Агрономія

Знизити витрати, зберегти врожайність: Як вирощуватимуть соняшник в сезоні – 2024?

Знизити витрати, зберегти врожайність: Як вирощуватимуть соняшник в сезоні – 2024?

Через низку причин в українському агро простежується тенденція до мінімізації затрат. Відповідно, аграрії обирають культури, які є менш витратними у вирощуванні. Серед фаворитів – стабільно соняшник, а також соя та озимий ріпак.

На що звертають увагу сільгоспвиробники при виборі гібридів соняшника, та як краще будувати захист культури, розповідають фахівці компанії Ukravit.

Тенденції та пропозиції ринку насіння

Незважаючи на скорочення посівних площ і здорожчання ресурсів, аграрії не зменшують площі під соняшником. А от технології вирощування зазнають певних коригувань, зазначає керівник відділу насіння Ukravit Олександр Конопкін: виграють ті, які мають менші виробничі затрати на гектар.

«Прагнучи скоротити витрати, аграрії віддають перевагу технологіям Євролайтінг та СУМО, – зазначає він. – Ключова перевага вирощування за цими виробничими системами – суттєва економія пального, води, препаратів, людського ресурсу. А технологія СУМО передбачає ще й відсутність післядії на наступні культури в сівозміні, особливо на зернові, які в багатьох регіонах сіють після соняшника. Крім того, агровиробники обирають гібриди з високою стійкістю до рас вовчка, який є значною проблемою для соняшника в багатьох регіонах в останні роки. Класичні гібриди теж вирощують, але переважно на Західній Україні. Там проблема із вовчком соняшниковим сьогодні не настільки актуальна, а також є достатня кількість вологи, щоб застосовувати ґрунтовий захист».

Тенденція до скорочення витрат спостерігається й у виборі гібридів: перевагу віддають селекції з помірною вартістю, здатній забезпечити гарний врожай, в тому числі українській селекції, й мало хто хоче вкладатись в інтенсивні гібриди.

Ukravit співпрацює з передовими світовими виробниками посівмату соняшника – Limagrain, RAGT, KWS, а також з українським Євросем і пропонує гібриди, що відповідають вимогам сьогодення. Вони мають високу стійкість до вовчка, несприятливих погодних умов і володіють гарним потенціалом урожайності навіть на мінімальних агрофонах. А агрономи-консультанти компанії завжди допоможуть підібрати оптимальний гібрид для конкретного регіону, порадять норми висіву, розроблять систему захисту й живлення та забезпечать супровід впродовж вегетації культури.

Контрольна перевірка посівмату

Одночасно у прагненні до економії слід бути пильними, застерігають вчені Ukravit Institute. Адже, регулярно досліджуючи насіння, вони часто стикаються з його невідповідністю показникам, заявленим у сертифікаті, та нормам ДСТУ. Тому науковці рекомендують звертати увагу на терміни придатності, цілісність упаковки, відповідність маркування виробника. Відомі виробники насіння упаковують посівмат у брендоване пакування.

«Посівна пізніх ярих близько, тож аграрії дедалі частіше звертаються до нас по дослідження насіння соняшника, – ділиться керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков. – Найчастіше запити включають бажання дізнатися схожість та енергію проростання; якщо йдеться про насіння минулих років, перевіряють ще й якість протруєння – адже при тривалому зберіганні, надто в неналежних умовах, ці показники знижуються. Відповідно, шанси отримати здорові дружні сходи прямують до нуля. Щодо дослідження гербіцидостійкості гібридів, то на нього попит зазвичай є серед господарств, які вже «обпеклися» минулих сезонів, обробивши нестійкі рослини певними групами діючих речовин. Цього сезону такого насіння маємо близько 6% від дослідженого об’єму».

Крім того, нагадує фахівець, важливим є дослідження системи «ґрунт – добрива», а також перевірка якості пестицидів.

Ключові позиції захисту

Мало впевнитися в якості насіння – воно, а в подальшому – рослини потребують раціонально побудованого захисту, аби реалізувати генетичний потенціал продуктивності.

«Кожен рік – унікальний, й обирати захист соняшника необхідно з огляду на специфіку поточного сезону, – відзначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Так, минулого року аграрії мали проблему із забур’яненістю класичних гібридів. Посушливий квітень значно знизив дію ґрунтових гербіцидів, тож питання захисту вирішували страховими продуктами. Також часто зустрічалися корзинкові гнилі – біла, сіра та вугільна. За відсутності обробки в період цвітіння рівень урожайності соняшника суттєво знижувався, відповідно, знижувалась і його олійність. А от зі шкідниками особливих проблем не було – всі типові види контролювалися своєчасними обробками. Що чекає на нас цього року, поки що важко спрогнозувати. При формуванні системи захисту варто брати до уваги гідротермічні умови та прогнози синоптиків на червень-липень для планування обробок у цвітіння».

Компанія Ukravit сьогодні здатна запропонувати широкий спектр препаратів для різних виробничих систем вирощування соняшника. Зокрема, у портфелі є пул продуктів для ґрунтового застосування. Для одночасного контролю однорічних злакових і дводольних видів – це комплексний продукт Варяг, який не потребує бакових партнерів. Крім того, залежно від типу забур’янення, особливостей поля та регіону вирощування, для розширеного контролю рекомендовано підібрати бакові суміші: Тізер + Стелс, Тізер + Тернат, Тізер + Селефіт.

Для післясходового контролю злакових видів у посівах класичного соняшника Олександр рекомендує гербіциди Квін Стар Макс, Кельт або Селеніт Макс, для контролю дводольних – Кайліс. Для соняшника, стійкого до імідазолінонів, доцільно застосувати Генезис або Імі-Віт, а для гібридів, стійких до трибенурон-метилу, – Голд Стар.

Один із критичних періодів розвитку культури – друга половина вегетації, зокрема цвітіння, наголошує фахівець. Тому за сприятливих для розвитку патогенів погодних умов проти гнилей корзинок та комплексу хвороб він радить неодмінно застосувати інноваційний SDHI-вмісний фунгіцид Ріальт.

Важливий аспект – контроль шкідників, які можуть завдати суттєвої шкоди рослинам, особливо за сприятливих умов та недотримання сівозміни і порушення агротехнології вирощування. Тому упродовж всього періоду вегетації необхідно проводити ретельний моніторинг посівів і за перевищення рівня ЕПШ застосовувати високоефективні інсектициди Венон, Ато Жук та Антиколорад Макс, а проти лускокрилих видів – Туріл.

Компанія має розгалужену мережу агропідтримки, тож за потреби її фахівці готові надати необхідні консультації та допомогти із коригуванням технології, залежно від регіональності та проблематики.

Докладніше за телефоном: 0 800 301 401

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ