Точка зору

Перші на вибракування під час війни

Владислав Ханєєв,
експерт із управління здоров’ям ВРХ, доїння корів та зберігання молока, біобезпеки

Воєнні дії, як і погодні умови, можуть бути тими особливими умовами, за яких необхідно скласти чи переглянути стратегію вибракування поголів’я великої рогатої худоби на молочних фермах.

Під час війни багато господарств відчувають брак кормів, кормових добавок та інших складників для ведення діяльності та підтримання поточного розміру стада.

Параметри для вибракування ВРХ повинні охопити тих тварин, які не допомагають фермі досягати встановлених виробничих цілей. Зокрема, доцільно розглядати такі параметри за планування вибракування худоби.

  • Агресивні корови. Вони можуть бути небезпечними для людей та інших тварин, пошкодити обладнання.
  • Корови, яких не осіменяли або запустили, але вони не тільні, споживають ресурси, що можуть бути обмеженими, без або з сумнівною перспективою дати потомство та розпочати нову лактацію. Якщо господарство не має можливості утримувати таких корів, вони повинні бути одними з перших у списку на передчасне вибракування.
  • Старі корови, які менш продуктивні, худі або кульгаві, мають стерті чи пошкоджені зуби, неплідні.
  • Корови з вим’ям, що не відповідає стандартам. Їм часто складно під’єднати доїльний апарат, можуть виникати проблеми з повнотою видоювання та більша частота захворювань на мастит.
  • Тварини з формою ратиць, які не відповідають формі й розміру ратиць породи. Такі корови зазвичай мають більше проблем з кульгавістю, менш продуктивні, зі зниженою фертильністю. Крім того, деякі зміни форми ратиць можуть бути спадковими: наприклад вертикальні тріщини чи скручені ратиці.
  • Малопродуктивні корови, які були такими впродовж поточної та попередніх лактацій. Вони завжди приносять менше прибутку фермі.

До інших негативних чинників, які можуть пришвидшити вибракування тварин, відносять ссання молока у корів, постійне перестрибування через огорожі тощо.