Тваринництво

Відродження Ниви Трудової

Відродження Ниви Трудової

Передове в радянські часи свинопідприємство прагне повернути колишню славу завдяки європейським технологіям.

 

Недалеко від Кривого Рогу, що на Дніпропетровщині, розкинулося селище Нива Трудова. Частково забудоване п’ятиповерхівками, має розвинену інфраструктуру й нагадує радше містечко, ніж село. Більшість мешканців Ниви Трудової колись працювали на одному з найбільших тоді в Україні тваринницькому комплексі (таких на всю країну було тільки чотири). За часів Радянського Союзу тут діяв радгосп-комбінат імені 60-річчя Радянської України. Біля села на 170 га були збудовані унікальні на той час потужні агропромислові об’єкти — свинокомплекс на 108 тис. голів, племінний репродуктор на 12 тис. голів, комплекс великої рогатої худоби, комбікормовий завод.

 

Відтоді минуло багато часу. Радгосп ліквідували, комплекс занепав. Частина працівників поїхали шукати кращої долі: хто в Україні, а хтось і за кордон. Здавалося, що не відродиться вже свинарство в Ниві Трудовій.

 

Зміни на краще

 

2011 року агрохолдинг KSG Agro заявив про свої амбітні наміри — відродити свинарство в Ниві Трудовій і перевершити показники колишнього свинокомплексу, збільшивши їх понад удвічі. Керівником цього напряму було призначено Дмитра Дубовика, і розпочалася копітка робота з поетапного введення підприємства в експлуатацію.

 

Приміщення свинокомплексу, що дістався у спадок, ― доволі старі. Проте й неабиякі — це перший об’єкт у колишньому Радянському Союзі, який імпортував свинарські технології. Комплекс було збудовано 1974 року за проектом італійської компанії Dj&Dj, він має 100 тис. квадратних метрів приміщень, технологічні будівлі, комунікації, системи водовідведення, каналізації, величезні ставки-накопичувачі для утилізації стоків. Відповідно, комплекс працював за італійською технологією. Проте сьогодні компанія вирішила впроваджувати датську, яку вважає ефективнішою. Тому, щоб запобігти труднощам, які неминуче виникають на підприємстві під час переходу з однієї системи виробництва на другу, керівництво компанії спочатку вирішило про старий комплекс просто «забути» — і збудувати новий. «Світова практика показує, що в реконструкцію завжди вкладається більше грошей, ніж у будівництво чогось нового», — ділиться своїми міркуваннями заступник генерального директора холдингу KSG Agro Анатолій Скряга.

 

Однак цю ідею довелося підкоригувати. Причиною стали соціальні питання. Справа в тому, що свинокомплекс — це містоутворювальне підприємство: смт Нива Трудова було збудоване для працівників цього комплексу, і на сьогодні він дає робочі місця 800 мешканцям селища. Також комплекс має свою історію — свого часу туди приїхали працювати найкращі ветеринарні лікарі та технологи. Тому, врахувавши низку факторів, 12 січня 2012 року компанія ухвалила рішення відмовитися від будівництва нового тваринницького комплексу й розпочати підготовку до реконструкції вже наявного.

 

Технології та перспективи

 

Наука не стоїть на місці. Із 1974 року, коли був заснований свинокомплекс, економіка та генетика зробили величезний крок уперед. І от сьогодні технології дозволяють розширити систему виробництва, створену за італійською технологією для вирощування 108 тис. голів на рік, до запланованих 240 тис. голів уже за датською технологією. На таку потужність комплекс планує вийти у грудні 2015 року.

 

Повне введення в експлуатацію свинокомплексу дозволить виробляти 5,4% загальнонаціонального обсягу свинини. Отже, буде не тільки знижена потреба в експорті свинячого м’яса іноземного виробництва, а й забезпечені великомасштабні поставки власної продукції свинарства за кордон.

 

Про енергозбереження

 

Розуміючи проблеми з постачанням російського газу, керівництво агрохолдингу заздалегідь потурбувалося про свою енергонезалежність. Тому у виробництві свинини вирішили застосовувати сучасні енергоощадні технології, які дозволять зекономити 20,8 млн гривень на рік на електроенергії, а також повністю відмовитися від використання близько 13,2 млн кубометрів природного газу завдяки використанню паливних пелет.

 

За проектом у майбутньому свинокомплексі теплогенеруючі потужності перевищуватимуть 5 МВт і забезпечуватимуть ангари теплом і гарячою водою для миття худоби. Також планується встановити п’ять пелетних модульних котелень «Гольфстрім 1000-2-1» на базі пелетних котлів Grandeg Turbo 500.

 

Агрохолдинг впроваджує в життя ідею виробництва тепла з пелет власного виробництва. 2013 року в Кривому Розі холдинг увів в експлуатацію власний пелетний завод, який зможе не лише задовольнити потреби свинокомплексу, а й забезпечити паливом місцеві ЖКГ.

 

Сьогодення

 

Сьогодні комплекс працює на 52% своєї проектної потужності, оскільки все ще триває його реконструкція. Щомісяця в експлуатацію здають по одному корпусу, а їх загальна кількість становить 41. Так само, разом із відродженням комплексу, відроджуються й усі системи забезпечення.

 

Важливим завданням для агрохолдингу KSG Agro було інтегрувати тваринницький комплекс у європейську систему свинарства, щоб отримати повну сертифікацію за європейськими стандартами й мати змогу постачати м’ясо в країни Європейського Союзу. Через це основним постачальником технологічного обладнання одразу ж була обрана компанія Big Dutchman. А от вибрати поголів’я виявилося набагато важче: був оголошений міжнародний тендер, в якому взяли участь 17 компаній світу, що запропонували свою технологію й обладнання, а шість провідних світових компаній пропонували й своє поголів’я. Зрештою з урахуванням усіх економічних показників керівництво KSG Agro зупинило свій вибір на датській компанії DanBred.

 

Усі технологічні регламенти щодо догляду за продуктивним поголів’ям, годівлею та системою утримання тварин усіх вікових груп розроблено з урахуванням досягнення фактичних виробничих результатів генетики компанії DanBred, що були отримані на фермах промислового виробництва в таких європейських країнах, як Німеччина, Голландія та Данія.

 

Метою цієї технології є практичне використання найкращих кількісних та якісних характеристик трьох основних порід свиней: великої білої, ландрас і дюрок. Кожна з них має свої переваги, які й передаються нащадкам. Для ландраса — це висока плодючість, відмінна якість м’яса та високі добові прирости. Для великої білої — багатоплідність, сильний материнський інстинкт, сильна репродуктивна функція, високі добові прирости та низька конверсія корму. Ці породи використовуються для створення самок першого покоління, яких надалі запліднюють від кнурів породи дюрок. Для них є характерним добре фізичне здоров’я та міцна конституція, високий імунітет, швидкий ріст, відмінна якість м’яса.

 

Протягом 2012 року KSG Agro вів активну підготовку свинокомплексу, щоб прийняти перших свиноматок. Приміщення комплексу було введено в експлуатацію, коли з Данії привезли перших його мешканців — 4,5 тис. свиноматок, які стали батьківським поголів’ям, і вже 21 листопада 2013 року народилося перше порося. А 21 листопада цього року на тваринницькому комплексі народилося 100-тисячне порося. До 2016 року свинокомплекс планує збільшити поголів’я свиноматок майже вдвічі — до 8,5 тис. голів.

 

Менеджмент генетичної програми товарного комплексу здійснюватиметься спільно з генетичною програмою племінного заводу, який виконуватиме функцію основного постачальника ремонтного поголів’я гібридних свиноматок. У складі технологічного регламенту свинокомплексу передбачено план тренінгів робочого персоналу, план забезпечення біологічної безпеки виробництва, план контролю й оцінки якості вирощування свиней (SAPRR), план контролю стану тварин (на основі правил SPF, Данія), план контролю біологічної безпеки кормів та їхніх компонентів.

 

Співпраця

 

На сьогодні тваринницький комплекс продає свиней у живій вазі регіональним м’ясопереробним підприємствам. Також у структуру холдингу входить невеликий м’ясокомбінат, який виробляє ковбасні вироби, однак компанія віддає перевагу співпраці з великими спеціалізованими підприємствами, такими як м’ясокомбінат «Ювілейний». Також тваринницький комплекс із грудня 2014 року співпрацює з компанією Fozzy group і є офіційним постачальником м’яса для цих мереж.

 

«Якщо ви спитаєте, чи ми будемо самостійно виготовляти ковбасні вироби, то, швидше за все, відповідь буде — ні. Це не є нашою спеціалізацією», — каже Анатолій Скряга. Проте він не заперечує, що компанія може збудувати свій власний забійний пункт і продавати не лише у живій вазі, а й охолоджені або заморожені напівтуші.

 

 

Про собівартість

 

Через девальвацію гривні підвищилися ціни на складові тваринницького бізнесу, зокрема ветеринарні препарати та інгредієнти комбікормів. Це значно вплинуло на собівартість продукції — вона зросла. Якщо ще півроку тому вона становила 13–14 грн, то сьогодні ― 15–16 грн. Нині компанія намагається раціональніше підходити до вибору ветеринарних препаратів, замінюючи по можливості імпортні на препарати українського виробника — якщо якість вітчизняного не поступається імпортному.

 

Екологія виробництва

 

Як і будь-яке велике господарство, свинокомплекс компанії KSG Agro стикнувся з проблемою екології. Природно, що вирощування поросят також продукує велику кількість посліду — 870 кубометрів на добу, а кормів поросята з’їдають 200 тонн на добу. Щоб не сталося екологічного лиха, керівництво компанії вчинило наймудріше — свинокомплекс пройшов комплексну експертизу Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва. Компанія має, так би мовити, безвідходне виробництво: гній переробляють на органічні добрива й вивозять на поля. Завдяки цьому вже другий рік поспіль KSG Agro не застосовує на деяких своїх полях хімічних добрив. На 4200 га, що розташовані навколо комплексу, вирощують переважно люцерну.

 

Плани на майбутнє

 

До кінця 2016 року керівництво агрохолдингу KSG Agro планує повністю перейти на органічне землеробство й пройти сертифікацію ISO 22 000 щодо виробництва свинини. За великим рахунком, підприємство вже майже повністю розв’язало проблему утилізації та переробки відходів.

 

Також керівництво компанії запевняє, що у вирощуванні свиней забезпечуються як вітчизняні норми, так і жорсткі вимоги Євросоюзу. Отже, великі обсяги виробництва якісної свинини дозволять знизити ціни на внутрішньому ринку й нейтралізувати тенденції спекулятивного підвищення цін.

 

Довідка

KSG Агро — вертикально інтегрована компанія, що працює практично в усіх сегментах агроринку, включно з виробництвом, зберіганням, переробкою та продажем сільгосппродукції.

Група спеціалізується переважно на рослинництві, фокусуючись на вирощуванні зернових культур, таких як соняшник, пшениця, ячмінь, рапс, соя та ін. Також компанія активно розвиває напрям овочівництва та садівництва. Основним напрямом діяльності компанії у сфері тваринництва є свинарство, проте в планах на майбутнє — молочний бізнес. Активно розвиває напрям виробництва біопалива.

До складу Групи входять 42 підприємства, що розташовані переважно в Дніпропетровському регіоні, де зосереджено одні з найкращих чорноземів світу. У своєму цільовому регіоні KSG Агро тримає позиції лідера серед агровиробників як за величиною земельного банку, так і за технологічним рівнем організації виробництва та показниками врожайності.

На сьогодні загальна площа оброблюваних земель становить 96 га.

Незважаючи на економічні труднощі, що виникли в Україні через відомі причини, агрохолдинг активно інвестує у розпочаті раніше проекти.

 

 

Анна Качурець

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ