Ця аномальна зима ще нагадає фермерам про себе навесні та під час жнив
Погода цієї зими неабияк непокоїть фермерів та змушує їх похвилюватися за свій урожай. Здавалося б, наразі нічого критичного – озимина переважно в доброму та задовільному стані. Втім, ці зимові погодні аномалії без снігу та морозу ще нагадають нам про себе у період вегетації рослин та збору врожаю.
На Чернігівщині, наприклад, протягом зимового періоду посіви озимих культур уже кілька разів виходили зі стану спокою. А це означає зайві витрати рослинами дорогоцінної енергії та поживних речовин. У південних районах області подекуди посіви навіть почали гинути, адже відновили вегетацію в умовах критичного дефіциту вологи.
Головна проблема цієї зими – навіть не високі температури, через які рослини виходять зі стану спокою, а відсутність опадів. Наразі не піднімається рівень ґрунтових вод, як це зазвичай відбувається взимку, і нам загрожує відсутність весняного водопілля, що спричинить критичний брак вологи навесні, в період вегетації рослин. А це негативно вплине на врожай.
Звісно, сучасні технології сільгоспвиробництва дають змогу частково (наголошую – лише частково!) виправити таку ситуацію. Важливо правильно і вчасно підібрати рослинам живлення. Втім, це не дасть того ефекту, який дають сприятливі погодні умови та достатні запаси вологи. Крім того, це ще й додаткові витрати, адже доведеться дещо відхилятися від звичної технології вирощування.
Ще одна загроза, яку також не слід виключати цієї зими, – це істотне зниження температур за відсутності снігового покриву. Достатньо, щоб температура мінус 17-18 С0 протрималася три доби без снігового покриву, – і посівам загрожує вимерзання. Втім, сподіваємось, що цього не трапиться.
Не виключаю, що такі погодні ризики, які склалися цієї зими, можуть вплинути і на вартість збіжжя в бік зростання. Ціна на пшеницю наразі зростає і, я вважаю, що вона ще не досягла свого піку, тому наше господарство максимально притримує свої запаси.
У нас є власні потужності для зберігання зерна, тому сподіваємося продати його на піку цін. Тим більше, що правильне зберігання ще й покращує його якісні показники.