Техніка

Надійність, що перевірена часом

Надійність, що перевірена часом

Тривалість застосування культиваторів Väderstad Carrier вражає навіть досвідчених спеціалістів аграрної сфери та свідчить про їхні переваги перед конкурентами.

 

Сьогодні у вітчизняних господарствах, що використовують культиватори для обробітку ґрунту, можна побачити велику кількість моделей, вироблених у десятках країн світу. У цьому одна зі специфічних особливостей наших аграріїв: дехто з них піддається маркетинговим атакам та бажанню мати дешевий продукт з великими можливостями. Не раз доводилося бачити на господарських майданчиках фермерів та холдингів покинуті культиватори, що не виправдали довіри та коштів, у них вкладених. Утім, ми відвідали нещодавно господарство, де є культиватор, що використовується вже багато років і багаторазово себе окупив. Цей агрегат став важливою складовою технології вирощування зернових та олійних культур і не має конкурентів у різних технологічних операціях. Мова про Väderstad Carrier 650, що використовується у ТОВ «Агрокомплекс Узин» (с. Мала Антонівка, Київська обл.). Побувавши нещодавно у цьому господарстві і побачивши агрегат у роботі, дізналися чимало цікавого про його переваги.

 

Культиватор Väderstad Carrier 650 ― ключова складова технології

У день нашого приїзду в господарстві збирали озимі зернові, і шведський культиватор також працював у полі. Обмолот озимого ріпаку почали після рясних опадів, одразу ж за зернозбиральним комбайном йшов агрегат з Väderstad Carrier 650. Посіви ріпаку скошувалися на висоті 15–25 сантиметрів, рештки стебел культури були ще вологими, тому заробити їх у ґрунт на задану глибину було непростою справою. Водночас край поля, де відбувалося налаштування агрегата, також мав нерівну поверхню через колишню звальну борозну. Однак Väderstad Carrier 650 відмінно впорався із завданням, і присутні на полі побачили після налаштування та роботи агрегата добре розроблений ґрунт із заробленими пожнивними рештками.

Налаштування ґрунтообробної техніки у полі виконували керівник господарства та головний агроном, з якими ми і поспілкувалися.

 

Керівник господарства

Директор Сергій Лобань розповів, що для їхнього невеликого господарства площею 1800 га кожен польовий агрегат має ключове значення, бо може серйозно вплинути на якість та продуктивність робіт. Зважаючи на місцеві агрокліматичні умови, тут застосовують класичну технологію обробітку ґрунту, причому оранка виконується під усі сільськогосподарські культури мінімум на 32 см. Тим більш важливо за таких умов мати ґрунтообробні агрегати, які швидко та продуктивно готують ґрунт до сівби та заробляють пожнивні рештки. У структурі сівозміни використовують озимі зернові культури (озимі пшениця та ячмінь, ріпак) та просапні (соняшник, соя і кукурудза). Улітку та восени обов’язково після збирання урожаю застосовують лущення для заробляння пожнивних решток та збереження вологи, після зяблевої оранки ― компактор або важку дискову борону, щоб вирівняти ґрунт. Потрібний культиватор і для швидкого та якісного передпосівного обробітку ґрунту, щоб максимально скоротити терміни сівби.

Раніше у господарстві використовували різні культиватори, зокрема європейські, однак чотири роки тому за порадою колег-фермерів придбали Väderstad Carrier 650, яким користувалися німецькі фермери, і не помилилися. Вживаний агрегат 2000 року виготовлення (із серійним заводським номером 938, коли сьогодні сходять з конвеєра у Швеції культиватори з номерами за 10 000!) устиг до цього напрацювати великі обсяги робіт. Але мав нормальний робочий стан, тому одразу ж почав використовуватися на полях в Узині.

Головні переваги Väderstad Carrier 650 ― надійність і висока продуктивність. За чотири роки уживаний агрегат обробив ґрунти на площі понад 8 тис. га, причому за цей час мінімально ремонтувався. Фактично це для цього культиватора вже 15 (!) сезон роботи, а у ньому замінювали лише диски та кілька ступиць і стойок, на яких тримаються робочі органи. Минулого року його перефарбували, тому сьогодні і не скажеш, що він має такий солідний вік.

Звичайно, порівнювали Väderstad Carrier 650 з іншими культиваторами, що були в господарстві. Väderstad Carrier 650 за витратами пального має незначну перевагу над конкурентами. Так, трактор з ним у середньому витрачає у місцевих умовах 4,5–7 кг/га залежно від ґрунтів, що менше від аналогів приблизно на 1 кг/га. Якщо ж перевести цей показник в зекономлені кошти, то за рік набігає непогана сума у тисячах гривень.

З другого боку, якість кришіння ґрунту та рівномірність розподілу пожнивних решток в обробленому шарі Väderstad Carrier 650 узагалі поза конкуренцією: жоден з аналогів не може так працювати, як він, стверджує директор господарства. За один прохід культиватор відмінно розробляє ґрунт після зернових культур, соняшнику, а після кукурудзи ― максимум за два.

Інший фактор переваг використання Väderstad Carrier 650: професійний висококласний сервіс спеціалістів компанії Väderstad, що завжди поряд з господарством і приїздять за першим викликом його інженерно-технічної служби. Наявність потрібних запчастин також жодного разу не викликала будь-яких запитань. Завжди запчастини доставляються швидко та без затримки.

Узагалі співпрацю господарства зі спеціалістами компанії Väderstad можна схарактеризувати як ділові стосунки з відповідальними та порядними фахівцями, що заслуговують на довіру. А довіра сьогодні важить дуже багато. Тому надалі у господарстві розглядають можливість придбання зернової сівалки Väderstad Rapid та ще одного Väderstad Carrier.

 

Головний агроном

Павло Шабельник, що відповідає в ТОВ «Агрокомплекс Узин» за агрономічну службу, підкреслив, що агрегат Väderstad Carrier 650 є високошвидкісним, якісно виконує роботу та заробляє стерню відповідно до найсуворіших технологічних вимог, рівномірно перемішуючи рештки, створюючи сприятливі умови для проростання насіння падалиці і бур’янів. Культиватор працює за середньої швидкості руху 15 км/год, причому таким чином досягається максимальна якість обробітку.

Дуже вагомим є фактор стабільності налаштувань. Після встановлення заданої глибини обробітку ґрунту агрегат чудово її витримує на усій площі поля, не змінивши ані на сантиметр. Якщо встановили глибину обробітку на 5 см, такою вона буде і через 100, і через 250 га роботи.

Väderstad Carrier 650 відмінно зберігає та у деяких випадках накопичує вологу у ґрунті. Якщо працювати ним на глибину обробітку 5 см, то ущільнюється верхній шар ґрунту, підтягується та накопичується капілярна волога. Це дозволяє потім краще проростати насінню, наприклад тому ж ріпаку.

 

Що являє собою Väderstad Carrier 650

Культиватор Väderstad Carrier 650 ― дискова борона, що працює на глибину від 3 до 11 см. Інші борони з великими дисками не можуть так якісно працювати на мінімальній глибині. Väderstad Carrier 650 виконує не лише функцію основного обробітку на зернових культурах, а й передпосівного також.

Якість шведської сталі, з якої виготовляються робочі органи на культиваторі Väderstad Carrier 650, становить 55 одиниць за шкалою Роквела, тоді як жоден із конкурентів не має більше 49 одиниць. Це дозволяє робочим органам культиватора працювати набагато довше та надійніше.

Серед переваг Väderstad Carrier 650 ― диски, що мають конічну форму. Диски довговічні та добре працюють з різними ґрунтами. Диск діаметром 450 мм обертається набагато швидше і якісно змішує пожнивні рештки для подальшого перегнивання. Диск не вириває великих грудок ґрунту, тоді як аналоги їх просто підривають. На нових моделях Väderstad Carrier можна встановлювати диски діаметром 470 мм, що дозволяє ще краще розробляти велику масу пожнивних решток. Кожен диск культиватора має власну стійку, що забезпечує якісне копіювання ґрунту. Також у разі поламки ― вилітання підшипника у середині батареї ― агрегат легко доступний для ремонту. Крім того, економиться час та зусилля механізаторів на ремонт та обслуговування культиватора: у аналогів це займає години або навіть цілий день, а тут лише хвилини.

Культиватор може обладнуватися штригельною бороною, встановленою перед дисками. Її призначення: перерозподіл по полю куп пожнивних решток, які залишаються після роботи зернозбирального комбайна або прес-підбирача. Серед інших опцій ― ножовий коток для подрібнення стебел соняшнику і ріпаку та міні-сівалка для висіву дрібнонасінних культур, таких як ріпак, гірчиця, багаторічні трави тощо.

Транспортна ширина культиватора ― 2,5 м, він добре та зручно складається. Жодних проблем із перевезенням автошляхами загального призначення немає, тому їх можна легко транспортувати на далекі відстані.

 

 

Володимир Євтушенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ