Точка зору

Потрібен реальний баланс виробництва молока та споживання молочних продуктів

Вадим Чагаровський
голова Спілки молочних підприємств України

Найперше, що необхідно зробити Кабінету Міністрів, Міністерству аграрної політики та продовольства і Міністерству економіки, – це скласти абсолютно реальний баланс виробництва молока та споживання молочних продуктів в Україні.

Сьогодні той баланс, який має Міністерство економіки, не відповідає жодним реаліям. Бо в ньому не враховані тіньові операції з молоком, виробництво фальсифікату, контрабанда. Цей баланс відкидає нас на декілька років назад.

Після складання реального балансу (а фахівці галузі, Спілка молочних підприємств готові допомогти у цьому) необхідно звернутися до Національної програми розвитку молочного скотарства та переробної галузі на 2021-2030 роки.

Цією програмою передбачено розвиток на десять років. Якщо говорити концептуально, після завершення реалізації програми потрібно досягти таких цифр: виробництво молока в Україні на рівні 10 млн тонн, переробка – 8 млн тонн. Такі показники дозволять спокійно працювати молочній галузі і забезпечити внутрішній ринок.

Для забезпечення внутрішнього ринку у поточному його стані споживання необхідно переробляти 5 млн тонн молока. У 2020 році наша переробна галузь переробила лише 3,5 млн тонн молока. Фактично нам треба наростити ще 1,5 млн тонн молока, щоб задовольнити потребу споживачів у молочній продукції.

А що означає для держави 1 млн тонн молока? Це – 16 тис. робочих місць у тваринництві, 134 тис. робочих місць у суміжних галузях. Отже, загалом 150 тис. робочих місць в економіці.