Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Для гарної розсади ретельно добирають субстрат і касету

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

ФГ «Пан Білан» на Одещині вирощує 3–5 млн. штук розсади зеленних, пасльонових, капустяних та баштанних культур. Від того наскільки якісну фермер виростить розсади залежить приживання рослин, початок плодоношення та врожайність. І вирощування гарної розсади починається із ретельного добору розсади та субстрату

Про це пише журнал «Плантатор».

Спочатку господар визначає об’єми виробництва розсади. Потім аналізує тепличні умови наскільки вони відповідають технологічним умовам, які необхідні рослинам на початковому етапі росту та розвитку. Потім підбирає насіння за якістю та вид субстрату. Це буде насіння вищої категорії чи просто сортове. Затрати на вирощування розсади не малі й потрібна гарантія на рівні 95% виходу товарної розсади. 

Найчастіше використовує торф’яний субстрат Rekiva. Цей литовський субстрат містить верховий, низинний торф. Під касети купує більш дрібну фракцію. У цьому субстраті є спеціальні інгредієнти, які утримують вологу торфу й недають йому пересихати. Він не містить бур’янів, збудників хвороб, збалансований рівень рН. Торф — це живий організм, за неправильних умов зберігання може підвищувати зольність. На сонці субстрат починає зігріватись і його біологічні властивості втрачаються. 

Якість розсади залежить від підібраної касети. Нових касет у продажу немає і виробники використовує пінопластикові, або одноразові пластикові з жорсткими ребрами. Гарна касета англійська 60х40 см, вона технологічно зручна. Розмір чарунок касети 3×3 см, і в глибину 4 см. У цієї касети ребра жорсткості не дають кореневій системі розсади закручуватись. Дещо гірший український аналог, інше ребро жорсткості. Коренева система схильна до закручування й рослина при пересаджуванні на постійне місце витрачає додаткову енергію на її відновлення. Щоб розсада швидко прижилась, вона повинна мати гарну кореневу систему.

Читайте також:Визначено оптимальний вік розсади огірків

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!