Агромаркет

Шукаючи нові рішення

Шукаючи нові рішення

Всеукраїнський хакатон агроінновацій репрезентував ідеї, що зможуть бути конкурентними на вітчизняному ринку.

 

Технологічні рішення в агросфері, що здавалися раніше мало не фантастикою, нині є цілком звичною буденністю. Досягнення IT дедалі глибше проникають в сільгоспвиробництво й стають незамінними для тих, хто прагне встигати за динамікою ринку та йти в ногу з часом.

 

«Конкуренція диктує свої умови — виживають лише найефективніші компанії, які оптимізують витрати та максимізують прибутки», — наголошує Юрій Петрук, голова асоціації AgTech, що наприкінці лютого спільно з МінАПіП організувала в Києві Всеукраїнський хакатон агроінновацій. Основну тематику для нього ІТ-компанії та представники агросектора окреслювали у процесі публічного обговорення, що тривало з осені 2015-го. Розробники прагнули зрозуміти, що саме потрібно аграріям, а сільгоспвиробники — аргументували свої вимоги та пояснювали, за які нові інструменти готові платити.

 

Стартап — це унікальна ідея, яка, в ідеалі, має пропонувати ефективне розв’язання конкретної проблеми. Власне у цьому основна цінність стартапу. І саме на цей критерій передусім звертали увагу члени журі Всеукраїнського хакатону агроінновацій, оцінюючи представлені проекти. Брали до уваги, чи цікава ідея для агросектора, чи висока у стартапу перспектива монетизації, також зважали на конкурентність бізнес-ідеї та масштабне бачення команди, що її розвиватиме. І ось врешті було визначено найперспективніші IT-рішення.

 

EnvySensor

Сенсор на основі графену (одноатомного шару вуглецю) дозволяє комплексно керувати теплицями, регулюючи рівень CO2 в повітрі. Також автоматично можна збільшувати концентрації цього газу в теплицях в темний час для підвищення продуктивності рослин. Такі датчики дуже чутливі й значно дешевші за аналоги, крім того, можуть бути адаптовані для вимірювання концентрації в повітрі практично будь-яких газів.
Використовувати пристрій можна в теплицях будь-якого виду. В Україні налічується 8000 мінімальних тепличних господарств, а технологія збагачення CO2 вже застосовується на декількох великих комбінатах.

 

Фрактал

Завдяки однойменному конструктору розумних речей можна автоматизувати абсолютно всі процеси в агросекторі — від обліку робочого часу до виробничих процесів. Програма встановлюється як на окремі IT-пристрої, так і об’єднує їх в мережі або навіть групи мереж. Команда проекту в рамках хакатону успішно допомогла двом іншим командам (UA Berry і FreshSpace) створити свої продукти на базі їхньої технології, тобто показала практичну користь свого продукту.

 

Рибний буй

«Розумний» буй для ставків й інших водойм вимірює температуру води та її хімічні показники для визначення оптимального часу годування риби й недопущення забруднення водойм. Робочий прототип продукту, до речі, вже готовий. Його конкурентна перевага перед наявними рішеннями — ціна (в кілька разів нижча, ніж в закордонних аналогів). За допомогою програми для операційної системи Android можна спостерігати за динамікою показників і мобільно ухвалювати правильні рішення.

 

***

 

Кожен із репрезентованих на хакатоні стартапів пропонував оригінальне рішення в певному сегменті. Були представлені датчики для техніки, сховищ, полів, теплиць, кімнатних рослин, тварин і навіть для людей. Ураховуючи потенціал проекту та зручність користування інтерфейсом, журі удостоїло особливими відзнаками ще кількох розробників.

 

FreshSpace

Найбільш масштабований на зовнішні ринки проект завдяки своїй B2C-орієнтації. Основна його ідея — Internet of Space, трансляція умов середовища з одного місця в інше. Цей принцип підходить для створення потрібного мікроклімату для екзотичних рослин і тварин, які не дуже добре витримують чужі кліматичні умови. Також це шанс для емігрантів відчувати себе як на батьківщині. Цей проект, до речі, народився безпосередньо на хакатоні — учасники команди раніше навіть не були знайомі один з одним.

 

АЕРО

Сервіс для виявлення шкідників на полях за допомогою цифрової аерозйомки в ультрафіолетовому діапазоні. Цифрова аерозйомка з високою деталізацією до 3 см на піксель дозволяє формувати електронні бази полів, виявляти органічних шкідників, складати чіткий маршрут для обробки полів органічними препаратами і, звісно ж, дистанційно контролювати стан посівів.

Такий проект може бути цікавим тим компаніям, які надають послуги аерозйомки в Україні, а також тим аграріям, котрі послуговуються у своїй роботі безпілотниками.

 

BioSens

Спеціальні сенсори для визначення мікотоксинів дозволяють стежити за безпекою агропродукції та результатів її переробки. У світі близько 25% урожаю містять мікотоксини, що спричиняє щорічні втрати продуктів харчування обсягом 1 млрд тонн. Серед очевидних плюсів репрезентованого пристрою — експрес-діагностика стану продуктів харчування.

 

UABERRY

Автоматизовані міні-ферми для вирощування полуниці. Устаткування передбачає закладання кущів у вертикальній культурі (заввишки 1 м над землею) з автоматичною системою поливу й удобрення. Дані з установлених там спеціальних датчиків надходять на сервер, а керувати процесами можна дистанційно — навіть зі смартфона.
Що ж до потужності ферми, то її можна розрахувати й закласти за власними потребами.

 

GrowCo

Завдяки цій технології можна не просити сусідів поливати квіти, коли ви їдете з дому. Мобільний додаток за наявності wi-fi здатний віддалено моніторити температуру, вологість повітря та рівень світла і виводити на екран інформацію про те, який «клімат»у квартирі за вашої відсутності і як почуваються ваші кімнатні рослини.

 

DrT-Tech

Автоматична система керування сільгосптехнікою здатна збирати дані з усіх лічильників в один сервіс і видавати результати на підставі аналізу отриманої інформації. Для моніторингу стану агротехніки достатньо мати смартфон, на якому встановлено відповідну програму.

 

HerdGrow

Програма підбору індивідуального та збалансованого раціону для дійних корів. Такі системи можуть застосовуватися як у великих, так і в дрібних тваринницьких комплексах, у приватних господарствах. У систему вводяться дані про зріст, вагу, вік, породу тварини, і на основі цих даних формується раціон, аналізується продуктивність тварини й ведеться контроль за процесом оновлення стада.

 

CropCare

Програма допомагає легко визначати шкідників і хвороби агрокультур, а також підбирати пестициди (всі зареєстровані в Україні препарати є в її базі). Користувачами сервісу потенційно можуть бути агрокомпанії із земельним банком від 5000 га, виробники й дистрибутори засобів захисту рослин.
Система не лише застерігає від можливих загроз, а й дає рекомендації з використання ЗЗР.

 

WattCMS

Система хмарного моніторингу й керування кліматом призначена для контролю умов зберігання й транспортування продукції. За допомогою спеціального сенсора контроль за вологістю, температурою, чистотою повітря й освітленням в овоче- та фруктосховищах можна здійснювати, не перебуваючи безпосередньо на виробництві.
Розробники стверджують, що застосування цієї системи дозволяє знизити втрати продукції до 5%. Обладнання здатне окупитися в перший же рік застосування.

 

AgriEye

Система мультиспектрального спостереження дає змогу збирати необхідну інформацію про стан ґрунтів за допомогою безпілотних літальних машин. Отримані дані будуть оброблені й проаналізовані за допомогою спеціального програмного забезпечення.
На підставі зібраного дроном матеріалу можна буде розрахувати індекси, що характеризують стан земельної ділянки.
Упровадження цієї технології в агровиробництво дає можливість максимально точно й швидко ухвалювати рішення, необхідні для того, щоб зібрати в результаті своєї діяльності якісний урожай. До того ж, як стверджують самі розробники, технологія AgriEye дозволить аграріям значно скоротити витрати виробництва (приблизно на 30%) і підвищити врожайність (на 5–6%).

 

Віртуальна ферма

Програма, що створена за прикладом відомої гри, дозволяє вирощувати будь-які овочі та фрукти, спостерігаючи за ними крізь екран монітора. Крім цього, віртуальний фермер допомагає контролювати кожну ланку агротехнологічного процесу — від підживлення посівів до збирання врожаю. Натомість охочі отримувати пасивний дохід можуть передати свої ділянки в оренду віртуальному фермеру й контролювати процес в режимі онлайн.

 

Eleks

Система програмного забезпечення Eleks дозволяє автоматизувати бізнеспроцеси, сформувати рекомендації для підтримки та ухвалення рішень, спостерігати за процесами на виробництві за допомогою мобільних додатків й інтеграції з іншими системами. Іншими словами, це гнучка платформа для моделювання й автоматизації процесів, прогнозування та формування системи рекомендацій, системи підтримки ухвалення рішень.

 

***

 

Всеукраїнський хакатон аграрних інновацій став спільним кроком розробників IТ і сільгоспвиробників назустріч новим технологічним рішенням, які сьогодні вельми на часі. Може, й справді вже зовсім скоро принаймні деякі із цих розробок з’являться на ринку та, як запевняють організатори цього амбітного міжгалузевого форуму, будуть дешевші за імпортні аналоги й зможуть із ними гідно конкурувати.

 

 

Марина Мурга

газета “АгроМаркет”, березень 2016 року

   

    

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ