Тваринництво

У пошуку нових вершин

У пошуку нових вершин

Практичні питання, проблеми галузі та їх розв’язання обговорювали найкращі спеціалісти на щорічному Міжнародному форумі «Індиківництво-2017».

 

Уже вдруге в рамках щорічного Міжнародного форуму журнал «Наше Птахівництво» провів семінар «Індиківництво-2017».

 

6 квітня 2017 року у львівському Будинку вчених упродовж усього дня практикуючі спеціалісти птахофабрик, технологи, лікарі ветеринарної медицини, керівники птахогосподарств мали змогу обговорювати практичні питання й перспективи промислового індиківництва. На запитання, які виникали під час Міжнародного форуму з індиківництва, відповідали найкращі фахівці цієї сфери, спеціалісти птахофабрик та незалежні закордонні консультанти.

 

Слід зазначити, що ринок індичатини в Україні стрімко розвивається. Ця ніша є відкритою для нових гравців і привабливою для інвесторів. Окрім перспектив галузь індиківництва також характеризується значним дефіцитом практичної інформації. Подекуди персоналу на виробництві бракує знань про найпростіші речі.

 

Журнал «Наше Птахівництво» вже вкотре заповнює інформаційний простій та порожнечу навколо індиківничої справи. Тож 6 квітня протягом дня усі охочі мали унікальну можливість обговорювати практичні питання й перспективи промислового індиківництва.

 

Генеральним партнером семінару «Індиківництво-2017» виступила компанія «Картсфен». Партнери з ветеринарії: «Сева Санте Анімаль Україна» та «ВетАгро». Партнер із годівлі — ГК «Єдінство». Партнер із обладнання — Prullage Systeme. Спеціальний партнер: GERCZAK.

 

Особливо відзначимо доповіді, що викликали найбільше обговорень і зацікавленість:

 

• Превентивна програма вакцинації індиків — компанія «СЕВА»;

 

• Підстилка та її роль в сучасній технології виробництва індиків — доповідач Павел Герчак, представник компанії «Герчак» (Польща);

 

• Оптимальний шлях до зменшення застосування антибіотиків у вирощуванні індиків — доповідач Вера Бавінк, ветеринарний спеціаліст компанії «Кантерс» (Нідерланди);

 

• Нові відкриття в індиківництві: генетика, технології, керування стадом — доповідач Хольц Йоахім, замісник генерального директора Moorgut Kartzfehn von Kameke GmbH & Co. KG.;

 

• Нове в технології утримання індиків. Особливості обслуговування обладнання, що заощадить витрати — доповідач Людгер Прюллаге, генеральний директор компанії «Прюллаге».

 

Цікавою та корисною була інформація щодо впливу технології приготування комбікормів на їх якість; оптимізації відходів завдяки правильному обвалюванню тушки індику; профілактики основних бактеріальних хвороб; щодо еймеріозу, гістомонозу індиків; боротьби з найнебезпечнішими вірусними хворобами індиків; хвороб індиків, які спричинені порушеннями технології їх утримання та багато іншого не менш цікавого та корисного.

 

Редакція журналу «Наше Птахівництво» висловлює подяку всім учасникам конференції за активну позицію в обговоренні складних виробничо-технологічних питань, бажає високих приростів, гідних прибутків і задоволення від праці. 

 
 

 

 Доповіді

 

Григорій Зон, професор, Сумський національний аграрний університет

 

Частою причиною виникнення патології кінцівок в індиків є різні інфекційні хвороби: реовіроз, парвовіроз, мікоплазма — синовія-інфекція, ешерихіоз, пулороз-тиф, пастерельоз, стафілококоз, стрептококоз, туберкульоз, кнемідокоптоз, а також наслідки впливу мікотоксинів (фузахроманону, афлатоксину).

 

Одним із таких процесів може бути дисхондроплазія. Залежно від віку птиці, стану її реактивності, спадковості й сили збудника на початку хвороби переважають дистрофічні процеси, над якими згодом починають переважати альтеративні. 

 

Найчастіше дисхондроплазію виявляють у великогомілковій кістці (переважно в бройлерів, рідше — в індичат) у вигляді аномальних потовщень хряща. 

 

Синовіт індичат характеризується запаленням суглобів. Причини його виникнення: підвищення щільності посадки, погане освітлення пташника, підвищений уміст жирів у раціоні, надлишок сої та кукурудзи, брак вітамінів В та D3 й мікроелементів за надлишку вітаміну А, волога та грудкувата підстилка.

 

 

Тетяна Фотіна, д-р вет. наук, професор, завідувач кафедри ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки якості продуктів тваринництва, Сумський національний аграрний університет, почесний професор Варшавського, Єреванського та Таджицького аграрних університетів

 

Багато помилок в годівлі та вирощуванні індиків припускають через запровадження досвіду роботи з курями та курчатами на індиків, потреби та поведінка яких докорінно відрізняються від курей.

 

Через велику масу тіла та великі грудні м’язи індики чутливі до перегріву. Чим важчий крос тим гірше він витримує перегрів. Тепловий стрес провокує індиків споживати багато води. Вони п’ють холодну воду для охолодження крові у яремній вені. Це провокує обвисання зобу, який наповнений водою. Така птиця худне й вмирає, бо їх забивають інші особі, або під впливом бактерій, які розвиваються в зобі, виникає запалення кишківника або легень.

 

Індики можуть також впадати в депресію й іноді мають припадки сказу. В такому стані вони прикидаються мертвими, сидять на місці, тяжко дихають. Можуть розганятися й битися головою об стіну до смерті.

 

 

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ