Точка зору

Великі логістичні проєкти слід реалізувати з думкою про вигоди рядового фермера

Великі логістичні проєкти, які призначені обслуговувати цілі садівничі кластери, слід реалізувати з думкою про вигоди рядового фермера

В’ячеслав Тодосійчук
очільник логістичного хабу в Недобоївцях (Чернівецька обл.)
В’ячеслав Тодосійчук

Підприємець, що прагне успішно реалізувати масштабний задум, має подбати про належне виконання усіх пов’язаних із цим робіт. На початках це може суперечити позірним засадам економічної доцільності, проте згодом окупиться. Керуючись саме цим принципом, ми шість років тому розпочали у селі Недобоївці створення логістичного хабу — комплексу, у якому місцеві фермери-садівники можуть зберігати та готувати до продажу яблука.

Нині ми об’єднуємо понад 50 фермерських господарств, які в сукупності продукують близько 11 тис. тонн яблук. За своєю суттю наш логістичний хаб є яблучним гіпермаркетом, який відвантажує продукцію обсягом від тонни й більше. І в цьому об’єднані комфортно почувають себе як продавці яблук — фермери, так і ті, хто приїздить їх сюди купувати. Адже наш майданчик забезпечує і різноманіття помологічних сортів — один фермер не в змозі вирощувати багато сортів за раз, і різноманіття товарних ґатунків яблука. Найважливіше ж те, що в нас товар (десертне яблуко) можна підготувати до продажу «під ключ» — завантажити на тривале зберігання в холодильник, а після — посортувати, запакувати в бажаний тип упаковки — з картонну чи шпону, за необхідності додати туди маркування й інші атрибути та вкласти пакування на палету — так, щоб товар був готовий до транспортування, також і тривалого. Ідея нашого проєкту полягає у наданні послуг фермерам.

Уже давно підраховано, що для саду площею 10 га будувати логістичну інфраструктуру — холодильник, сортувальні та пакувальні потужності — економічно невиправдано. Через це садівникам вигідно із нами співпрацювати, адже вони отримують доступ до новітніх технологій зберігання і передпродажної підготовки продукції. Завдяки цьому їм вдається значно дорожче продати вирощене.

Важлива деталь. Суперечок між садівниками, що об’єднані навколо нашого логістичного комплексу, не виникає. Адже він не колективна, а приватна власність, а світовою економікою доведено, що найефективнішою формою власності є саме приватна. Нині до нас на обслуговування прагнуть потрапити садівники з усього регіону. Ми кожного сезону розширюємо потужності — будівництво триває вже шість років, і навіть попри це в нас є черга на обслуговування — так, щодо зберігання урожаю-2020 ми не змогли допомогти великій кількості садівників.

З того, що охочих більше, ніж місця, робимо висновок, що створений нами об’єкт корисний не лише нам, а й усій садівничій спільноті.

Звісно, створення логістичного центру потребувало вкладення значних коштів, необхідно було виконати значний масив роботи, також і паперової. Та я бачив, як подібні комплекси працюють у всіх садівничих країнах, і прагнув повторити це в Україні. Коли маєш ідею, яка спонукає до творення, присвячуєш себе їй повністю. Щоб проєкт був успішним, слід передусім належно робити свою справу, і, можливо, не завжди наполягати на отриманні швидкої економічної віддачі. Якби я хотів завдяки логістичному хабу отримувати великі прибутки вже з першого року, то нічого б не вийшло: великих заробітків у цій справі просто немає, холодильне зберігання та логістика не належать до високомаржинальних видів бізнесу. Та справа буде прибутковою, якщо справді прагнути її утілити й довести до успішного завершення. Я — один із тих, хто присвятив себе створенню логістичного комплексу, також я є фермером-садівником, але, створюючи об’єкт, я думав не лише про своє господарство, а про цілу спільноту садівників у регіоні. І коли нині відчуваю, що зроблене знайшло щирий відгук у тих, кому було адресовано — у садівників, — розумію, що вчинив правильно.

У рамках розбудови логістичного хабу ми нарощуватимемо потужності зі зберігання й передпродажної підготовки плодів. Наступним етапом стане робота над поліпшенням якості яблук. Останні сезони довели, що високі заробітки можливі лише там, де є висока якість товару. Це важливо й з огляду на доцільність зберігання плодів у холодильнику: яблука сумнівної якості, закладені в камеру з регульованим газовим середовищем, займають рівно стільки ж місця, як і плоди ґатунку екстра, вартість зберігання також однакова, натомість фермерський заробіток гідний лише там, де якість плодів висока. Висока якість не лише корисно впливає на ціну продукції, а й полегшує продаж, адже товарні партії з таких плодів набагато простіше формувати.