Названі потенційні ринки для українських горіхівників
Волоських горіх та фундук у шкаралупі найперспективніше експортувати в Німеччину, Італію, Іспанію.
Про це повідомила Ольга Гвоздьова, керівниця аналітичного напрямку ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», повідомляє AgroTimes.
Основні країни-імпортери розбиті в аналітиці Офісу за культурами, а також горіхом у шкарлупі та без неї.
У першій п’ятірці імпортерів фундука без шкаралупи – Німеччина, Італія, Франція, Швейцарія та Польща, у шкарлупі – Німеччина, Італія, Іспанія. Волоський горіх без шкаралупи найбільше імпортують Німеччина, Іспанія, Нідерланди, у шкарлупі – Італія, Іспанія, Німеччина.
Найбільшими країнами-споживачами фундука є Німеччина та Італія, а у п’ятірку входять Туреччина, Франція та Китай. З волоського горіху на першому місці з великим відривом Китай. Далі йдуть США, потім країни Європи. Найбільше мигдаля споживають у США, Індії, Німеччині та Італії. Серед країн Європи у топі по мигдалю без шкаралупи – Німеччина, Іспанія, Італія та Франція.
«Це і є потенційні ринки для українського експорту, – зауважує Гвоздьова. – Поки що йде мова лише про сировинну продукцію, яку може запропонувати Україна. Проте ми вже можемо говорити про перспективу експорту продукції з доданою вартістю, переробної. Для деяких виробників це вже теперішнє».
Читайте також: Перший фундук «Галс Агро» постачатиме в Італію