Тваринництво

Електронний менеджер

Європейський досвід засвідчує: програма DeLaval DelPro забезпечує найкраще керування молочною фермою, а отже, дозволяє власнику реалізувати найамбітніші плани

Дайга Бісніце

Якою б не була за розміром молочна ферма (великою, середньою чи малою) — це складне підприємство, від ефективності керування яким залежить величина прибутку. Часто власник, відволікаючись на безліч господарських й організаційних проблем, не має вдосталь часу, щоб ефективно керувати, і тоді в тому чи іншому ланцюзі діяльності виникають певні «проколи», що призводить до негативних наслідків. Однак цього не трапиться, якщо господар ферми встановить на своїй фермі інноваційну технологію — платформу DelPro. Повністю довірившись цій системі, можна розраховувати на найкращі результати господарської діяльності. Недаремно на багатьох європейських передових фермах такий досвід запроваджують сповна. Про це на конференції «Ефективна молочна ферма», яку провів журнал The Ukrainian Farmer, розповіла Дайга Бісніце, консультант із питань роботи ферми в країнах Європи, Близького Сходу й Африки (Латвія).

Тваринницька ферма — це підприємство, на якому всі процеси пов’язані, тому, звісна річ, керувати нею треба комплексно. З цим завданням успішно справляється платформа DeLaval DelPro, яку було розроблено з урахуванням п’яти ключових аспектів керування фермою (рис. 1) і покликано забезпечити власника підприємства інструментарієм для ухвалення найефективніших рішень з керування всіма підрозділами тваринницького комплексу. А ще DelPro — це платформа, за допомогою якої можна керувати майже всім обладнанням на фермі (роботи, доїльні зали, кормові станції й ін.).

Рис. 1. Програму DeLaval DelPro розроблено з урахуванням п’яти ключових аспектів керування фермою

Керування здійснюється дуже просто. Ви визначаєте цілі та завдання, DelPro обробляє інформацію й повідомляє, які чинники потрібні для успішної реалізації планів і завдань. Для цього платформа збирає воєдино дані з чисельних джерел у межах тваринницького комплексу й формує базу цінної точної інформації, яка допоможе в реалізації задуманого. Такий надійний електронний «менеджер» допоможе керувати будь-якою фермою (корови, кози, буйволи) з поголів’ям тварин від десятка до 20 тис. Система працює в корівниках, де встановлено станції добровільного доїння DeLaval VMS, у приміщеннях із прив’язним утриманням тварин і зі стаціонарним й роторним доїльними залами.

Очевидною перевагою є й те, що платформа дуже зручна, адже керування фермою можна здійснювати з планшета або телефона, тому не потрібно постійно комусь телефонувати, аби дізнатися про ситуацію на фермі чи відстежити фізіологічний стан тієї чи іншої корови. Варто лише завантажити мобільний додаток DelPro Companion.

Загалом до програми керування фермою входить менеджмент основних видів діяльності — доїння, годівлю, здоров’я, репродуктивність, ефективність стада. Також можна оцінити результативність робочої сили.

Як у реальності працює така програма, на конференції «Ефективна молочна ферма» Дайга Бісніце розповіла на прикладі кількох європейських ферм.

Ферма № 1. Данія, власник — Сорен. Ферма повністю роботизована. Доїння здійснюється за допомогою станцій добровільного доїння DeLaval VMS300. Відомо, що коли на фермі встановлено роботи, то важливо спостерігати за чергою доїння. За допомогою програми DelPro це зробити легко, бо за чергою доїння можна спостерігати онлайн, іншими словами, щохвилини бачити, які корови подоїлися, а які очікують своєї черги. Також надається інформація про корів, яким прийшов час доїтися, але чомусь до робота вони не прийшли. Тоді вже людина вирішує, що треба зробити: трохи зачекати чи вживати заходів. Корову допускають до доїння, зважаючи на те, який очікуваний вона дасть надій і скільки часу минуло від останнього доїння. Виходячи з цього, новотільних корів можна доїти 4 рази на добу, корів наприкінці лактації — 2 рази. Тобто за допомогою інформаційної платформи можна маніпулювати доїнням, і, до речі, корови цього добре навчаються. Таким чином, на згаданій данській фермі одним роботом доять до 3500 кг молока на добу. Не варто забувати, що станції добровільного доїння «ДеЛаваль» відзначаються не лише тим, що за їхньою допомогою можна якісно подоїти корів, а й що ферма якнайшвидше може повернути кошти, витрачені на закупівлю роботів. На фермі Сорена це зробили менш ніж за 2 роки.

Автоматизована система керування також аналізує кожну корову за показниками доїння й показує, скільки цього разу корова дала молока проти очікуваного результату. На основі отриманої інформації роблять висновки — чи все добре з твариною. Цікаво, що інформація враховується по всьому вимені й по кожній його чверті, що дозволяє точніше визначити причину зниження показників. Потім результати вибудовуються в графічному вигляді. Платформа дозволяє складати річну лактаційну криву стада.

Рис. 2. Монітор черги доїння

Ферма № 2. Голландія, власник — Вільям. Тут також установлено роботи «ДеЛаваль». Здоров’я тварин можна відстежити онлайн за допомогою монітору черги доїння (рис. 2), збору інформації про стан вимені, яка надходить від різних сенсорів. Безкоштовне рішення від «ДеЛаваль» дозволяє точно визначити індекс маститів (якщо індекс менший за 1,4 — все добре, понад 2 — виражений клінічний мастит). «Коров’ячий» монітор збирає інформацію по кожному доїнню як на рівні всього вимені, так і кожної його чверті. Якщо комп’ютер виявив відхилення від норми, то видає додатковий бал. Наприклад, висвітлюється червоним число «6»: ця цифра означає, що у 6 з 10 доїнь були відхилення, а от жовтий колір — сигналізує про прогресію (було гірше — стало краще). Коли цифра впаде до «0» і колір на моніторі стане зеленим, значить зі здоров’ям тварини все добре. Всі ці та інші показники потрібні для того, аби працівники ферми змогли вчасно вирішити щодо лікування тварини. Тому, завантаживши на телефон спеціальний додаток, власник може дистанційно оцінити стан здоров’я тварин і віддати вказівки про необхідність вжиття тих чи інших заходів.

Це не лише заощаджує час, а й підвищує ефективність лікування. Наприклад, коли на згаданій фермі почали працювати за цією системою, то під час лікування маститів на 56% зменшили застосування антибіотиків, не підвищуючи рівень соматичних клітин у танку-накопичувачі молока.

Також DelPro керує сортувальними воротами, в автоматичному режимі здійснюючи відбір корів на основі попередньо встановлених критеріїв, які задають на підставі інформації, що надходить від датчиків. Корів із низькою активністю (оскільки це вказує на можливі проблеми зі здоров’ям) можна відділяти від групи й скеровувати на ветеринарний огляд.

Ферма № 3. Франція, роботизована ферма. Власниця Віра активно користується платформою DelPro, здійснюючи керування годівлею. Вона вважає, що завдяки цій програмі вдається «підігнати» годівлю під потрібний рівень. Зокрема, можна складати таблиці на основі різних параметрів. Наприклад, новотільну корову в перші 25 днів там годують не з розрахунку величини надою, а виходячи з лактаційних днів, бо постійно різко зростає рівень молока. Коли корова виходить на пік своєї продуктивності, то стоїть завдання — підтримувати такі показники якомога довше. Йдучи до цієї мети, система відшукує в базі даних найвищий надій по корові й формує їй раціон із тим, аби тварина повністю могла розкрити свій генетичний потенціал. Коли пік продуктивності минув, годують тварину за фактом: скільки корова дає молока, стільки їй і потрібно комбікорму. Ще можна ефективно підготувати корову до «сухостою» (в останні дні лактації не давати їй комбікорм у роботах). Також доступно стежити за тим, чи споживає корова той корм, який їй заплановано давати, а якщо ні — система видає сигнал, що корову має оглянути спеціаліст ферми. І це, звісно, далеко не всі переваги системи.

Ферма № 4. Розташована також у Франції, встановлено станції добровільного доїння «ДеЛаваль». Процес відтворення в корів відбувається з різною швидкістю, тому господар має бути обізнаний із фізіологічним станом, у якому перебуває певна тварина у відповідний період. Одним зі способів цього досягнути є статистичний аналіз руху тварини протягом дня й порівняння цих даних із показниками, які очікували. Таким чином, використовується золотий стандарт для керування відтворенням — показник прогестерону. Адже, виходячи з рівня прогестерону в молоці, можна визначити, коли корова приходить в охоту й обрати найкращий час для осіменіння.

Об’єднуючи точні дані про кожну тварину, відфільтровані за цілями керування й проаналізовані відповідно до стандартних операційних процедур, можна скласти звіт, який пропонує чіткі, структуровані дії, що допоможе приділити належну увагу кожній корові й забезпечити високий рівень відтворення на фермі. Переглядаючи зведені звіти по стаду й відтворенню, можна побачити кількість і характер подій відтворення, які відбувалися протягом останнього року. Це дозволяє оперативно виявляти ділянки роботи, що потребують удосконалення, аби швидше досягнути бажаних результатів. І, нарешті, ефективність стада. Час — ресурс обмежений, тому у власника його бракуватиме для щоденного аналізу даних у кожному окремому вигляді. Тільки порівняння інформації по різних групах тварин дозволяє отримати чітку картину про наявність відхилень на рівні всього стада, якщо такі є. Інформаційна панель DelPro поєднує інформацію про стан здоров’я тварин, продуктивність молочного стада й дані про відтворення в одному чіткому макетному оформленні. Таким чином, на фермі не потрібно мати багато різних інформаційних пристроїв. Достатньо однієї інтегрованої операційної платформи DelPro.

Інна Бірюкова

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ