Овочі-Ягоди-Сад

Досвід використання препарату Верімарк показує відмінні результати замочування розсади овочів

Надійний захист розсади від шкідників

Надійний захист розсади від шкідників
Пошкодження рослин капусти коричневим мармуровим клопом

Світовий досвід використання препарату Верімарк® показує відмінні результати замочування розсади таких овочів, як перці, огірки, баклажани, дині, кавуни та замочування розсади квітів

В Україні важливе місце в структурі посівних площ займають овочі, що вирощуються розсадним способом: капуста, томати, перці, огірки. Це дає можливість виростити овочі в ранні терміни й забезпечити населення ранньою продукцією, а фермера –– вищим прибутком завдяки хорошій ціні.

Традиційно першими приймають естафету вирощування овочівники закритого ґрунту: це і високотехнологічні скляні теплиці великих господарств, і невеликі плівкові теплиці дрібних фермерів-одноосібників.

Пошкодження головки капусти тютюновим трипсом

Якщо великі скляні професійні теплиці розміщені майже рівномірно по всій території України, то плівкові теплиці дрібних фермерів зосереджені локально в кількох відомих овочевих регіонах. Так, в Іршавському районі Закарпатської області є село Заріччя, де зосереджено багато плівкових теплиць, в яких традиційно до Великодня вирощують ранню капусту, а після неї –– солодкі перці. Також славиться своїм унікальним кліматом Дністровський каньйон у межах Тернопільської, Чернівецької та Вінницької областей, де селяни десятиріччями вирощують томати, огірки, перці та славляться своєю продукцією. А окремі райони Запорізької області, як Кам’янсько-Дніпровський, відомі ранніми овочами далеко за межами України. Сприятливі умови для ранніх овочів складаються в Одеській та Херсонській областях, де концентрація фермерів є надзвичайно високою. Для вирощування якісних овочів варто зосередитися на забезпеченні всіх етапів вирощування, найпершим з яких є розсадний період.

Пошкодження рослин капусти капустяною міллю

Під час вирощування розсади господарі приділяють особливу увагу інсектицидному захисту. Наприклад, першими шкідниками на капустах різних типів є хрестоцвіті блішки, капустяні мухи, капустяні молі. Пізніше починають шкодити білан капустяний, трипси, капустяний листоїд, капустяна попелиця, капустяна совка. Також протягом 2020 року з’явилися доволі неочікувані шкідники для цієї культури: білокрилки, коричневий мармуровий клоп, які завдали значної шкоди овочівникам в усіх регіонах України.

Гусениці капустяної молі

На томатах першими починають шкодити білокрилки й трипси. Підхоплюють естафету шкодочинності різні види попелиць, совок, цикадки, а в деяких регіонах України в останні сезони активно проявив себе небезпечний карантинний шкідник –– південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta). Ця лускокрила комаха вже кілька років поспіль загрожує виробництву пасльонових, особливо томатів відкритого і закритого ґрунту, в країнах Південної Європи (Італії, Іспанії), а також у Туреччині та на Кавказі (у Вірменії, Грузії). У деяких випадках ступінь розмноження цієї комахи досяг рівня епізоотії, що класифікується як фітосанітарна надзвичайна ситуація. Томатна мінуюча міль, як і більшість видів комах, що проникли з віддалених ареалів, не має в Україні природних ворогів. Через це у сприятливих для себе умовах вона може інтенсивно розмножуватися, завдаючи серйозної шкоди виробництву, аж до знищення всього врожаю.

Сьогодні компанія FMC може запропонувати інсектицидне рішення для захисту капуст і томатів від моменту вирощування розсади –– це інсектицид Верімарк®.

Верімарк® –– інсектицид нового покоління для повноцінного захисту овочевих культур від широкого спектра шкідників завдяки новітній діючій речовині –– циантраніліпролу, яка також відома у світі під торговою маркою Cyazypyr®.

Заселення капусти броколі білокрилкою

Відмінністю продукту Верімарк® від інших інсектицидів, представлених на ринку, є концептуально новий механізм дії з широким спектром контролю шкідників (сисних, листогризучих та інших), який характеризується безпечністю для культури та для корисних комах. Це надзвичайно важливо для тепличних господарств, які використовують інтегрований метод захисту рослин з використанням ентомофагів у теплицях. Верімарк® розпочинає естафету інсектицидного захисту овочів вже на етапі вирощування розсади або появи сходів (за умови прямого посіву в ґрунт).

Верімарк® застосовують для замочування розсади овочів у касетах чи розсадних ящиках, перед висаджуванням у поле чи теплиці, за три доби до висаджування.

Важливо звернути увагу на те, що перед приготуванням робочого розчину з препаратом Верімарк® потрібно перевірити рН води, яка буде використана для цього розчину. Адже інсектицид є стабільним та максимально зберігає свої властивості, коли pH робочого розчину становить 5,0–6,0 (менше <7,0). За потреби потрібно додавати кислотні буфери.

Розвиток сажкового гриба на рослинах капусти через шкоду від білокрилки

Для замочування (промивання) розсади капусти й томатів робочим розчином важливо виконати наступні дії: Верімарк® розчинити у 2–3 л води та замочити розсаду в касетах із нормою витрат 15 мл (для капусти) та 20 мл (для томатів) інсектициду на 1000 рослин. Важливим моментом для замочування розсади є саме кількість інсектициду чи робочого розчину на 1000 рослин. Під час вирощування розсади овочівники використовують посівні касети з різною кількістю чарунок, відповідно, їх кількість істотно впливає на об’єм робочого розчину для замочування касет чи посівних ящиків. Незалежно від об’єму робочого розчину важливою є саме кількість інсектициду на 1000 рослин для рівномірного розподілу діючої речовини.

Ще один момент, який потрібно уважно контролювати: вологоємність субстрату разом із кореневою системою після замочування розсади має становити 100% увібраного робочого розчину. Після цього не рекомендовано проводити полив розсади до ранку наступної доби для повного поглинання рослиною діючої речовини Верімарк®.

Замочування або промивання (проливання) розсади овочевих культур у відповідній фазі розвитку (2–5 листків) захищає рослини від широкого спектра шкідників завдяки високій системній дії продукту. При такому застосуванні Верімарк® захищає рослину від кореневої системи до точки росту та нового приросту впродовж 4 тижнів!

Також, за використання Верімарк® відбувається краще укорінення молодих рослин, що в подальшому повернеться фермеру приємним бонусом у вигляді додаткового врожаю. Крім того, застосування інсектициду Верімарк® на ранніх стадіях розвитку культури забезпечує захист овочевих культур від вірусних хвороб, що переносяться шкідниками. Захищаючи культуру від поширення вірусних хвороб, Верімарк® допомагає рослині розвиватися без стресів, більш потужною та без втрати врожаю.

Тарас Рубанка, Спеціаліст з питань захисту овочевих культур компанії FMC

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ