Овочі-Ягоди-Сад

Устаткування для пакування

Устаткування для пакування

Для будь-якого великого виробника овочів, ягід або фруктів важливо не лише правильно спланувати й закласти плантації під ягідними культурами, фруктами або овочами, а й передбачити інвестування в машини й устаткування для механізованого збирання, післязбиральної обробки, зважування, пакування, переробки або заморожування, зберігання та збуту продукції для внутрішнього ринку або на експорт. Компанія ASP (AgroStorPack) пропонує широкий спектр високоякісного обладнання та технологічних ліній «під ключ» від провідних світових виробників Manter, BIJLSMA HERCULES, OMNIVENT, GKS Packaging, DLV Plant й ін.

 

У кожного виробника, що серйозно вирощує ягоди або овочі, рано чи пізно виникає потреба подбати про якісне пакування своєї продукції, адже привабливо упакована продукція — завжди додатковий заробіток, який допомагає продавати товар дрібнооптовими партіями та в роздріб, де маржинальність суттєво вища.

 

Практично всі ритейлери висувають суворі вимоги щодо зовнішнього вигляду та пакування продукції. Якщо плануються продажі через торговельні мережі чи оптові ринки, то варто звернути увагу на сучасні машини для пакування. Особливо це стосується сегментів, де прибуток найбільший — дорогої фруктової та різноманітної ягідної продукції (лохини, чорної та червоної смородини, аґрусу тощо).

 

Особливу увагу варто приділити обладнанню Manter, що призначене для пакування фруктів, ягід й овочів, яке представляє в Україні компанія ASP.

 

Фото 1. Обладнання Manter дозволяє без втрат зважувати та пакувати різні ягоди (лохину, смородину чорну та порічку, аґрус, вишню, черешню), фрукти округлої та овальної форми (яблука, груші, сливи, абрикоси, апельсини та інші); овочі (томати чері, брюссельську капусту, моркву). Наприклад, машина Manter ClamshellFiller може пакувати продукцію в прозорі пластикові бокси з кришкою (блістери)
розміром від 120 × 80 × 90 мм (мінімум) і до 280 × 180 × 120 мм (максимум). Упакована таким чином продукція менше пошкоджується під час транспортування, тривалий час зберігає товарний і привабливий вигляд на полицях супермаркету й має попит серед споживачів.

 

За ручної праці в процесі фасування чимало продукції пошкоджується й втрачає привабливий зовнішній вигляд. Слід урахувати витрати на оплату праці найманих робітників, а також і неминучі «помилки» персоналу, які часто-густо призводять до відчутних втрат уже зібраної продукції. Ці втрати можуть сягати 5–20% від загальної ваги продукції.

 

Використання автоматичних ліній допомагає знизити витрати, зберегти якість продукції, мінімізувати вплив «людського чинника». Наприклад, машина ClamshellFiller (фото 2, 3) має дуже хороші характеристики й дозволяє якісно пакувати, без сторонніх забруднень і з мінімальними витратами, що неможливо за ручної роботи й за застосування вітчизняних пакувальних ліній.

 

Неабияка перевага такого обладнання — універсальність, яка дозволяє упаковувати як свіжу, так і заморожену продукцію, а також різні її типи — овочі, фрукти, ягоди, нарізані мікси тощо. Подібне фасування можна виконати на одній лінії, адже господарств, що спеціалізуються на вирощуванні лише однієї культури, в Україні практично немає. Здебільшого вітчизняні плантатори вирощують декілька культур — чорну смородину і лохину або черешню.

 
 
Фото 2. Пакувальна машина Manter ClamshellFiller, виготовлена з якісної нержавіючої сталі — надійне устаткування, що дозволяє швидко й без втрат упакувати продукцію. Пластикові бокси розміщуються на лінії вручну або автоматично. Технічні характеристики: продуктивність до 40 × 1 кг/хв боксів; витрата повітря (кондиційоване сухе повітря) 50 л/хв; напруга 3 × 400 Вт/50 Гц + N + GND; споживана потужність 1,2 кВт; вага машини 450 кг.
 

Важливим чинником для власника бізнесу є можливість віддаленого контролю за обсягами та якістю виконаної найманим персоналом роботи. Сучасні технологічні ліні дозволяють це робити, тим самим заощаджуючи не лише гроші, а й такий цінний чинник для власника бізнесу, як час.

 

Інвестиції в сучасне обладнання для пакування плодоовочевої продукції є виправданими як для великих виробників, так і для оптових торговців, експортерів. У компанії переконані, що ринок доробки та фасування овочевої та ягідної продукції в найближчі роки інтенсивно розвиватиметься.

 

Говорить експерт

 

Денис Заяць, комерційний директор ASP (AgroStorPack)

Manter International BV здійснює розробку та виробництво пакувальних ліній для різних ягід, овочів і фруктів, та для рішення нестандартних завдань, наприклад для пакування продуктів глибокої заморозки м’яса і риби або кормів для тваринництва, продуктів промислової переробки.

 

Фото 3. Різні машини для зважування й пакування плодоовочевої продукції можуть об’єднуватися в технологічні лінії. Наприклад, лінія для пакування ягід Manter M14 SF (високоточна машина для зважування) + ClamshellFiller. Як видно, для обслуговування лінії достатньо однієї людини. Можливе постачання такого типу ліній для пакування будь-яких овочів і фруктів.
 

Обладнання Manter розробляється на одному підприємстві, тому знімається питання об’єднання різних машин в одну технологічну лінію. Manter — це точні, надійні і довговічні машини, які скорочують витрати клієнта на їх експлуатацію та технічне обслуговування. Manter — це не тільки «залізо», а й відмінне програмне забезпечення.

 

Manter присутня у сфері картоплярства України, з 2008 року. Обладнання успішно функціонує та доводить свою ефективність протягом багатьох років. Ринок фруктів та ягід України, для компанії Manter є новим і перспективним.

 

Нові машини й технологічні рішення Manter, насамперед, це:

 

— гарантована окупність інвестицій за дотримання технології і правильної організації процесу;

— надійність і довговічність, мінімальні витрати на запчастини та обслуговування, завдяки використанню для їх виробництва високоякісних матеріалів;

— скорочення витрат на використання ручної праці;

— максимальна автоматизація та віддалений контроль процесу пакування за допомогою системи “ManterMachineGateWay”;

— можливість входження в торговельні мережі та вищі прибутки від продажів добре упакованої продукції.

 

Основні критерії вибору обладнання — якість зважування та пакування, відсутність втрат у процесі пакування; виробнича продуктивність і відповідність сучасним вимогам із гігієни та санітарії; надійність — хороший клас устаткування, якість сталі, якість несних конструкцій, безпека робочого персоналу, система захисту від перевантаження напруги та енергоефективність. Зручність налаштування, а саме: агрегатування машини (фото 3) в цілісну технологічну лінію, сумісність із іншими машинами, можливість автоматизації й отримання інформації онлайн, простота налаштування й обслуговування, також машина працює добре й без зупинок і не забиватися під час проходження будь-якої продукції. Ще один чинник — універсальність, тобто можливість роботи з будь-якими типами продукції.

 

 

Олексій Орлов, канд. с.-г. наук

журнал “Плантатор”, січень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ