Точка зору

Оранка – не панацея, потрібно експериментувати

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А.А.» (Вінницька обл.)

Зараз на полях ми займаємось захистом посівів. Цьогоріч для підвищення точності обробки модернізували наш вітчизняний причіпний обприскувач. А для економії ресурсів і збільшення кількості оброблювальних гектарів на одній заправці знижуємо норму виливу.

Перед жнивами провели дефектування комбайну та придбали запасні частини. Хочу зауважити, що цього сезону ремонт збиральної техніки вийшов досить дорогим. Запчастини, через дефіцит і труднощі з логістикою, значно подорожчали. Однак, нам пощастило, бо компанія з якою ми співпрацюємо, запропонувала найбільш оптимальний варіант придбання деталей. Зокрема, за нашим переліком запчастин різниця між пропозиціями дилерів склала трохи більше 100 тис. грн. І це приємно, що є компанії, які не наживаються на аграріях у цій складній ситуації.

Разом з тим придбали новий тракторний 20-кубовий причіп. До жнив підготувалися. Дискова борона та плуг також напоготові, бо під ріпак будемо орати.

Взагалі ми працюємо за змішаною технологією ґрунтообробітку. У нас є практично все – оранка, глибоке розпушування, цьогоріч буде mini- till та strip-till. Оранку виконуємо під соняшник і цукровий буряк, розпушуємо під кукурудзу, mini-till застосовуємо для пшениці, а на ріпаку частину площі зоремо, а частину обробимо за технологією strip-till. Також наріжемо смуги після пшениці під кукурудзу й подивимося, який буде результат. Будемо експериментувати.

Я вважаю, що оранка – це все-таки не панацея, так само, як mini- till чи strip-till. Умови вирощування культур швидко змінюються, потрібно випробовувати нові технології й на власному досвіді виявляти найбільш ефективні на своїх угіддях. Наприклад, у мене є два поля, на обох попередником була кукурудза, обидві ділянки обробили глибокорозпушувачем і засіяли соняшником. І на одному полі отримали ідеальний результат, а на іншому нічого не вийшло, земля стала схожа на глину за структурою. Хоча поля розташовані на відстані близько 500 м одне від одного, ґрунти наче однакові. Тому не можна сказати що глибоке розпушування – це єдине правильне рішення, та само, як оранка чи no-till.

Для мене важливий кінцевий результат, обсяг і якість отриманого врожаю. Та звісно, як кожен розумний фермер, стараюся адаптуватися до наявних кліматичних умов і прагну до оптимізації витрат. Відтак, постійно вдосконалюю своє виробництво шляхом експериментів.