Агромаркет

Зубові пружинні борони

Зубові пружинні борони

Земля, мабуть, найвірніше і вдячне джерело доходу. І тільки від дбайливого господаря залежить родючість ґрунту та врожайність. Розумні інвестиції в освоєння нових технологій обробітку ґрунту дозволяють аграріям підвищити продуктивність і поліпшити якість урожаю, знизити витрати й збільшити прибуток, а найголовніше — допомагають зберегти родючість ґрунту. Екологічне землеробство стає модним. Сьогодні все більше вітчизняних аграріїв відмовляються від гербіцидів на користь механічного обробітку ґрунту. Для ранньо-весняного боронування, для руйнування поверхневої кірки та провокування росту бур’янів, рівномірного розподілу по полю пожнивних решток, знищення бур’янів у фазі «білої нитки» тощо українські фермери масово застосовують зубові пружинні борони. У чому їх відмінності і яким виробникам віддають перевагу вітчизняні аграрії, ми намагалися розібратися, звернувшись до самих сільгоспвиробників.

 

Голова ФГ «Злак» (смт Краснопілля, Сумська обл.) Федір Іванович Клімашевський зізнається, що в обробітку ґрунту віддає перевагу механічним технологіям, повністю відмовившись від застосування гербіцидів. Побороти бур’яни йому допомагають зубові пружинні борони «Ліра» виробництва Лозівського ковальсько-механічного заводу (м.Лозова, Харківська обл.). «Раніше ми користувалися набірними боронами, але вони абсолютно не годяться для підготовки ґрунту до сівби — не справляються з бур’янами. Знаряддя постійно забивалися й ламалися, не давали очікуваного результату», — розповідає Федір Клімашевський. Після придбання зубової борони «Ліра» аграрій отримав потрібний ефект. «Що я можу сказати? Ця борона практична, самоочищується. Її відрізняє метал хорошої якості. Зубці борони відпрацьовують 3–4 роки, на відміну від більшості борін, де їх доводиться щороку міняти. Ще одна з переваг: вона мобільна. І, що найголовніше, — відмінно справляється з бур’янами в результаті передпосівного, післяпосівного та 2–3 обробітків ґрунту за сезон».

 

На полях ФГ «Весна» (с. Андріївка, Широківський р-н, Дніпропетровська обл.) Віктор Прокопович Коваленко вирощує олійні, гірчицю, льон, ріпак, соняшник. Аграрій сприкрено зізнається, що у власному машинно-тракторному парку у нього немає зубових борін. Проте в сезон він бере техніку в агрофірми «Таврія союз», із керівництвом якої у дружніх стосунках. «Раніше я користувався плугами, але їм не під силу розбивати брили, — каже Віктор Прокопович. — Сьогодні обробляю ґрунт зубовими боронами “Лозівських машин”. Вони чудово справляються з боронуванням, а завдяки вібрації пружинних зубців відмінно борються з бур’янами. Буває, що ґрунт до посіву підготував, вологи немає, а бур’ян усе одно росте. За допомогою обробки зубовою бороною знищуються всі бур’яни у фазі “білої нитки”. Також за допомогою агрегата готую землю під озимі. А ще зубова борона “Лозівських машин” має хорошу продуктивність і зручна у транспортуванні та експлуатації. Щоб перевести борону з транспортного положення в робоче й назад, достатньо однієї людини».

 

Не здивував той факт, що і в ТОВ «Агросвіт-К» (с. Привіт не, Криворізький р-н, Дніпро петровська обл.) віддають перевагу зубовій пружинній бороні «Ліра», виготовленій на підприємтсві «Лозівські машини». Тут позитивними якостями ґрунтообробного агрегата вважають вдало продумане компактне транспортування й можливість обслуговування всього одним оператором. «У нас в господарстві дві борони виробництва ЛКМЗ: 15- та 24-метрова. Першу придбали ще 2004 року, — розповідає інженер ТОВ «Агросвіт-К» Борис Петрович Береговий. — На той час в Україні нічого подібного не виробляли. Це була інноваційна техніка. І ось вже 11 років борона служить нам вірою і правдою. За весь час експлуатації жодного разу не міняли повного комплекту зубців. За потреби міняємо лише окремі зубці, що вичерпали ліміт своєї роботи. Також в сільгоспзнаряддях дуже добре виконані зварювальні роботи. Можу сказати про відмінні технології виготовлення й інших ґрунтообробних агрегатів ЛКМЗ, не лише зубових борін. Сьогодні сільгосптехніку виробляють мало не в кожному дворі, й за якістю ніхто не слідкує. А ЛКМЗ зарекомендував себе на ринку України як якісний виробник, котрий розуміє, що потрібно аграріям».

 

Ми спробували розібратися, чому фермери в сегменті пружинних зубових борін віддають перевагу агрегатам «Лозівських машин». Як з’ясувалося, «Ліра» — це перша борона із пружинним зубцем українського виробництва, яка заявила про себе на ринку країни в 1999 році. Практично відразу «Ліра» (в минулому — ЗПГ) стала популярною серед аграріїв. Вона дешевша за імпортні аналоги й зовсім не поступається їм якістю. Після її виходу на ринок й інші виробники сільгосптехніки в Україні починають виробництво такого знаряддя. Однак перевершити популярність «Ліри» вже нікому не вдається. Великий досвід Лозівського ковальськомеханічного заводу у виготовленні пружинних борін відбивається на глибокій підготовці до виробництва, дотриманні суворого контролю якості металу та всіх технологій виготовлення. Пружинні зубці виготовлено з високоякісної сталі, яка проходить дворівневу термообробку, що надає складовим вищої твердості. Як показує практика, вітчизняні борони вимагають заміни зубців стабільно раз на рік, «лозівський зубець» має збільшений термін служби до 3–4 років. А, як показало наше опитування аграріїв, ще довше — із заміною тільки окремих зубців.

 

Основні технічні характеристики

Ліра-15

Ліра-24

Ширина захвату, м

15,2

24,4

Глибина обробітку, см

до 9

до 9

Кути нахилу зубців

15, 30, 45, 60, 75, 90

15, 30, 45, 60, 75, 90

Крок зубового поля, мм

38

38

Робоча швидкість, км/год

до 15

до 15

Продуктивність, га/год 

До 22.8

до 36.6

Маса, кг

2050

2850

Необхідна потужність трактора, к. с.

80

130–170

Знешкодження бур’янів, % 

95, не менше

95, не менше

Наявність стерні й інших рослинних решток після обробітку, %

90, не менше

90, не менше

Заорювання розкиданих мінеральних добрив, %

70, не менше

70, не менше

Гребенистість поверхні поля, см

до 2

до 2

 

Хрестовини, що слугують для повороту, в «Ліри» являють собою цільний шмат металу на відміну від більшості борін інших вітчизняних виробників, де хрестовина — це зварна деталь. А зварні шви — це завжди концентратор напруги й потенційний ризик поломки агрегата. Також у пружинній бороні «Лозівських машин» реалізовано ретельний і серйозний підхід до гідравліки. Встановлені в гідросистемі елементи розраховано на тиск у 200 атмосфер, що виключає ризик течі. Більшість інших вітчизняних виробників установлюють гідроциліндри, розраховані на 160 атмосфер.

 

Сьогодні багато аграріїв купують широкозахватну борону «Ліра» разом із комплексом для внесення у ґрунт засобів захисту рослин і рідких мінеральних добрив «Реал» виробництва ЛКМЗ. Також ми з’ясували, що 2016 року «Лозівські машини» готують до випуску важку зубову борону, яка знову обіцяє стати проривом у сільгосптехніці вітчизняного виробництва.

 

 

Ганна Бібік, експерт

газета “АгроМаркет”, березень 2016 року

   

      

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ