Техніка

Порівняння роботи культиватора Karat 9/600 KUA і дискової борони Rubin 12/600 KUA, оцінка параметрів витрати пального та якості роботи

Лапа чи диск?

Лапа чи диск?

Окрім коротких дискових борін, які можуть працювати з максимальною глибиною до 21 см, Lemken пропонує і культиватори, що становлять дискам гідну конкуренцію. Ми порівняли дві системи на практиці й покажемо вам, на що вони здатні.

Мета випробування

На однорідному полі було проведено перший стерньовий обробіток на чотирьох різних глибинах. Для справедливого порівняння обидва агрегати працювали на глибину 5 см, 10, 15 та близько 21 см. Оброблена стерня та проросла падалиця підтвердили якісне перемішування. Метою також було досягти швидкості 12 км/год, що було не можливим за максимальної глибини через пробуксовування та недостатню потужність трактора. Показники витрати пального було взято із термінала трактора. Оброблений горизонт було розгорнуто на всіх чотирьох глибинах по кожному агрегату й зроблено відповідну оцінку.

Чи то диски, чи то культиватор: обробіток ґрунту є першим кроком успіхів у врожайності

Rubin чи Karat 9? Лапа чи диск? Сільгоспвиробник має, з чого вибирати. Який ґрунтообробний агрегат якнайкраще справиться з основним і стерньовим обробітком? У співпраці з Lemken ми порівняли культиватор Karat 9/600 KUA і дискову борону Rubin 12/600 KUA — оцінили їх за параметрами витрати пального та якості роботи.

Обидва напівнавісні агрегати мали ширину захвату по 6 м і механічний захист від перевантажень у разі потрапляння на перешкоду. Також котки обох агрегатів були однаковими, а саме — прикочувальний профільний коток 600/540. Слід зазначити, що Rubin 12 оснащено двома штригелями: відбійним — після першого ряду дисків і вирівнювальним — після другого. Karat 9, своєю чергою, позаду стійок із лапами має сім пар вирізних дисків перед котками, що розрівнюють гребені.

Регулювання глибини обробітку на Rubin 12 відбувається через навіску трактора та гідравлічно — через котки. У культиватора цей процес відбувається так само гідравлічно через котки та два передніх копіювальних колеса. Karat 9 має корисну опцію: в пальці кріплення передніх опорних коліс вмонтовано датчики, що вимірюють силу, яка діє на колеса. Маючи цю інформацію, система автоматично регулює тиск в опційній системі ContourTrack, внаслідок чого покращується тяга, дотримується встановлена глибина, що є важливим у роботі за змінних умов і на полях з нерівним рельєфом.

Агрегати були зчеплені з трактором Deutz-Fahr 9340 TTV потужністю 316 к. с., власна маса якого становила 12 т.

За обробітку стерні на глибину 5 см і однаковій швидкості 12 км/год Rubin 12 потребував пального на 20% менше, ніж Karat 9. Ефект перемішування на обох агрегатах був добрий. Якщо розглядати кожен окремий прохід агрегата, то після Rubin 12 по центру проходу рослинних решток було більше, ніж по краях.

Передній ряд дисків працює від центра, а другий, навпаки, до центру машини. Lemken вибрала таке розташування дисків, щоб знівелювати бокове знесення агрегата.

У роботі Karat спостерігалося більш рівномірне розподілення пожнивних решток по всьому оброблюваному горизонту, що дає більш рівномірне проростання падалиці. Розгорнувши оброблений горизонт, щоб детальніше оглянути, стало очевидним, що різниці в роботі ані 30 см стрілчастих лап, ані 736 мм дисків на заданій глибині майже не виявлено.

За встановленої глибини обробітку 10 см витрата пального на гектар в обох агрегатах почала вирівнюватись. Для цієї глибини обробітку на Karat 9 ми користувалися тими самими лапами, що й на 5 см. Для глибшого обробітку — від 15 до 21 см — були встановлені лапи завширшки 8 см, бо стрілчаста лапа на глибині понад 15 см витрачає дуже багато пального. З вузькими лапами, на відміну від Rubin 12, культиватор лишив нерівномірно оброблений горизонт.

За глибини обробітку 15 см витрата пального на гектар на обох агрегатах була майже однаковою. На глибині 21 см з наявним трактором борона Rubin 12 ледве змогла досягти 6 км/год (для такої глибини необхідно 80 к.с. на 1 метр ширини). З культиватором Karat витрата пального становила на 28% більше, ніж на Rubin. АЛЕ: швидкість роботи культиватора за глибини приблизно 22 см була на 2 км/год більшою, ніж у борони, і він міг глибше працювати, ніж Rubin 12. За наявності більш потужного трактора культиватором Karat можна було б працювати на глибину до 30 см з вузьким 6 сантиметровим долотом.

Завдяки великому діаметру диска 736 мм Rubin 12 інтенсивніше працює в глибших шарах ґрунту. Він рухає більше маси, що підвищує ефективність перемішування та подрібнення. Але, з іншого боку, це означає підвищення потреби в тязі, що відбивається на зменшенні швидкості за збільшення глибини в нашому тесті. Чім мілкіше працює агрегат, тим менше маси приводиться в рух, і інтенсивність роботи культиватора й борони стає однаковою. Особливо за застосування стрілчастих лап на Karat 9 спостерігається збільшення інтенсивності перемішування за 5 чи 10 см глибини обробітку.

Витрата пального за різної глибини обробітку

На що ще треба звернути увагу:

  • заглиблення обох агрегатів відбувалося легко;
  • завдяки високій рамі та розміщенню робочих органів не було закорковування ні ґрунтом, ні рослинними рештками;
  • Rubin 12 в 6-метровому виконанні майже на 20 тис. євро дорожчий (станом на 2018 рік, без котка);
  • Karat 9 на 500 кг легший;
  • витрати на догляд за обидва ми агрегатами незначні.

Підіб’ємо підсумки

Як культиватор, так і дискову борону можна назвати «всюдиходом», який може виконувати як поверхневий обробіток, так і глибокий. Rubin 12 на глибині до 10 см є легкохідним. Karat 9 справляється з роботою по всій ширині рівномірно і добре підходить як для легких, так і для важких ґрунтів. Культиватор може працювати глибше, але Rubin 12 інтенсивніше перемішує на більшій глибині.

ВІДГУКИ

«Чим важчий ґрунт, тим краще йде Rubin 12»

Великий диск!

Людгер Лауткьоттер

На одному з господарств регіону Мюнстерланду вже кілька років працює Rubin 12/700 KA. Власник господарства Людгер Лауткьоттер у співпраці з Lemken із самого початку виходу на ринок агрегата удосконалював його. «Ми крутили в багатьох місцях, доки не отримали Rubin 12 таким, яким він нам оптимально підходив. Раніше роботи з обробітку стерні та глибокого обробітку виконував Rubin із діаметром диска 610 мм. І в нас була проблема, що на наших важких ґрунтах жоден культиватор не підходив для глибокого обробітку. Так до нас потрапив Rubin 12 — легкохідні диски великого розміру — і ми змогли працювати глибше, — розповідає Людгер Лауткьоттер, ґрунти підприємства якого мають від 40 до 50 балів бонітету. Для нього перемішування соломи та нагромадження вологи — це дві найважливіші теми в рослинництві: — «Завдяки великим дискам солома добре перемішується з ґрунтом. До того ж ми підтримуємо капілярність ґрунту, уникаємо нагромадження соломи, і вода може проникати глибше».

«Karat 9 напрацював у нас більше як 6000 га»

Змінна лапа

Ойген Штайнфарц

Ойген Штайнфарц господарює за безвідвальною технологією в Йюхен і вже дев’ять років застосовує Karat 9/500 KA. «Ураховуючи наші 90-бальні ґрунти, ми повністю задоволені якістю роботи культиватора». Особливо пан Штайнфарц наголошує на вирівнюванні поверхні по всій ширині агрегата, можливості роботи на глибині 30 см та на схилах. «Здебільшого культивуємо тричі, перший прохід робимо мілко стрілчастими лапами», — веде далі Штайнфарц. Разом із колегами він обробляє близько 800 га на рік й агрегатує 5-метровий культиватор із Fendt Vario 820. Щодо розхідників, то одного комплекту броньованих лемішей на сезон йому достатньо.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ