Овочі-Ягоди-Сад

Дрібні фермери об’єдналися для вирощування моркви

Дрібні фермери об’єдналися для вирощування моркви

Об’єднання фермерів-одноосібників села Новософіївка на Херсонщині нараховує 20 сімей. Вони сіють один сорт моркви, вирощують за однією технологією, збирають гуртом та миють на соморобному пристрої. Мита морква продається дорожче.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Три роки тому селяни зробили ще один крок уперед – 20 сімей об’єдналися, – йдеться у публікації. – Сіють один сорт моркви за однією технологією. Коли приходить час збирання, гуртуються, утворюючи бригади взаємодопомоги. Так розв’язується питання з робочими руками. Всім, хто долучився до роботи, господар сплачує менше, ніж стороннім найманим робітникам, але кожен учасник толоки знає, що завтра допомогти прийдуть до нього».

Копають моркву в Новософіївці вилами, за допомогою мотоблока чи трактора, до якого причіпляється спеціальне обладнання. Далі миють. 

«Селяни й досі не розжилися професійним пристроєм для миття, тому пристосували для цього великі місткості об’ємом 200–250 л зі щітками. Вийшло щось на зразок бетономішалки. Крутили їх вручну, а потім автоматизували, приладивши мотоблок», – описується у статті.

Моркву тут вирощують у два обороти. Мита коштує дорожче. 

Проте, коли немає попиту, немиту моркву сортують і складають у великі білі поліпропіленові мішки, в яких і зберігають у камерах охолодження.

Читайте також: Експерт розповів про можливі зміни цін на моркву