Овочі-Ягоди-Сад

Розумне зберігання цибулі

Розумне зберігання цибулі

Щоб домогтися по-справжньому якісного зберігання цибулі, треба мати надійного постачальника інноваційних технологій у галузі зберігання продукції. 

 
 

Для цибулі існують різні системи зберігання. Крім надпідлогової та підпідлогової систем вентиляції у разі зберігання насипом, для цибулі також добре підходить контейнерне зберігання з активною вентиляцією (напірна або всмоктувальна система).

 

Запорукою доброго зберігання цибулі передусім є підтримання якості через контроль температури і вологості повітря у сховищі. Цього можна досягти тільки шляхом забезпечення активної циркуляції повітря у цибулі, що зберігається. Регулюють таку циркуляцію за допомогою комп’ютера контролю клімату.

 

Для вентиляції цибулі у сховищі потрібно забезпечити потік повітря 150 м3/год на 1 м3 продукції. Якщо цибуля надходить з поля не повністю сухою, для зберігання необхідно подовжити період сушіння. Це — найважливіша фаза зберігання, адже швидке сушіння повинно висушити шийку цибулини. Для ефективного сушіння потрібно створити різницю у вмісті вологи повітря сховища і вентиляційного (зовнішнього) повітря, що досягається шляхом нагрівання вентиляційного повітря з допомогою нагрівачів або подавання теплого й сухого повітря ззовні. Великою перевагою використання нагрівачів є забезпечення постійної температури цибулі, що пришвидшує процес сушіння. Крім того, використання нагрівачів дозволяє уникнути зниження температури цибулі внаслідок випаровування вологи. Також існує можливість використання вночі зовнішнього повітря, що має нижчу температуру і нижчий абсолютний вміст вологи.

 

Коли цибуля нагрівається до потрібної температури, вентилятори мають і далі постійно працювати при автоматичному контролі вентиляційних отворів (клапанів). Найкращий спосіб забезпечення роботи в цьому відповідальному режимі — система Vison Control. Період сушіння може бути тривалішим, залежно від початкового рівня вологості продукції. Якщо цибулю недосушити, це призведе до втрат через ріст плісняви і бактерій. Тривалість сушіння можна скоротити, якщо відносна вологість повітря, що виділяється цибулею, постійно перебуватиме на рівні 70–75%. Рівень сухості продукції можна визначити не лише з допомогою датчика відносної вологості, а й просто рухаючи цибулю руками чи проходячи по ній: суха цибуля має характерно шурхотіти.

 

Для досягнення належних результатів вентилювання надзвичайно важливою є увага до внутрішньої вентиляції. Річ у тому, що у разі більш інтенсивного сушіння нижні шари цибулі за вищих температур можуть мати нижчий рівень відносної вологості. Для запобігання цьому потрібно регулярно застосовувати внутрішню вентиляцію, що можна запрограмувати в системі Vison Control.

 

Чи готове ваше сховище до розумного зберігання? Скористайтесь новими можливостями.

 

Процес зберігання ретельно контролюється численними сенсорами температури і вологості та ґрунтується на досвіді наших клієнтів, що застосовують різні рішення. У результаті цибуля зберігає високу якість упродовж 6–9 місяців.

 

Більше корисної інформації можна отримати, звернувшись до фахівців компанії Tolsma-Grisnich Group через веб-сайт www.tolsmagrisnich.com. 

 
 

Ретельний контроль зберігання

 

Агроном Дрік Блейдорп (Dirk Blijdorp) із міста Люттелгейста (Нідерланди) замінив різні моделі кліматичних комп’ютерів на один— Vision Control виробництва компанії Tolsma. У результаті йому значно легше відстежувати умови зберігання продукції в камерах сховища. Оптимальні умови зберігання дозволяють зберегти якості продукції й знизити втрати.

 

Дірк Блейдорп — член сільгоспкооперативу. Площа, яку він обробляє, — 200 га. Починаючи з минулої осені він послуговується кліматичним комп’ютером Vision Control для зберігання насіннєвої картоплі та цибулі-шалот. Цей комп’ютер прийшов на зміну попередніх моделей. До того ж фермер особливо не витрачався: частково замінив датчики й залишив стару панель керування. Кліматичний комп’ютер Vision Control дозволяє бачити камеру зберігання продукції у вигляді схематичного зображення. На базі заданих агрономом оптимальних значень комп’ютер керує холодильним устаткуванням, затворами й вентиляторами.

Ретельний контроль

На логічно скомпонованому екрані комп’ютера Vision Control можна побачити значення відносної вологості всередині приміщення та за його межами, а також температуру приміщення й самої продукції. Залежно від умов зберігання, продукту й сорту пан Блейдорп задає й періодично змінює оптимальні значення для кожного місця зберігання. Таблиці та графіки показують температуру й зміни відносної вологості партії, а також години роботи. Агроном одразу бачить відхилення та коливання режиму. «Тепер мені значно легше відстежувати всі процеси. Візуальна форма зображення дозволяє легко прочитуються всі значення й дані», — розповідає Дрік Блейдорп. Він упевнений, що завдяки новому кліматичному комп’ютеру можна буде ще більше скоротити втрати в ході зберігання.

Енергоменеджмент

Дрік Блейдорп додатково до комп’ютера Vision Control підібрав модуль енергоменеджменту. Там, де вентилятори й холодильна установка вмикалися та вимикалися вручну, щоб уникнути піків, комп’ютер Vision Control робить це в повністю автоматичному режимі. Блейдорп задає максимальний рівень споживання енергії й визначає пріоритет по камерах. «Для компанії — постачальника електрики визначальним є максимальна потужність енергоспоживання. Завдяки цій системі ми можемо уникнути пікових напруг і заощадити на енерговитратах», — пояснив фермер.

 

 

Олесь Капітанчук

журнал “Плантатор”, січень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ