Точка зору

Чи справджуються ягідні прогнози?

Ірина Кухтіна
президент Асоціації «Ягідництво України»

Почати варто з того, що в Україні з’явилося багато псевдоекспертів, які починають робити прогнози щодо ринку ягід ще в лютому-березні. А це, м’яко кажучи, невірно, адже для об’єктивності прогнозу мають бути пройдені кілька контрольних точок.

Перша така опорна точка –– результати перезимівлі. Від того, якою була зима, залежить стан рослин. Наприклад, якщо зима тепла, в ягіднику прогнозовано будуть проблеми з хворобами та шкідниками, тож і собівартість ягід буде трішки вищою. Якщо надто холодна – можливі проблеми з підмерзанням. У будь-якому разі, оцінити, наскільки плантації реально пошкоджені після перезимівлі, можна лише після виходу рослин зі стану спокою.

Другий важливий фактор для прогнозування ситуації на ринку –– закладання нових ягідників. Потрібно знати, скільки площ відведено під культури, щоб зорієнтуватися: зросте кількість ягід чи зменшиться. Такі дані починають відстежувати з осені, хоча частина плантацій закладається навесні. Звісно, дані про закладання плантацій більше говорять про врожай наступного року, якщо мова про суниці садові та малину. Перші врожаї лохини очікувати доводитися ще довше (3–4 роки).

Третій фактор –– наявність або відсутність поворотних приморозків навесні. Саме вони стали причиною істотного недобору врожаю в минулому сезоні майже по всіх ягідних культурах.

І, нарешті, четвертий важливий фактор –– погода під час збирання. Якщо під час збирання йдуть дощі, то це неминуче призведе до втрат урожаю й зниження товарності.

Тож лютневим прогнозам щодо ягідних культур у відкритому ґрунті вірити не можна, бо контрольних точок ще недостатньо для прогнозування. Більш-менш об’єктивні прогнози можна робити перед збиранням урожаю, якщо погода відносно стала.

Стосовно ситуації в нинішньому році, уже можна відзначити кілька основних пунктів. Зима цього року була відносно холодною, але пошкоджень від морозу було небагато. Водночас через прохолодну весну фактично по всіх культурах терміни вегетації і збирання врожаю змістилися в часі на 2–3 тижні. Іншими словами, виробники в усіх регіонах почали збирати ягоди пізніше.

З одного боку, це завдало збитків тим, хто працює на ринку ранніх ягід, бо вони достигли пізніше. Крім того, період плодоношення був коротшим і різниця в часі достигання ягід, що вирощуються в закритому та відкритому ґрунті, була меншою. Ранні, середні та пізні сорти почали дозрівати майже одночасно. У плані ціни це погано для тих, хто працював з ранньою ягодою.

З іншого боку, те, що цвітіння почалося на 2–3 тижні пізніше, мало позитивний вплив: у період приморозків, на відміну від попереднього року, цвітіння ягідних культур у більшості регіонів ще не почалося.

Однак без негативного впливу погоди не обійшлося. У період збирання суниць садових ішли доволі рясні затяжні дощі, а їх під час дощу збирати не можна. Ягода під час збирання має бути сухою. Довелося бачити фотографії в соцмережах, як у Херсонській області по коліно в воді люди збирають суниці садові. Це –– факт абсолютної непрофесійності власників господарств, адже такі ягоди зберігатися не будуть та не доїдуть до споживача.  

Дощі під час збирання істотно вплинули на якість ягід: перші 2–3 тижні суниці садові не були такими солодкими, як зазвичай. Це не так принципово для ринку переробки, але вкрай принципово для ринку свіжої ягоди. Коли погода стабілізувалася, стало сонячно й тепло, ягоди стали солодшими та смачнішими.

Урожай літньої малини теж трохи запізнився. У цілому, сезон малини поки що виглядає добре, але в регіонах, де спостерігається екстремальна спека, ця ягода може отримувати опіки. Їх помітно й вони впливають на якість ягід. Крім того, не можна передбачити дощі чи аномальну спеку, що може зіпсувати ситуацію.

По лохині також відбулося зміщення в плані часу збирання врожаю. Майже одночасно почали достигати ранні та середні сорти. Зараз гуртом лохину продають по 250–300 гривень за кілограм. Ціна буде зніжуватися однозначно. Урожай в цьому році доволі добрий. Я думаю, що ціна буде нижчою за 150 грн/кг, а в пік сезону, коли буде велика пропозиція, вона коштуватиме менше 100 грн/кг.

У підсумку, сезон непростий, але й жахливим його не назвеш. Головна специфіка: відтермінування плодоношення та короткий час збирання врожаю. Також особливістю стали гірші смакові якості перших ягід суниць садових порівняно з минулим роком, хоча в другу половину сезону вони покращилися.

Ягоди в цьому році будуть трохи дешевшими, ніж у минулому, завдяки кращій врожайності та зниженню якості. Уже можна говорити про те, що ціна на суниці садові була нижчою. Хоча погодні форс-мажори ніхто не відміняв, а саме вони найбільше впливають на якість і ціну продукту.