Овочі-Ягоди-Сад

Розмножуємо фундук

Розмножуємо фундук

Розмноження сортового фундука за допомогою поділу материнської рослини — клопіткий процес, у якому велику увагу приділяють формуванню у молодих рослин потужної кореневої системи.

 

Усе більшої популярності серед садівників-професіоналів набуває фундук — надзвичайно цінна, перспективна і прибуткова культура. Для закладання саду фундука знадобляться здорові та якісні саджанці, вирощені з дотриманням усіх технологічних вимог. Те, у який спосіб вирощували та розмножували саджанці є важливим для подальшої ефективності майбутнього саду. Загалом фундук розмножується двома способами: сіянцями та вегетативно.

 

Насіннєве розмноження

 

Сіянцями культуру розмножують здебільшого із метою селекції, аби отримати покращені та пристосовані до тих чи інших ґрунтових і кліматичних умов сортові рослини. Для селекції відбирають великі та добре розвинені горіхи. Сіють їх навесні, попередньо підготувавши: на 4−5 днів замочують у воді, далі сушать, й 3−4 місяці за вологості 90% і температури 0…+8 °C, не допускаючи нагрівання понад +10 °C, стратифікують у піску або торфі. За потреби субстрат щотижня зволожують. При сівбі насінини заглиблюють у ґрунт на 4−5 см, розташовуючи за схемою 10 × 35 см.

 

Для отримання саджанців-сіянців горіхи сіють пізно восени, до замерзання ґрунту, насіння заглиблюють у ґрунт на 7−8 см. Рано навесні можна сіяти теж, але вже після стратифікації. Фундук, висіяний навесні без стратифікації дуже погано проростає (2−5%), натомість у насіння, посіяного восени, чи навесні після стратифікації, проростання сягає 70−80%. Ґрунт під посів фундука тримають під чорним або раннім паром. За осіннього посіву ряди мульчують тирсою або сухим листям. У перший рік сіянці виростають до 20−80 см. Коли рослини досягли 20 см, а діаметр їхньої кореневої шийки — 3−5 мм, їх можна викопувати. Роблять це і восени, і навесні. Отримані у такий спосіб саджанці не придатні для закладання промислових плантацій, адже не зберігають усіх властивостей сорту (згідно зі статистикою, риси материнської рослини повністю повторює лише 0,1% сіянців). Недоліком є й те, що такі сади починають плодоносити лише на 8−10 рік, а форма та розміри їхніх плодів дуже часто не справджують очікувань.

 

Утім, перевагою насіннєвого розмноження є висока морозостійкість саджанців, швидка їх акліматизація у саду та стійкість до хвороб і шкідників.

 

Вегетативне розмноження

 

Вегетативне розмноження застосовують аби зберегти цінні ознаки сортів фундука. Для цього є кілька способів: >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ