Тваринництво

Від ідеї до прибутків

Від ідеї до прибутків

Про те, як у кризові часи можна інвестувати гроші в розширення бізнесу, тим самим збільшуючи прибутки.

 

Добрий ґазда — це той, що у скрутні часи економічної кризи думає не про те, на чому заощадити та від чогось відмовитися до найкращих часів, а той, хто думає про майбутнє, у щоінвестувати кошти, щоб розширити бізнес і тим збільшити прибутки. У цьому ми переконалися, побувавши в селі Почуйки на Житомирщині на відкритті першої черги роботизованої молочної ферми ПСП«Україна», що належить компанії «Ерідон». Загалом в Україні це вже друга роботизована ферма, перші вісім роботів вже декілька років успішно працюють у Терезиному.

 

Для ознайомлення з роботою нового підприємства було запрошено чимало поважних осіб, серед яких представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, керівники закордонних фірм, з якими співпрацює компанія, керівники сільгосппідприємств, що займаються молочним скотарством, представники департаменту агропромислового розвитку, органів влади та місцевого самоврядування.

 

Будівництво ферми розпочалося у травні 2014 року — не найкращий час для країни: економічна криза, війна на сході… Раніше на місці, де нині нова молочна ферма, були старі приміщення свиноферми господарства, тому було вирішено їх знести й збудувати сучасний автоматизований і роботизований молочний комплекс, придбавши молочне обладнання для цього у фірми «ДеЛаваль».

 

 

Основна причина вибору роботів, а не доїльних залів — максимально усунути з технології людський чинник. Недарма у світі з трьох сучасних ферм у двох установлюють роботи.

 

«Коли б усі ферми були такими, яку ми бачимо сьогодні! Це — шедевр і, мабуть, мрія будь-якого зоотехніка. Це — наше майбутнє, тому що це висока якість молока найвищих стандартів. Це можуть бути найкращі сири або дитяче харчування», — сказав у своєму вітальному виступі перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський. Також він наголосив на визначальній ролі інвестиційного проекту у відродженні галузі молочного тваринництва й інфраструктурина селі: «Будівництво першої черги розпочалося рік тому, і вже сьогодні це одна з найбільш технологічних ферм в Україні. Всі виробничі процеси автоматизовано, вплив людського чинника виключено, тобто ми отримуємо молоко найвищого ґатунку, яке відповідає всім вимогам і в перспективі зможе конкурувати на європейському ринку».

 

Генеральним забудовником виступила інжинірингово-будівельна компанія «Ерідон Буд», кваліфіковані фахівці якої, вдало поєднуючи новітні технології зі світовими знаннями, збудували молочну ферму, що відповідає найвищим європейським стандартам.

 

Щоб підвищити якість бетону, компанія «Ерідон Буд» навіть збудувала в селі Почуйки невеличкий бетонний завод.

 

Перша черга інвестиційного проекту компанії «Ерідон» складається з новозбудованого комплексу, який включає в себе комбікормовий завод, дві ємності для зберігання зерна, три сіносховища, чотири силосні ями, телятник, родильне відділення й тваринницький комплекс потужністю500 голів дійного стада, машинно-тракторний парк. Ферму укомплектовано провідним стійловим обладнанням, у приміщеннях автоматично підтримується оптимальний для тварин мікроклімат.

 

 

Автоматизована система доїння гарантує збільшення надоїв до 35%, як порівняти з традиційними молочними залами, високу якість молока, здоров’я тварин.

 

— Я вважаю, що проект, який був реалізований, є символом і результатом німецькоукраїнської співпраці в аграрній сфері. Саме у сфері виробництва молока Німеччина має значний досвід і знання. Ми бачимо,що в реалізації цього проекту взяло участь кілька німецьких підприємств. Ми сподіваємося, що, як і в галузі рослинництва, де Україна досягла значного визнання у світі, те саме відбудеться й у галузі тваринництва, особливо у виробництві молока. А поки що  ситуація трохи інша. Ще є велика потреба в інвестиціях, щоб підігнати ваші стандарти до стандартів ЄС. Європейська Комісія спільно з Міністерством аграрної політики України розробляють стратегії розвитку аграрної галузі до 2020 року. Німеччина підтримує Україну на її шляху та в розвиткуїї стратегій шляхом залучення багатьох ексертів, — сказав аграрний аташе посольства Німеччини доктор Ансґар Ашфальк.

 

Із значною інвестиційною подією господарів і гостей привітав голова облдержадміністрації Сергій Машковський. «Це найкращий приклад формування позитивного іміджу області», — зазначив Сергій Олександрович. Він розповів, що при облдержадміністрації створено раду з питань залучення інвестицій. Головне її завдання — спрощення процедури оформлення документів для вітчизняних і іноземних інвесторів, допомога в реалізації інвестиційних проектів.

 

Однак, на жаль, не всі перепони усунуті на інвестиційному шляху. Скажімо, німецькі партнери дивувалися й не розуміли пожежні вимоги в Україні. Для чого поруч із комплексом потрібно споруджувати велику пожежну водойму, відволікати на це сотні тисяч гривень. «Корови ж не курять», — жартома зауважували вони.

 

«У нас до цього часу ще чинні застарілі норми законодавства, й не тільки в сфері пожежної безпеки, — каже генеральний директор фірми «Ерідон» Сергій Кролевець. — Відсутність прозорого ринку землі також відлякує потенційних агроінвесторів, адже власники паїв укладають договори оренди на декілька років, потім можуть змінити прописані умови на користь іншого сільгоспвиробника. А без своєї землі важко прогнозувати бізнес у сучасному агровиробництві», — зазначає гендиректорфірми.

 

Сергій Кролевець наочно, за допомогою слайдів продемонстрував економічні параметри розвитку своїх виробничих підрозділів, включно з агровиробництвом на Житомирщині:

 

— Сьогодні ми тут для того, щоб подивитися на нові технології, на те нове, до чого треба прагнути всім разом. Наша компанія їздить, дивиться, що є найкраще у світі, мианалізуємо, придивляємося… І сьогодні ви тут для того, щоб могли подивитися, можливо, знайти щось корисне для себе і зрозуміти, що це можна впровадити у ваших господарствах. А ми готові допомогти вам у цьому.

 

Перед кожним керівником або власником компанії стоїть запитання: а як мені зробити господарство таким, щоб воно було найкращим у районі? Обов’язок кожного керівника та кожного працівника — працювати добре й мати результат. Ми розкажемо й покажемо, як у нас відбуваються процеси, як ми підбираємо людей, як ми працюємо.

 

Якщо провести пряму лінію між двома точками А і Б й спитати мене, у якій би точці я хотів бути щодо результатів — у точці А чи Б — я відповів би, що хочу одночасно бути в обох точках. Тому що точка А — це постійний розвиток і вдосконалення, точка Б — це повага і взірець ведення бізнесу в Україні. Багато компаній, можливо, доходило до точки Б, а далі забували, хто вони такі. Тому ми хочемо, щоб наша компанія постійно розвивалася, були інновації, щобми йшли вперед.

 

Сергій Вікторович упевнений, що вкладені мільйонні інвестиції принесуть користь не тільки компанії, а й насамперед жителям Попільнянського району, адже це збільшення бюджетних платежів, виплата орендної плати власникам земельних паїв, участь у соціальних проектах. Про участь у соціальному житті села Почуйки говорив і голова Попільнянської районної державної адміністрації РоманСуботенко: «ПСП “Україна” не залишається осторонь від проблем рідного села та приділяє значну увагу розвитку соціальної сфери й інфраструктури. Завдяки фінансовій підтримці агропідприємства в селі розпочато будівництво нової амбулаторії, проводиться реконструкція будинку культури, виготовлена документація на будівництво дитячого садка на 50 місць, відбувається ремонт дороги».

 

За словами заступника гендиректора компанії-інвестора з виробництва Володимира Салиги, загальна сума інвестицій склала 160 млн грн, із них вартість роботизованого молочного комплексу в сільгосппідприємстві «Україна» становить 80 млн грн. До реалізації проекту крім вітчизняних були залучені німецькі та шведські компанії-постачальники. У планах компанії — друга черга, яка дозволить збільшити дійне стадо до 1000 голів.

 

На сьогодні в сільгосппідприємстві «Україна» утримується 1098 голів ВРХ, з яких 530 дійних корів. Доїння здійснюється вісьмома роботами. У худоби вільний доступ до кормів і води, а головне те, що вона сама визначає, коли їй треба йти доїтися. За температурним режимом, регулюванням освітлення скрізь на комплексі слідкуютьвідповідні прилади, які автоматично регулюють усі процеси.

 

Учасникам заходу також показали новий комбікормовий завод, що розташований на території молочного комплексу, який постачала компанія «Бушгофф». Представник компанії Микола Демчак повідомив, що потужність заводу становить до 2 т комбікормів на годину. Вся система виробництва комбікорму повністю автоматизована.

 

Насамкінець Сергій Кролевець поділився планами на майбутнє: «Ми також хочемо збудувати в Київській області ферму ВРХ м’ясної породи й, звичайно, вдосконалюватимемо всі ті процеси, які є в кожній компанії, працюватимемо над тим, щоб мати найкращі результати».

 

 

Анна Качурець

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ