Тваринництво

Технологічні рішення для індиководів

Технологічні рішення для індиководів

Щороку на ринку обладнання з’являється низкам інновацій, упровадження яких дозволяє птаховиробникам поліпшити технології виробництва й оптимізувати витрати.

 

На сьогодні на світовому ринку техніки усе більше з’являється винаходів, що сприяють збереженню й за ощадженню енергоресурсів у господарствах. У Німеччині, наприклад, фермери отримують від держави додаткові дотації на встановлення енергоощадливих технологій на виробництві. В Україні поки що це питання майбутнього. Одна з німецьких компаній — Prullage Systeme GmbH уже деякий час працює на вітчизняному ринку й пропонує низку енергоощадних новацій для птаховиробників.

 

Ця компанія була заснована 1989 року братами Хайнцем, Йозефом і Людгером Прюллаге. Спочатку вона спеціалізувалася на продажі обладнання для тваринницьких комплексів. Згодом підприємство посилилося завдяки власній команді інженерів. Нині компанія вже може повністю запропонувати концепцію тваринницького приміщення під ключ. Нещодавно Prullage Systeme GmbH вивела на ринок новинки, що вона пропонує до впровадження індичим господарствам: LED — світло в контрольній годівниці; зовнішні теплові конвектори, теплообмінник для економії енергії, система комп’ютерного керування, система теплоізоляції для пташників.

 

LED – світло в контрольній годівниці

 

Чимало фермерів, що вирощують індичку, зіштовхуються з такою проблемою, як нерівномірне поїдання корму з різних годівниць. Prullage встановили, що індики ліпше поїдають корм із тих годівниць, що добре освітлені. На погано освітлених лініях часто залишається в годівницях корм, а це призводить до підвищених його втрат. Завдяки освітленню останньої годівниці за допомогою спеціальної лампочки птиця не ходить по пташнику, шукаючи корм, — усі лінії годівлі будуть рівномірно наповнені. Таким чином, годівниці в пташнику не будуть порожніми, що забезпечить птиці кращий приріст. Для встановлення такого освітлення потрібні невеликі витрати.

 

Зовнішні теплові конвектори

 

Зовнішні конвектори — поки що не дуже розповсюджене явище у вітчизняних аграріїв. Проте вони мають багато суттєвих переваг перед внутрішніми. Завдяки їхній роботі тепле повітря по приміщенню переміщується досить повільно — такий принцип роботи максимально запобігає виникненню дискомфорту у птиці.

 

Зовнішні конвектори можуть працювати на зрідженому або природному газі, їх потужність — від 15 до 85 кВт. Увімкнувши внутрішні конвектори, спочатку через пташник проходить велика кількість холодного повітря, що призводить до різких температурних стрибків і, відповідно, провокує захворювання птиці. За застосування зовнішнього теплового конвектора відбувається плавний розподіл повітря й поступова зміна температури по всьому пташнику — витяжні шахти розподіляють тепле повітря.

 

Дуже простим є процес чищення обігрівача — проводять його за допомогою компресора й щітки. Дуже зручним є те, що конвектори розташовані зовні — газопровід також проходить зовні індичника. В разі проведення ремонтних або сервісних робіт інженерам не потрібно заходити в пташник, тож птиця зайвий раз не потерпає від стресу. У самому пташнику забезпечується комфортний мікроклімат: ззовні повітря потрапляє через камеру згорання й далі подається в пташник. Таким чином, в саме приміщення потрапляє менша кількість CO2.

 

Економія енергоресурсів за використання зовнішніх конвекторів, як порівняти зі стандартними обігрівачами, — 15–20%.

 

Теплообмінник

 

Це агрегат, що підігріває припливне повітря у пташнику. Тепле випускне повітря спочатку проходить через систему повітряних фільтрів із повним автоматичним очищенням. Таким чином, до 99% пилу в повітрі пташника відокремлюється від нього й більше не потрапляє в навколишнє середовище. Очищене повітря проходить через камеру до передання теплової енергії в блок теплообмінника й за допомогою витяжного вентилятора виходить назовні. Одночасно припливний вентилятор усмоктує холодне зовнішнє повітря в теплообмінник, де воно нагрівається завдяки енергії випускного повітря, потім скеровує його в пташник і розподіляє за допомогою вентиляторів. Завдяки тому, що всередині приміщення не спалюється газ, у пташнику набагато менше вологи. Тобто виробнику не доведеться витрачати додатково кошти на додаткове висушування повітря у приміщенні.

 

Завдяки теплообміннику заощаджується електроенергія — до 60% середньої річної економії за опалення. Такий теплообмінник сприяє захисту навколишнього середовища: до 60% менше річних CO2-викидів, 99%-ве очищення повітря пташника від пилу, зменшення викидів аміаку та біоаерозолів, виражена дезодорація.

 

За його застосування птиця більш захищена: в приміщенні поліпшується мікроклімат, підстилка завжди суха, менше навантаження аміаку й CO2 в приміщенні, здоров’я птиці ліпше завдяки меншому застосуванню антибіотиків і медикаментів.

 

Наприклад, за зовнішньої температури повітря –10 °С досягається збереження тепла 166 кВт.

 

Теплообмінники випускають різних розмірів, наприклад, залежно від вікової групи птиці тощо. Найбільший теплообмінник потужністю 24 м? повітря/год має найбільшу продуктивність. Додатковою його перевагою є те, що в ньому вмонтовано самоочисний фільтр, здатний у процесі роботи самоочищатися.

 

Touch-комп’ютер мікроклімату

 

Touch-комп’ютер мікроклімату — це інтуїтивне керування сенсорним екраном. Плюсом такого обладнання є зрозумілі символи для простого керування, 3D-огляд приміщення, можливий вхід через смартфон, планшет і ПК. Завдяки йому можна керувати всіма процесами в пташнику — від мікроклімату, годівлі до постачання води. На одному моніторі можна контролювати всі процеси, що відбуваються на птахофермі. Дані передаються за допомогою App на смартфони, планшети. У пристрої відсутнє Remote-з’єднання, завдяки чому відбувається швидша передача даних.

 

Пінна ізоляція

 

Останнім часом у Європі багато ферм переоснастили додатковою системою термоізоляції — за допомогою піни. Рідку піну наносять на дах пташника, звідки зазвичай відбувається найбільша втрата тепла. Таким чином, у приміщенні досягається більша теплоізоляція. Дуже легкий механізм нанесення цієї піни — без стиків, швів тощо. Обробляють PUR-засобом — 2-компонентний поліуретановий шампунь. Від інших продуктів він відрізняється тим, що має дуже високу теплоізоляцію та щільність повітря. Поліуретанова піна як ізоляційний матеріал має низку переваг перед ізоляцією готовими панелями: абсолютно гомогенна поверхня; відсутність стиків під час нанесення; проникає в усі отвори та кутки; може буди нанесена на будь-яку поверхню; легко й швидко наноситься; дуже ефективний ізоляційний матеріал.

 

Підсумовуючи огляд новинок, варто зазначити, що для оптимізації прибутку важливо застосовувати сучасні технології — зменшується собівартість виробленої продукції.

 

Віра Славянська

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ