Овочі-Ягоди-Сад

Якість як гарантія

Якість як гарантія

Щоб підкорити нові ринки, слід зосередитися на якості продукції й грамотно розподілити вирощування сортів. Не обійтися й без інтенсифікації.

  

Сьогодні в Україні є усе ще звичним продавати яблука «з поля», не дбаючи про їх зберігання. Та якщо садівники прагнуть виходу на світовий ринок, то мають дотримуватися вимог ринку не лише щодо зберігання й реалізації продукції, а й щодо її вирощування, бо це також сприятиме збереженню товарної якості яблука. Холодильник — не лікар, й лише збереже закладений у нього врожай, а про покращення якості там не йтиметься.

 

Асоціація «Укрсадпром» неодноразово акцентувала на тому, що до вирощування яблук потрібно ставитися як до бізнесу, й орієнтуватися передусім на потреби покупця. Тому, плануючи свою діяльність, необхідно мислити стратегічно. Зупинімося на кількох основних моментах.

 

Ситуація на світовому ринку

 

З лютого 2017 року Асоціація «Укрсадпром» офіційно стала членом Всесвітньої організації виробників яблук і груш (WAPA). Однією з переваг такого членства є отримання актуальної інформації щодо стану світового ринку, зокрема оцінки врожаю у світі та окремо за країнами. Завдяки цій інформації господарства, що входять до асоціації можуть ефективно планувати свою діяльність на зовнішніх ринках. За оцінкою WAPA 2017 рік видався неврожайним для світового ринку. Лише у ЄС втрати врожаю яблук сягнули 30%, й морозами там були пошкоджені не тільки плоди, а й самі насадження, що може негативно вплинути на майбутні врожаї. До речі, в Україні, мабуть, склалася найцікавіша ситуація. За офіційною статистикою врожай фруктів і ягід, у порівнянні із минулим роком, збільшився на 1%. На початку травня після опитування фермерів у областях Мінагрополітики прогнозувало зниження врожаю на 29%. Тоді ж Асоціація озвучила прогноз зниження врожаю на рівні 50−60% від середніх за останні роки 2 млн тонн. За найновішою оцінкою Асоціації, Україна цього року втратила близько 40% врожаю фруктів і ягід. При цьому варто враховувати, що значної шкоди завдано і якості плодів — маємо чимало деформованих плодів, що, безумовно, впливає на стратегію продажу.

 

Сортове розмаїття

 

Більшість виробників вирощують у своєму саду десяток, а подекуди — й більше сортів яблуні. У результаті, переважна більшість господарств не може сформувати експортних партій зі своєї продукції. Хоча вирішення цієї проблеми лежить на поверхні — це кооперація. На додаток, зосередження на вирощуванні незначної кількості сортів гарантуватиме не лише відповідні експортним поставкам обсяги виробництва, а і якість плодів. Адже кожен помологічний сорт має свою технологічну карту вирощування та температурний режим зберігання плодів. І щоб ці технологічні вимоги належно реалізувати, не варто розпорошувати зусилля межи безліччю вирощуваних сортів.

 

Ринки збуту

 

Куди продають яблука українські виробники? Переважно на внутрішній ринок. Експортерів украй мало. До введення ембарго основним ринком збуту українських яблук була Росія. Із запровадженням заборони на ввезення сільгосппродукції українського виробництва до РФ наші садівники постали перед проблемою збуту вирощеного. Асоціація «Укрсадпром» дослідила стан ринку. Виявилося, що яблука імпортують понад 100 країн, і серед них лише у 24-х обсяг імпорту перевищує 100 тис. т/рік. Тобто потенційні ринки збуту — не марево, а реальність. Та окрім підписання міжурядових фітосанітарних протоколів, садівники мають розуміти й вимоги потенційних ринків до якості продукції. Для цього, як уже говорилося, необхідно виростити відповідної якості врожай, належно його зберегти, а згодом розсортувати та запакувати — так, щоб яблуко було здатне тривалий час транспортуватися та певний час пролежати на складах країни-імпортера. Можна це зробити силами одного господарства? Сьогодні, на жаль, ні. Ця задача не є легкою навіть для потужних агрофірм. Що ж до середніх і дрібніших садівничих господарств, то для них виходом можуть стати логістичні центри із відповідним обладнанням. І тут ми знову повертаємося до необхідності кооперації. До речі, це той шлях, яким свого часу пішла Польща. Вони обрали перспективні для виходу на європейський ринок сорти, створили у кооперації логістичні центри і досить успішно потіснили таких ключових європейських виробників яблук, як Франція, Бельгія та Італія. Україна має значні перспективи розвитку плодово-ягідного виробництва. І не лише за рахунок збільшення багаторічних насаджень, а й завдяки застосуванню сучасних технологій. Для порівняння, основні європейські виробники яблук — Польща, Італія, Франція та Бельгія вже не мають можливості збільшувати площі, і їх зусилля сконцентровані саме на підвищенні якості і врожайності.

 

 

Дмитро Крошка, Асоціація «Укрсадпром»

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2017 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ