Точка зору

Складність боротьби з личинками хруща

Людмила Баранець
провідний науковий співробітник лабораторії фітопатології та захисту рослин ННЦ «ІВіВ ім. В. Е. Таїрова»

Прийняття рішення про застосування певних заходів боротьби зі шкідником залежить від екологічного фактора. Контролювати чисельність варто як імаго, так і личинок жука на кожному окремому винограднику. Складність боротьби з личинками хруща полягає в тому, що живуть вони досить глибоко в землі, і виявити їх можна тільки під час перекопування ґрунту або коли з’являться загиблі рослини з обгризеними корінням.

Візуальний огляд рослин. Виявлення шкідників на молодих виноградниках і виноградних розсадниках проводять шляхом вилучення з ґрунту загиблих рослин і тих, що явно відстають у рості, й огляду їх на наявність пошкоджень.

Ґрунтові розкопки. Для обліку чисельності шкідників послуговуються методом ґрунтових розкопок. Залежно від часу проведення обліків розрізняють осінні, весняні та вегетаційні (так звані періодичні) розкопки, а від глибини – мілкі (до 10 см), звичайні (до 45-50 см) і глибокі (на 65 см і глибше) за розміром 50 х 50 см.

Весняними (контрольними) розкопками встановлюється стан популяції шкідників (їх смертність) після перезимівлі та їх чисельність для подальшого рішення про проведення захисних заходів. Обов’язково весняні розкопки необхідно здійснювати на масивах під закладання молодих насаджень або розсадника. За методикою розкопки проводять рано на весні, після відтавання ґрунту, коли він почне кришитися. Кількість облікових ям визначається залежно від розмірів виноградного розсадника або виноградика. Облікові ями зазвичай копають по діагоналі ділянки з розрахунку 8 ям на 10 га.

Пороги шкідливості. При щільності, що перевищує 5 личинок на 1 м2 необхідне внесення в ґрунт інсектицидів (за іншими даними 1-2 личинка на 1 м2).