Точка зору

Україна має всі умови й можливості для збільшення власного виробництва курятини...

Україна має всі умови й можливості для збільшення власного виробництва курятини та задоволення зростання попиту на інших ринках

Сергій Карпенко
виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України»

В Україні зростає експорт курятини. За останні 5 років експорт м’яса птиці зріс на 88%. Сьогодні триває системна робота з відкриття нових ринків для продукції птахівництва, й щороку географія постачань тільки збільшується. За три місяці 2019 року було вироблено м’яса птиці 333,2 тис. тонн у забійній вазі, що на 10,8% більше за аналогічний період 2018-го. Промислове виробництво м’яса птиці становило 285 тис. тонн у забійній вазі й зросло на ті самі 10,8%. Експорт м’яса птиці — 329 тис. тонн, а м’яса бройлерів — 326 тис. тонн. Ріст експорту становив 22%. В грошовому еквіваленті — 506 млн дол. США. 

Сьогодні Україна посідає 7-ме місце серед світових країн експортерів м’яса птиці й 3-є серед країн, що експортують цю продукцію до країн ЄС. Враховуючи постійне розширення географії поставок української продукції та збільшення обсягів виробництва м’яса птиці, в перспективі можливе покращення позицій України в рейтингу найбільших експортерів м’яса птиці. За обсягами виробництва наша країна входить до двадцяти найбільших виробників м’яса птиці. 

У 2018 році акцент експортних поставок змінився в бік країн ЄС. В загальній частці експорту на них припадало 33%, в той час як у 2017 році ця частка становила 24%. Тобто можна констатувати, що європейський ринок стає одним із пріоритетних в експорті м’яса птиці. Перспективними ринками, де Україна може збільшити свою присутність, є країни Африки та Східної Азії (Корея, Японія, КНР). 

За чотири місяці 2019 року експорт м’яса птиці становив 138,6 тис. тонн, що на 40% більше за аналогічний період минулого року. 

Імпорт м’яса птиці у 2018 році становив 130 тис. тонн, що на 12,5% більше, ніж у 2017 році. За чотири місяці 2019 року імпорт в обсягах не змінився проти аналогічного періоду минулого року й становив 40 тис. тонн. Уся імпортована продукція постачається з країн ЄС. 

Виробники працюватимуть над збільшенням обсягів експорту. Триває постійна системна робота щодо відкриття нових ринків для продукції птахівництва як із боку державних органів, так і самих виробників. За 2018 рік було отримано дозволи для експорту м’яса птиці від таких країн, як Албанія, Гана, Марокко, Гонконг, Туніс, Сінгапур. Триває й робота щодо доступу продукції птахівництва на ринки таких країн, як США, Канада, Японія, КНР, Корея, ПАР, Мексика й ін. 

Отримання доступу до ринків нових країн і подальша стагнація внутрішнього споживання стимулюватиме підприємства все більше експортувати свою продукцію на зовнішні ринки. За нашими прогнозами, поточного року експорт може сягнути позначки в 400 тис. тонн. Звичайно ж, головним експортером є МХП, який суттєво нарощує обсяги виробництва та свою присутність на експортних ринках. Інші учасники ринку хоч і збільшують власне виробництво, орієнтуються переважно на внутрішній ринок.