Точка зору

Міцна гривня дошкуляє експорту

 

Попит на українську кукурудзу помітно впав. Однак літо обіцяє бути сприятливим для національної економіки.  

Економіка України взяла добрий старт із початку 2018 року. За результатами першого кварталу ВВП країни зріс на 3,1%. Удалий початок року вже примусив Національний банк України переглянути свій прогноз у бік збільшення, і тепер регулятор очікує на зростання економіки поточного року на 3,5%. Оцінка НБУ нині збігається і з прогнозом Світового банку.  

 

Головною рушійною силою зростання економіки України є потужний споживчий попит. Середня заробітна платня в країні у квітні дорівнювала 8480 грн, що на 27,3% більше, ніж у квітні 2017 року. Враховуючи, що інфляція у квітні рік до року становила 13,1%, реальна купівельна спроможність населення збільшилася на 14,2% за рік. На тлі зменшення інфляції та значного зростання номінальних доходів споживчі настрої почали помітно покращуватися. Цілком імовірно, що за результатами 2018 року показник споживчих настроїв, що розраховується всесвітньовідомою британською компанією Gfk, вийде на передкризовий рівень початку 2014 року. Добрий настрій споживачів знаходить своє відображення у високих темпах зростання роздрібних продажів. За результатами квітня показник роздрібних продажів зріс на 7,6% рік до року. Проте внутрішній попит підживлюється не лише пересічним споживачем, а й видатками українського бізнесу. Капітальні інвестиції за перший квартал зросли на приголомшливі 37,4% рік до року. Активні інвестиції в розширення виробництва й інфраструктуру створюють сприятливі передумови для подальшого пришвидшення зростання ВВП країни.  

 

У боротьбі з інфляцією НБУ застосовує найпотужнішу зброю — підняття облікової ставки. Починаючи з осені регулятор поступово піднімав ставку до рівня 17%. Удаючись до жорсткішої монетарної політики, Національний банк наражався на шквал критики, головним аргументом якої був негативний вплив високої вартості запозичень на економіку. Проте, як засвідчили подальші події, стратегія НБУ виявилася виправданою — темпи економічного зростання пришвидшилися, натомість інфляція почала уповільнюватися. Крім того, вищі відсоткові ставки привернули увагу до України іноземних інвесторів, що почали активно вкладати кошти в урядові боргові папери й акції українських підприємств. Це було особливо корисно на початку року, коли тиск на національну валюту через суттєве збільшення розміру виплат за валютними боргами поточного року значно збільшився й ледь не призвів до валютної лихоманки. Зважаючи, що висока відсоткова ставка ще не є важким тягарем для економіки, що зростає, а інфляція все ще є на високому двозначному рівні 11,7% у травні рік до року, можна припустити, що НБУ утримуватиме ставку на поточному рівні до кінця року.  

 

Літо має бути дуже сприятливим для української економіки. Подальше зниження інфляції через сезонне здешевлення городини та суттєве скорочення видатків на комунальні послуги на тлі подальшого зростання середньої заробітної плати підтримуватимуть споживчі настрої, а відтак і споживчий попит в економіці. Міцна національна валюта в поєднанні зі зниженням вартості нафти будуть додатковими чинниками зниження інфляційного тиску в економіці. Хоча іноземні інвестори вже вивели майже половину грошей, вкладених в облігації внутрішньої державної позики, проте це не позначилося на гривні. В літній період збільшується додатне сальдо купівлі-продажу валюти населенням і завдяки цьому пропозиція валюти домінує над попитом на міжбанку. За 2016–2017 рр. населення продавало протягом трьох літніх місяців у середньому на 850 млн доларів валюти більше, ніж купувало.  

 

Ця надлишкова пропозиція валюти від населення й стане запорукою міцної гривні протягом поточного літа. Національний банк, звісно, не дозволить національній валюті суттєво зміцнюватись з огляду на інте реси українських експортерів та потребу поповнювати золотовалютні резерви. Саме тому найбільш імовірно протягом наступних десяти тижнів гривня коливатиметься у вузькому діапазоні 26,0– 26,20. Упродовж цього періоду НБУ матиме змогу відчутно поповнити валютні резерви, що дещо схуднули з початку року з 18,8 млрд доларів до 18,1 у травні. Беручи до уваги той факт, що виплати по зовнішньому боргу будуть невисокими протягом літа: 135 млн доларів — у червні, 62 — у липні та 342 — у серпні, вони не створять суттєвих проблем для гривні, й регулятор матиме змогу поповнити свої валютні засіки на близько 0,5 млр д доларів.

  

До речі, гривня — найміцніша валюта у світі протягом 2018 року! Абсолютна більшість валют у світі падає протягом року проти долара США. Зміцнення «зеленого» спричинене пришвидшенням підняття ставки у Сполучених Штатах. Три рази ставка піднімалася на 0,25% протягом останніх шести місяців. Натомість гривня примудрилася зміцнитися до долара та ще й на майже цілих 8%. Як наслідок, наша гривня зміцнилася до решти національних валют від 10 до 50% з початку року. Проте, залишаючи осторонь емоційне задоволення, потрібно зауважити, що процес зміцнення гривні починає помітно дошкуляти експорту. Особливо це впадає в око на прикладі кукурудзи. На тлі падіння вартості кукурудзи на Чиказькій товарній біржі попит на українську кукурудзу відчутно впав. З одного боку, формується відкладений попит, бо ніхто не квапиться контрактувати на ринку, що падає, з іншого — зміцнення гривні до бразильського реала на 20% й аргентинського песо на 40% з початку року створює додаткові конкурентні переваги для кукурудзи з Південної Америки.