Агрономія

Удобрення кукурудзи: на часі економія

Удобрення кукурудзи: на часі економія
гібриди кукурудзи, добрива, гній, азотні добрива, урожайність зерна

Криза змушує аграріїв шукати нові шляхи забезпечення максимальної окупності добрив.

 

У зв’язку з підвищенням цін на добрива, енергоносії й інші ресурси важливого значення набуло визначення економічної доцільності застосування окремих прийомів вирощування кукурудзи. Зокрема, добрива виступають ефективним, а іноді вирішальним фактором, який не лише збільшує врожайність, а й поліпшує якість зерна кукурудзи. З їх допомогою можна змінювати процеси обміну речовин і викликати активніше накопичення в рослинах білка, жиру та вуглеводів.

 

Не можна також забувати, що добрива не лише змінюють умови мінерального живлення, а й впливають на його водний режим, що має особливе значення в районах із недостатнім зволоженням. Між гібридами кукурудзи в неоднакові за зволоженням роки спостерігаються відмінності у водоспоживанні. Із початком посухи на початку літа більш розвинені рослини скоростиглих гібридів інтенсивніше використовують ґрунтову вологу на випаровування, ніж рослини пізньостиглих форм. Якщо дефіцит опадів проявляється наприкінці червня, то в пізньостиглих гібридів проходження всіх основних фаз розвитку відбувається за нижчої вологості ґрунту, ніж у середньостиглих. До того ж зменшення запасів продуктивної вологи в ґрунті за період вегетації кукурудзи на 10 мм знижує ефективність добрив у середньому на 0,01–0,02 т/га.

 

Одним із важливих агрохімічних показників, які використовують у визначенні науково обґрунтованих норм мінеральних добрив під кукурудзу, є витрати основних елементів живлення на формування одиниці врожаю. Установлено, що їх величина залежить насамперед від біологічних властивостей вирощуваних гібридів. На формування 1 т зерна з відповідною кількістю стебел і листя використовується 24–32 кг азоту, 10–14 кг фосфору, 25–35 кг калію, по 6–10 кг магнію та кальцію, 3–4 кг сірки, 11 г бору, 14 г міді, 110 г марганцю, 0,9 г молібдену, 85 г цинку, 200 г заліза. Мікродобрива в хелатній формі значно підсилюють стійкість рослин до несприятливих погодних явищ та до ураження хворобами.

 

Обирати з розумом

 

До недавнього часу вважалося, що добрива забезпечують високу ефективність у нормах, які найповніше задовольняють потребу різних біологічних типів гібридів кукурудзи. Тому наука рекомендує застосовувати під посіви кукурудзи дози добрив, що сприяють формуванню максимальної урожайності зерна — N90–120Р40–60К40–60. Проте останнім часом, ураховуючи високу вартість мінеральних добрив і великий дефіцит фосфорних туків, потрібно раціоналізувати їх застосування, тобто вносити оптимальними дозами. За високих доз (N100–120Р50–60К50–60) зростають витрати енергії на застосування добрив у 1,5–2 рази, а також знижується їх окупність майже на 50%. Використання мінеральних добрив під кукурудзу в дозах, які перевищують 90 кг/га д. р. NPK, на родючих чорноземних ґрунтах взагалі призводить до непродуктивного використання елементів живлення.

 

В умовах північного Степу України кукурудза найкраще реагує на дозу N60–90P45–60K40, проте трапляються твердження, що найкращою дозою добрив для гібридів різних груп стиглості є N45P45K45. За поліпшення умов зволоження в північних і північно-західних регіонах України ефективність добрив під кукурудзу зростає. В умовах західного Лісостепу максимальну врожайність було отримано за внесення 30 т гною та N90P90K90. В умовах Закарпаття найвища продуктивність спостерігалася, коли під кукурудзу на зерно вносили 30–45 т/га гною та N100–200P80–160K80–160. Для Лісостепу вона становить орієнтовно N80–140Р80–100К70–120.

 

Дозу добрив уточнюють з урахуванням рівня вмісту елементів живлення в ґрунті конкретного поля. До того ж треба враховувати й високу здатність кореневої системи кукурудзи задовольняти потреби рослин за рахунок наявних у ґрунті поживних елементів. Так, за підвищеної забезпеченості рухомими сполуками фосфору й калію рівень застосування відповідних добрив можна зменшити на 30%, а за високої — обмежитися тільки припосівним їх унесенням.

 

У разі вирощування кукурудзи на силос рекомендовану дозу азотних добрив для кукурудзи на зерно збільшують на 20–40 кг/га в діючій речовині.

 

Ефективність мінеральних добрив є високою за вирівняного співвідношення елементів живлення, або з деякою перевагою азоту над фосфором і калієм. Збільшення частки фосфору або калію, за даними наукових досліджень, взагалі не сприяє зростанню врожайності зерна кукурудзи.

 

Норму фосфорних і калійних добрив треба було внести восени під оранку. За весняного внесення розчинність цих добрив у ґрунтовому розчині обмежується дуже коротким терміном, залежно від наявності вологи в зоні розміщення гранул. У разі швидкого пересихання ґрунту їх доступність різко падає. Також у разі зниження температури фосфор стає для рослин кукурудзи малодоступним.

 

Азотні добрива вносять під весняну культивацію (70–90%), решту використовують для підживлення під час вегетації. Особливо це стосується зон достатнього зволоження, де осіннє внесення азотних добрив супроводжується вимиванням їх опадами в більш глибокі горизонти ґрунту.

 

Для забезпечення рослин кукурудзи магнієм і калієм рекомендовано застосовувати калійне добриво калімагнезію, в якому міститься 6–8% магнію та 28% калію.

 

За впровадження високопродуктивних гібридів у багатьох агрофірмах широкого застосування набуло внесення під кукурудзу безводного аміаку, рідких комплексних добрив і КАС. Перевагою рідких добрив перед твердими є повна механізація внесення та рівномірний розподіл полем. КАС і РКД можна вносити на поверхню ґрунту з подальшим загортанням, оскільки вони не містять вільного аміаку.

 

Позакореневі підживлення

 

У розвитку рослин кукурудзи виділяють два важливі етапи щодо забезпеченості їх макро- та мікроелементами: фази 3–5 та 7–8 листків. На цих етапах ефективним прийомом є підживлення. В основному проводять одноразове підживлення у фазу 3–5 листків. У цей період у кукурудзи формуються генеративні органи, що визначають майбутню врожайність. Від наявності елементів живлення, особливо фосфору, залежить кількість качанів на рослині та зерен на них.

 

У разі підживлення мінеральними добривами застосовують 50–100 кг/га аміачної селітри у фізичній масі. Кукурудза добре реагує на листкове підживлення карбамідом — 6%-м розчином (6 кг карбаміду на 100 л води). Обприскують посіви зранку або ввечері, коли температура нижча.

 

У фазу 7–8 листків кукурудза дуже добре реагує на листкове підживлення мікроелементами (цинком, марганцем, бором, міді) і саме у цей період за рахунок їх застосування покращується озерненість качана та якість продукції. У стресових ситуаціях (посуха, низькі температури тощо) листкове підживлення є практично єдиним способом забезпечення деякими елементами живлення, особливо мікроелементами. Навіть невелика їх кількість є дуже корисною, оскільки макро- та мікроелементи містяться в легкодоступній формі та швидко проникають у рослину.

 

За поганого зволоження ґрунту в початкові фази росту й розвитку кукурудзи традиційне підживлення мінеральними азотними туками (N20) часто є неефективним, тому його варто замінити на більш технологічне позакореневе підживлення культурних рослин у фазу 6–8 листків комплексними мінеральними макро- та мікродобривами.

 

Раніше мікроелементи застосовували в так званій сольовій формі, тобто у вигляді неорганічних солей металів, проте такі сполуки відзначаються низкою недоліків, зокрема, токсичністю, шкідливістю для ґрунту й низькою засвоюваністю їх рослинами (лише на 20–30%). Останнім часом на зміну солям прийшли більш ефективні форми мікроелементів — хелатні складні органічні комплексні сполуки, які значно краще засвоюються рослинним організмом. Позакореневе підживлення рослин кукурудзи мікроелементами доцільніше застосовувати в бакових сумішках із страховими гербіцидами, що вдвічі зменшує витрати порівняно з проведенням цих двох агроприйомів окремо.

 

Також не можна забувати й про передпосівну інкрустацію насіння. Зафіксовано немало випадків, коли передпосівна обробка насіння мікроелементами забезпечувала набагато кращу ефективність, ніж внесення їх у ґрунт або в позакореневе підживлення.

 

Органічні добрива

 

Основним органічним добривом, що найбільш широко застосовують під кукурудзу, є гній. Урожай культури зростає навіть у тому разі, якщо органічні добрива вносили під попередники. Норма гною в різних зонах неоднакова. Так, у Степу як основне добриво застосовують 20–40 т/га гною, на родючих чорноземних ґрунтах Лісостепу — 20–30 т/га, а за поєднання з повним мінеральним удобренням — не більше ніж 10 т/га. Під кукурудзу можна вносити й бактеріальні препарати: на чорноземах — фосфоробактерин, а на удобрених підзолистих ґрунтах — АМБ.

 

Найсуттєвіше підвищення родючості чорнозему створюється за систематичного спільного внесення в сівозміні гною та мінеральних добрив.

 

На зрошуваних землях рекомендовано збільшувати дози мінеральних добрив, особливо азотних і, навпаки, зменшувати дози калійних, або взагалі вносити лише азотно-фосфорні добрива. Відмічено на 40–75% зростання продуктивності кукурудзи на зрошенні під впливом мінеральних добрив порівняно з богарними умовами.

 

Орієнтуватися на гібрид 

 

Наявні рекомендації з внесення добрив майже не враховують біологічні властивості гібридів, які відрізняються тривалістю вегетаційного періоду, походженням й адаптивністю до конкретних ґрунтово-кліматичних умов і здатні виявляти індивідуальні особливості поглинання поживних речовин.

 

Слід розуміти, що гібриди кукурудзи різної скоростиглості неоднаково реагують на рівень кореневого живлення: пізньостиглі форми зазвичай ефективніше засвоюють добрива, ніж ранньостиглі. Середньоранні гібриди порівняно з пізньостиглими більше поглинають азоту до викидання волоті й менше — після молочно-воскової стиглості, що пояснюється активнішим накопиченням біомаси ранньостиглими формами в початковий період і скороченням тривалості наступних етапів онтогенезу. Порівняно із середньопізніми групами скоростиглі гібриди активніше використовують калій у початковий період росту й розвитку та менше — наприкінці вегетації.

 

За умови застосування мінімальних доз добрив у господарствах доцільно вирощувати скоростиглі гібриди кукурудзи, під посіви середньостиглих слід вносити рекомендовану в цій ґрунтово-кліматичній зоні норму туків, а пізньостиглі форми доцільно вирощувати на фоніпідвищених доз добрив.

 

 

М. Б. Грабовський, канд. с.-г. наук

Білоцерківський національний аграрний університет

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ