Точка зору

Якби не нестача опадів, урожай соняшнику міг би бути кращим

Віктор Скляров
головний агроном «Агробізнес ТСК» (Сумська область)

Погода вносить свої корективи в урожай соняшнику. У нас цього року було дуже мало опадів у другій половині літа, саме під час наливу насіння, що вплинуло зниження врожаю культури. 

Цього року ми вирощуємо соняшник на площі 1,5 тис. га. Зараз соняшникові жнива ще тривають, у середньому отримуємо 31 ц/га насіння, хоча урожай міг би бути кращим. Загалом урожайність культури знаходиться приблизно на рівні минулого року і є середньостатистичною за останні три роки, протягом яких ми отримуємо середню врожайність соняшнику на рівні 30-31 ц/га. 

Зазначу, що в нас різні поля дають різний результат, перш за все в залежності від наявності вологи у ґрунті. Ми маємо поля, які більш низинні та в яких більше вологи, на таких полях урожайність соняшнику становить 37-38 ц/га і досягає 40 ц/га. Але водночас у нас є і ділянки, які знаходяться на вершині, де урожайність значно нижча. Якщо брати Недригайлівський район, де ми господарюємо, то територія нашого підприємства знаходиться на найвищій точці в цьому районі. На таких полях отримуємо 25-26 ц/га, тож і маємо в середньому 31 ц/га. 

Я вірю вченим, які говорять, що в майбутньому в нас на Сумщині буде такий клімат, як 30-40 років тому був у Криму. Я не перший рік працюю агрономом і бачу, що з кожним роком у нашій зоні з вологою стає дедалі проблемніша ситуація – її стає все менше. 

Для того, щоб хоча б якось вирішити цю проблему, плануємо брати на тестування більше посухостійких гібридів та застосовувати поверхневий обробіток ґрунту. Сьогодні вирощуємо лише два гібриди соняшнику – Неома і Діамантіс від компанії «Сингента». Зупинились на цих двох гібридах, оскільки вони найкраще себе показують у наших умовах, вирощуємо тільки їх уже три роки. Раніше вирощували також гібриди компанії «Лімагрейн», але останніми роками вони чомусь почали давати менші врожаї на наших полях, тож ми вирішили поки що вирощувати лише гібриди «Сингенти». 

Під час вибору гібридів соняшнику закладаємо власні дослідні ділянки. Цього року на цих ділянках вирощували 12 гібридів, серед яких гібриди різних виробників: і Pioneer, і «Лімагрейн», і «Євраліс». За результатами вирощування цих гібридів дивлюсь, якщо якийсь гібрид дав урожайність вищу, ніж ми у середньому отримуємо, тоді беремо ці гібриди і тестуємо в полі – висіваємо на площі приблизно 100 га. 

Вважаю, що два гібриди – це цілком достатньо для вирощування. Можливо, наступного року візьму для вирощування ще якийсь третій гібрид – з тих, які показали найкращі результати на дослідних ділянках. Наприклад, цього року  добре себе показав гібрид ЛГ 5478 компанії «Лімагрейн», його середня врожайність склала 34 ц/га. Думаю, що наступного року висію його приблизно на 150 га, але спочатку подивимось, як цей гібрид покаже себе на виробничій дільниці. 

Крім цього, для отримання гарного врожаю соняшнику, важливо вчасно провести захист посівів від шкідників і хвороб. Щодо шкідників, то ми цього року обійшлись лише крайовим обробленням проти довгоносика навесні. А от щодо хвороб – їх вистачає. Обов’язковим для нас є обробіток фунгіцидами, зокрема, використовуємо Амістар Голд компанії «Сингента» по 0,75 л/га. Цього року робили тільки один обробіток і його поки що цілком достатньо.