Овочі-Ягоди-Сад

Отаман F1 і Мамлюк F1 у неопалюваних плівкових теплицях

Отаман F1 і Мамлюк F1 у неопалюваних плівкових теплицях

Короткоплідні горбкуваті огірки — найзатребуваніші на ринку, особливо в літньо-осінній період. Їх плоди використовують як у свіжому вигляді, так і для переробки. Специфічні умови мікроклімату, що складаються в плівкових теплицях, значною мірою впливають на підбір гібридів для вирощування. Найбільш перспективними будуть гібриди, що відрізняються невибагливістю у вирощуванні, краще — вегетативного типу росту і розвитку, з високою віддачею врожаю, високою якістю плодів, стійкі до хвороб.

 

Гібриди Отаман F1 і Мамлюк F1 — жіночого типу цвітіння, скоростиглі, спеціально створені для вирощування у плівкових теплицях. Їхні зеленці темно-зелені, циліндричні, з невеликим збігом, довжиною 14–16 см, масою 130–160 г, горбки середнього розміру або великі, середньої частоти. М’якуш щільний, хрусткий. Мамлюк F1 практично не дає «ручку», а Отаман F1 може давати «ручку» при ранніх термінах вирощування (лютий) в опалюваних плівкових теплицях. Гібриди демонструють стійкість до справжньої борошнистої роси, кладоспоріозу, кореневих гнилей та толерантність до пероноспорозу й аскохітозу. Призначені для вирощування у весняно-літньому і літньо-осінньому оборотах плівкових теплиць. Гібриди чудово адаптовані до низької освітленості. Можливим є їхнє вирощування в теплицях, що обігріваються, у разі висаджування рослин у другій половині січня – лютому. Найбільш тіньовитривалим є гібрид Отаман F1. У цього гібрида одночасно найбільш красивий і привабливий плід.

 

При вирощуванні у весняно-літньому обороті гібриди Отаман F1 і Мамлюк F1 вступають у плодоношення на 35–37-й день від сходів, а в літньо-осінньому — на 30–32-й день. У пазусі листка у гібридів формується по 2-3 зав’язі, тому нормування плодів вони не потребують. Плоди добре витримують транспортування на далекі відстані.

 

 

Рис.1. Схема формування F1 Мамлюк, F1 Атаман у весняно-літньому обороті

Рис. 2. Схема формування F1 Мамлюк, F1 Атаман у літньо-осінньому обороті

 

Основна відмінність цих гібридів від інших — сильна, добре розвинена коренева система, яка освоює максимальний обсяг ґрунту, що сприяє активному росту рослин, формуванню потужного листкового апарату. При цьому довжина листка має бути не більшою за 30 см, а ширина — не більшою ніж 32 см, що сприяє створенню відкритого габітусу рослини. Завдяки вищесказаному ці гібриди мають високий потенціал врожайності (табл. 1, 2). Так, за вирощування досліджуваних гібридів у зимово-весняному обороті в плівкових неопалюваних теплицях в умовах півдня Росії врожайність становила 9,9 кг/м² у Отаман F1, що на 0,45 кг/м² більше, ніж у найпоширенішого гібрида цього типу Кураж F1. Гібрид Мамлюк F1 у цих умовах показав врожайність 9,28 кг/м² (табл. 1), що на 0,62 кг/м² менше, ніж у Кураж F1. В інших умовах вирощування в цій самій зоні гібрид Мамлюк F1 показав врожайність 14,05 кг/м², що на 1 кг/м² більше, ніж у Кураж F1 (табл. 2).

 

Основна проблема вирощування культури огірка в літньо-осінньому обороті — високий інфекційний фон як по шкідниках, так і по хворобах. Особливо великими є проблеми з вірусом зеленої крапчастої мозаїки огірка. Генетичної стійкості до цього вірусу не існує, але протягом двох років відмічено, що гібрид Мамлюк F1 уражається крапчастою мозаїкою меншою мірою, ніж інші гібриди.

 

Формування рослин

 

Ми рекомендуємо формувати рослини гібридів Отаман F1 і Мамлюк F1 в одне стебло, не залишаючи бічних пагонів. Нижні 4 вузли «засліплюють», видаляючи з пазух листя зав’язі і зачатки бічних пагонів, що формуються там. При цьому у весняно-літньому обороті краще засліпити не 4 вузли, як в літньо-осінньому, а 5-6 вузлів. 

Це пов’язано зі ще недстатнім приходом сонячної радіації та низькою (нижче 18 °С) температурою ґрунту. Цю операцію необхідно проводити до початку розпускання квіток, коли довжина бічних пагонів не перевищує 3–5 см. Вище по головному стеблу видаляють зачатки бічних пагонів, крім одного під шпалерним дротом. Далі головне стебло рослини двічі обертають навколо шпалерного дроту, направляючи його праворуч. Коли верхівка головного стебла досягає сусідньої рослини, її прищипують. Залишений бічний пагін направляють вліво, тобто в бік, що протилежний «голові», і прищипують на 2–3 листки.

У пазухах першого (21-го) і останнього (25-го) листка на шпалерному дроті бічних пагонів не залишають, оскільки вони будуть затінювати головне стебло материнської і сусідньої рослин. В інших листках (22–24-й) залишаємо бічні пагони, прищипуючи їх на один листок (рис. 1 і 2). Після збирання плодів з головного стебла в пазухах листків формуються пагони другого порядку. Як правило, вони детермінантного типу росту, тобто це пучок із 3–4 зав’язей і невеликого листочка. Саме ці пагони забезпечують подальше плодоношення рослин і не потребують прищипування. При такому формуванні рослин догляд за ними значно спрощується, збільшується частка раннього врожаю, підвищується якість плодів, що не загущують посадки.

 

 

Валентин Король, докт. с.-г. наук, завідувач відділу сортових технологій

Науково-дослідний інститут овочів закритого ґрунту

журнал “Плантатор”, січень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ