Овочі-Ягоди-Сад

Зимовий семінар «Бейо»

Зимовий семінар «Бейо»

На зимовий семінар ТОВ «Бейо Україна», який відбувся наприкінці 2015 року в готельно-ресторанному комплексі «Червона рута», що в селі Козин поблизу Києва, традиційно приїхали представники кращих професійних овочівницьких господарств України. Світовий лідер із виробництва насіння вкотре зумів порадувати присутніх новинками, які пройшли випробування і чудово пристосовані до українських реалій.

 

Співробітники «Бейо» завжди наголошують, що їхня компанія є родинною, бо традиції насінництва в ній споконвіку передаються з покоління в покоління. Ця приязна, родинна атмосфера притаманна всім заходам, які організовує українське представництво голландського підприємства, що спеціалізується на селекції моркви, капусти, цибулі, столового буряка та інших затребуваних ринком овочевих культур.

 

Цілком зрозуміло, що в кулуарах розмови точилися навколо сучасної ситуації на ринку. І ми попросили прокоментувати поточну ситуацію директора ТОВ «Бейо Україна» Ігоря Сольського.

 

— Продажі насіння весною 2015 року були не найкращими через низку об’єктивних причин. Наприкінці наших активних продажів (лютий – квітень) інфляційні коливання сягали своїх пікових позначок — 36–38 грн/$. Відтак виробники, які крім насіння купують інші МТР, що в овочівництві здебільшого є імпортними, економили на всьому, в тому числі на купівлі професійного насіння. Це, цілком зрозуміло, призвело до скорочення виробничих площ. Здавалося б, навіть за таких умов, зробивши акцент на дотриманні агротехнологій, можна було отримати добрі врожаї, проте підвела погода. У південних регіонах вегетаційний період видався надмірно вологим, по інших областях встановилася затяжна посуха: залежно від регіону від 100 до 140 днів не було опадів. А похвалитися наявністю професійних зрошувальних систем можуть далеко не всі виробники. Все це позначилося на і обсягах, і на якості вирощеного та зібраного врожаю, що й відчули всі споживачі у вересні – жовтні 2015 року — ціни на овочі були стабільно високими, — пояснив Ігор Сольський.

 

Прогнозувати вартість овочів борщового набору в квітні 2016 року жоден фермер, присутній на заході, і директор ТОВ «Бейо Україна» не хотіли, мовляв, це справа аналітиків. Проте вже зараз, узимку, всі присутні повідомляли, що відмовлятися від овочевих програм у господарствах не збираються.

 

—    Новий сезон у продажах насіннєвих компаній стартував напрочуд рано — 1 вересня. Можу відзначити гарну активність наших стабільних клієнтів, які не перший рік співпрацюють із «Бейо Україна», — зауважив Ігор Сольський. — Варто сказати про закупівлі овочевого насіння овочівниками Луганської, Донецької, Харківської та Одеської областей, які до того ж гарно розраховуються за отриману продукцію. Західна Україна дещо повільніше виконує розрахунки, бо в минулому сезоні фермери постраждали від посухи, врожаї в них невисокі через відсутність зрошення, відповідно їхні заробітки впродовж сезону були невисокими. Проте ціна в період осінньо-весняної реалізації склалася таким чином, що всі мають зиск від овочевої продукції.

 

В очікуванні законодавчих новацій в агросекторі багато розмов точилося навколо політико-економічних питань, зокрема викликів, які можуть постати перед овочівниками в разі повноцінного вступу України до СОТ, скасування пільгового оподаткування сільгоспвиробників, а також чи не єдиного позитиву, що міг би нівелювати ці виклики — скасування 10%-го мита на імпортні товари. Ігор Сольський упевнений, що зі всіма викликами українські виробники справляться, адже від прийняття законодавчих змін до моменту їх реального впровадження в дію проходить чимало часу, і всі гравці ринку встигають адаптуватися.

 
 

—    Якщо уряд скасує 10-відсоткове мито на імпортний товар, ми миттєво відреагуємо й скоригуємо свій прайс. Хочу нагадати, що при запровадженні додаткових 10% експортного мита 1 березня 2015 року компанія «Бейо Україна» не підвищила ціну на насіння, а взяла цю надбавку на свої плечі. Із 1 вересня вартість бейовського насіння зафіксовано в гривні, й нині робимо все, щоб наш продукт був максимально доступним усім категоріям фермерів, — пообіцяв Ігор Сольський.

 

Регіональний менеджер компанії «Бейо Заден Б. В.» по Східній Європі Марсель Крімп ознайомив присутніх із пріоритетними напрямками роботи селекціонерів компанії, які щороку створюють близько 40 нових сортів і гібридів із покращеними смаковими характеристиками, вищою стійкістю до хвороб, вищою врожайністю. За його словами, однією з тенденцій, які спостерігаються останніми роками в Європі, є цікавість до органічних продуктів. Селекціонери «Бейо» почали приділяти їх розробці особливу увагу. В асортименті компанії є гібридне насіння оброблене і необроблене, а також органічне.

 

Усі покоління органічного насіння виробництва «Бейо» вирощуються на землях, що впродовж багатьох років не обробляються пестицидами. Материнські й батьківські лінії вирощуються без застосування хімпрепаратів, після чого відбувається їхнє схрещування. Здебільшого селекційні ділянки органічних овочів розташовано у великих скляних теплицях у Голландії.

 

За словами Ігоря Сольського, в Україні продається два види насіння — оброблене і необроблене. З пострадянських країн лише Росія має акредитований сертифікат від центрального офісу «Бейо» на продаж органічного насіння на теренах своєї країни. В Україні, на жаль, досі немає розробленого державного механізму, щоб він гарантував споживачеві купівлю саме органічної продукції, яка до того ж відповідала б органічним європейським нормам. «Для цього потрібно, щоб фермер пропрацював 6 років під контролем спеціального органічного департаменту, щоб 5-6 років, як у Європі, земля була очищена від пестицидів. Після перевірки земель виробник має отримати відповідний органічний сертифікат. Якщо ж говорити про реалії вітчизняного органічного овочівництва, то зазвичай українські фермери купують необроблене овочеве насіння, вирощують його за допомогою органічних добрив і позиціонують свій врожай як органіку. Проте назвати такі овочі органічними важко, адже фермер не знає, які батьківські і материнські лінії використовувалися в ході селекційних робіт», — пояснив фахівець.

 

Марсель Крімп наголосив, що високий рівень бейовського насіння ґрунтується на серйозних наукових дослідженнях, які проводять маркетологи компанії. Лише після цього селекційний відділ підшукує ідеальний матеріал для селекції. Подеколи на цей процес витрачається 13–17 років, і нині в компанії працюють над скороченням цього терміну.

 

Доробка насіння та чищення починається з його калібрування по масі, гладкості, кольору, стиглості тощо. Потім воно направляється на пророщування для тестування схожості. Це допомагає гарантувати отримання рівномірних сходів. Неабияка увага приділяється видам обробки насіння, зокрема гарячою водою, сухим гарячим повітрям, препаратами проти бактеріальних захворювань тощо.

 

У минулому сезоні «Бейо Заден Б. В.» придбало сучасну машину для діагностування стиглості насіння, щоб придбаний товар демонстрував однаково високу енергію росту. Також придбано нове обладнання для обробки насіння гарячою водою для боротьби з бактеріями і для хімобробки, що допоможе рівномірно покривати насіння препаратом без використання великої кількості вологи. Є в компанії й нове устаткування для контролю вологості насіння після його обробки хімічним препаратом.

 

Насіння, яке неодноразово пройшло лабораторну діагностику, запаковується в спеціальні мішки та зберігається в певних умовах на складах, щоб потім направлятися в різні країни, в тому числі й в Україну.

 

Європейський спеціаліст також розповів про світові тенденції в продажі овочів, зокрема їхніх міксів. Він упевнений, що доволі швидко ця тенденція пошириться і в Україні, до чого потрібно готуватися місцевим професіоналам.

  

Говорять практики

 

Григорій Кулініченко, кооператив «Агробізнес», Кагарлицький р-н, Київська обл..

 

Сільгоспкооператив «Агробізнес» існує з 1993 року, відколи чотири фермери вирішили об’єднатися. Відтоді наш колектив на 50% оновив склад своїх учасників. Кожен із фермерів приходив з власним наділом, певним набором техніки, наробітками, досвідом. Проте тепер маємо спільні сховища, спеціалізовану техніку під різні культури. На 3 тис. га вирощуємо здебільшого зернові культури, створили власний насіннєвий завод, зерноочисний комплекс, придбали зерносушарку тощо. Є в кооперативі й овочевий напрямок. Особливу увагу приділяємо вирощуванню моркви, на жаль, поки що без зрошення. За декілька років перепробували гібриди різних світових виробників насіння, але зупинили вибір на співпраці з компанією «Бейо Україна». Нині вирощуємо її «Нерак» для тривалого зберігання. У сезоні-2015 добре зарекомендував себе гібрид «Канада», який показав пристойну врожайність за наших умов (50 т/га) і чудову товарність, оскільки навіть за відсутності дощів дав красиві наповнені коренеплоди. Наступного року спробуємо гібрид «Берлін», про який чули схвальні відгуки від колег із інших регіонів.

 

 

Ярослав Бай, агрофірма «Дзвони», Перемишлянський р-н, Львівська обл.

 

Агрофірма має 100 га землі і планує розширятися. Цього сезону компанія «Мас» обладнала сучасною системою збереження наші сховища. Тож маємо потужності для збереження на 800 і 3500 т. Зрозуміло, що сховища поділено на камери й призначено під різні культури, бо вирощуємо овочі не лише борщового набору (капусту, моркву, буряки), а й цвітну капусту, броколі. Працюємо по відкритому ґрунту і не маємо зрошення, тож мусимо приділяти увагу не лише агротехнологічним моментам, а й ретельно підбирати гібриди, які показали б гарні результати за наших умов.

Звичайно, до нас приїздили менеджері різних насіннєвих фірм. Спочатку ми обрали два гібриди капусти від «Сингенти» — Агресор F1 і Блоктор F1. Ними було зайнято майже 80% капустяних площ. Спробували гібриди селекції «Бейо» Експект F1 і Джубілі F1. Вони однозначно кращі за сингентівські капусти, і ми віддамо їм перевагу в наступному сезоні. Серед переваг — дуже добра лежкість. Ще один плюс — при передпродажній доробці головки Експерту F1 дуже легко чистяться. За період зберігання деякі листочки втрачають товарний вигляд, а в цього гібриду треба зняти 2-3 листки – товар готовий до продажу.

Окремо хочу подякувати менеджерам «Бейо» за консультації та актуальні поради. Це суттєво полегшує мою роботу агронома.

 

 Новинки сезону

 

Капуста білоголова

Чекмейт F1 — рання, 67 днів, середня маса головки 2,5–3 кг, стійкий до фузаріозу, довго зберігається в полі без втрати товарної якості.

Байонет F1 — середньорання, 73 дні, компактні головки до 3 кг, не розтріскується в полі після дозрівання протягом місяця, придатний для другого обороту, стійкий до фузаріозу.

Циклон F1 — 100-денний гібрид, висока стійкість до трипсів, потужний восковий наліт, пластичний.

Кебтон F1 — 127 днів після висадки розсади, качани 2–4 кг, стійкий до фузаріозу, для нетривалого зберігання і переробки.

Джубілі F1 — 120–140 днів після висаджування розсади, головки 2–4 кг, жаростійкий, не розтріскується, стійкий до фузаріозу, придатний до зберігання до 7 місяців.

Карафлекс F1 — гостроголова, 76 днів, головка 1,5–2,5 кг, стійкий до розтріскування, довго зберігається в полі.

Капуста червоноголова

Ранчеро F1 — вегетаційний період 75–78, стійкий до фузаріозу, довго зберігається в полі.

Цвітна капуста

Вероніка F1 — романеско, 85–90 днів, стійкий до цвітіння та фузаріозу, придатний для заморожування.

Балбоа F1 — вегетаційний період до 89 днів, головка до 2 кг, зберігання до 2 місяців, для заморожування і переробки.

Броколі

Батавія F1 — рання, 65 днів, головка 1–1,2 кг, адаптована до високих температур, стійка до фузаріозу.

Белстар F1 — рання, 73 дні, стійка до фузаріозу, для вирощування навесні та раннім літом.

Пекінка

Пацифіко F1 — універсальний середньоранній, 63 дні, стійкий до кили.

Морква

Нантський сортотип

Норвалк F1 — рання, 98 днів, перша для збирання, для всіх ґрунтово-кліматичних зон.

Номінатор F1 — середньорання, 96 днів, довжина коренеплоду 22–23 см.

Ньюкасл F1 — середньоранній, 110 днів, для механізованого збирання, миття, шліфування.

Берлікум сортотип

Ніагара F1 — середньоранній, 110 днів, для другого обороту, переробки, заморожування.

Берлін F1 — вегетаційний період 113 днів, для всіх ґрунтово-кліматичних зон, при різній густоті стояння придатний для ранньої продукції чи зберігання.

Цибуля

Катінка F1 — іспанського типу, напівгострий, 110 днів, стійкий до пероноспорозу, фузаріозу, кореневих гнилей, для тривалого зберігання.

Ред Рум F1 — червона цибуля, високоврожайна, для зберігання.

Вайт Вінг F1 — біла цибуля, 90–95 днів, жаростійка, зберігання 4–5 місяців.

Айсперл F1 — ціла цибуля, 100–105 днів, стійка до посухи, для тривалого зберігання (6–7 місяців).

Буряк

Беттло F1 — високоврожайний, 115 днів, насичене забарвлення, стійкий до хвороб, тривале зберігання.

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, січень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ