Агромаркет

Синбіотик, що лікує

Синбіотик, що лікує

Знайдено препарат, що здатний ефективно розв’язувати проблеми хвороб ніг у м’ясної птиці й поліпшувати якість шкаралупи яйця від старої несучки.

  

Відповідно до прийнятого на сьогодні визначення ФАО/ВОЗ, пробіотики — це «живі мікроорганізми, які під час введення у розумних кількостях приносять користь здоров’ю господаря». Точніше пробіотики — це живі мікроорганізми непатогенного й нетоксичного характеру, які в разі введення через травний тракт сприятливі для здоров’я господаря. 

 

Сьогодні тільки ледачий не говорить про корисну дію пробіотиків на шлунково-кишковий тракт, однак ефект від них значно ширший. 

 

Хвороби ніг і кульгавість 

 

Бактеріальний хондронекроз з остеомієлітом (БХO) є найпоширенішою причиною кульгавості в комерційних бройлерів. Бактерії, що потрапляють у кров із дихальної системи або шлунково-кишкового тракту, гематогенно поширюються в проксимальний епіфізарно-фізичний хрящ стегон і гомілок, які швидко ростуть, спричиняючи БХO. Була перевірена гіпотеза про те, що вирощування бройлерів на сітчастій підлозі має збільшити частоту появи БХО шляхом постійного накладення додаткового крутного моменту й напруги зміщення на чутливі суглоби ніг. Також була перевірена гіпотеза про те, що пробіотики можуть послаблювати бактеріальну транслокацію й тим самим знижувати частоту БХО. 

 

Як пробіотик для досліду було обрано синбіотик PoultryStar®. Як навантаження, що призводить до проблем з ногами, використовувалися сітчасті підлоги. Було проведено чотири експерименти, мета яких — визначити, чи зможе синбіотик PoultryStar® зменшити кульгавість у бройлерів, вирощених на сітчастій підлозі. В експериментах добових бройлерів, виведених у трьох інкубаторіях, поміщали на тирсу й сітчасту (дротяну) підлогу. Курчата були провакциновані від хвороби Марека, теносіновіту й ІБК. Для годівлі використовували стандартний кукурудзяно-соєвий раціон. Зведені результати чотирьох дослідів наведено в табл. 1. 

 
 

З даних таблиці видно, що у всіх дослідах додавання в корм пробіотика дало позитивний ефект. 

 

За результатами цих досліджень можна дійти висновку, що додавання PoultryStar® в корм, починаючи з першого дня життя, може знизити частоту кульгавості в бройлерів, перешкоджаючи транслокації бактерій у субклінічно пошкоджені ущелини в проксимальних відділах стегнової й великогомілкової кісток епіфізарних пластин. 

 

Також можна дійти висновку, що PoultryStar® забезпечує альтернативу антибіотикам для зниження частоти БХО. 

 

Вплив синбіотичних добавок на курей несучок 

 

У США в Університеті Пердью спільно з Департаментом сільського господарства були проведені дослідження на тему «Вплив пробіотичних добавок на продуктивність, мінералізацію кісток, мікробний склад сліпої кишки, цитокіни й кортикостерон у курей-несучок». Мета цього дослідження полягала в тому, щоб визначити, чи мають пробіотики позитивний вплив на здоров’я кісток у курей-несучок. 

 

Упродовж експерименту було створено чотири групи несучок, вік яких був 60 тижнів. У стандартний комбікорм протягом семи тижнів додавали пробіотичний продукт (що містить Enterococcus faecium, Pediococcus acidilactici, Bifidobacterium animalis and Lactobacillus reuteri) в кількості  0,5, 1 і 2 г на 1 кг корму. Під час дослідження було виявлено позитивний вплив пробіотика на мінералізацію кісток: відзначено збільшення щільності та вмісту мінералів у великогомілковій і стегновій кістках. Позитивні результати були також виявлені в накопичених даних про пошкодження яєць. Контрольна група мала значно вищий відсоток пошкоджених яєць проти груп, що отримували 0,5 і 2,0 г пробіотичного продукту, у віці 64, 65 і 66 тижнів. В основному поліпшення було за рахунок відсотка яєць без шкаралупи та невеликої кількості розбитих яєць. Графічні дані наведено на рисунку. 

 

Також дослідження демонструє, що додавання в корм пробіотиків поліпшує мінералізацію кісток у старих несучок і позитивно впливає на яєчну продуктивність і якість шкаралупи. Разом із цим додавання пробіотика зменшує кількість нетоварного яйця. 

 

Крім того, були проведені дослідження, які дозволяють стверджувати про ефективність PoultryStar® щодо захисту репродуктивних органів несучок від інфекцій. Застосування PoultryStar® в антикокцидіозних програмах може модулювати імунну систему птиці, а за застосування кокцидіозних вакцин бере участь у створенні імунної відповіді. 

 

Програми застосування PoultryStar® розробляють для кожного виду птиці й залежно від того, що хоче контролювати птахівник, можуть містити органічні кислоти і фітогеніки. PoultryStar® є невіддільною частиною програм зі зниження кількості використовуваних антибіотиків у птахівництві. 

 

На сьогодні PoultryStar® доступний в двох формах, як для використання в кормі, так і методом випоювання. Випоювання можна застосовувати точково після обробки антибіотиками під час зміни раціону, в стресовий період. У корм продукт вводиться постійно. Також розроблено PoultryStar® у вигляді гелю, який за розведення може бути використаний в інкубаторіях для обробки добового молодняку спреєм, що дозволяє заселити ЖКТ корисною мікрофлорою безпосередньо після виведення, коли він стерильний. 

 

Концепція пробіотиків в останні роки більше не збиває з пантелику. Нині вони є важливою в прикладних біотехнологічних дослідженнях і, отже, на відміну від антибіотиків і хіміотерапевтичних агентів можуть використовуватися для стимулювання зростання та контролю здоров’я домашньої птиці. У минулі роки люди вважали всі бактерії шкідливими, що ускладнювало ухвалювання концепції пробіотиків. 

 

Сьогодні вчені докладають зусиль, аби встановити симбіотичні відносини домашньої птиці з бактеріями, особливо в травному тракті, де вони дуже важливі для здоров’я людини й птиці. Оскільки пробіотики не призводять до розвитку та поширення мікробної резистентності, вони можуть стати чудовою альтернативою антибіотикам. 

 

Андрій Сергєєв,

технічний спеціаліст ТОВ «БІОМІН Україна»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ