок і переходити на механізований збір. Але тут необхідне суттєве збільшення валу – адже купувати комбайн на 3 га недоцільно.

«Тому сьогодні ми стоїмо перед вибором, чи працювати з морквою далі, адже дуже шкода нашого багаторічного досвіду з її вирощування», – зазначив автор.

Читайте також: На збиранні моркви і капусти не вистачає робочих рук