Інтенсивний сад 2017

Інтенсивний сад 2017

22–23 листопада 2017 року у Вінниці, у приміщенні Вінницької обласної філармонії відбувся українсько-польський форум «Інтенсивний сад – 2017: Мистецтво вирощування». Його організувала компанія «АГП Груп» та журнал «Садівництво по-українськи».

 

Форум «Інтенсивний сад — 2017» ─ традиційна для українського садівництва подія. Цього року він об’єднав навколо себе понад три сотні учасників. У його рамках відбулася конференція, присвячена практичним питанням садівництва та діяла спеціалізована експозиція із стендами 38-ми комерційних компаній. Щоб послухати виступи науковців та консультантів, у Вінницю з’їхалися садівники із усіх регіонів України. Були також спеціальні гості із Польщі, Німеччини та Чехії. Моніка Беняш, науковець із Краківського аграрного університету, що у Польщі, навчала садівників підбирати сорти-запилювачі для яблуні й у насадженнях кісточкових порід — вишні, черешні, персика, абрикоси й сливи. Яцек Рабцевич, польський науковець із Інституту садівництва у Скерневіце, розповів, як організувати механізоване збирання вишні та сливи й за якими критеріями слід обирати спеціальну техніку. Його колега по інституту, професор Волдемар Тредер, навчив розраховувати режими зрошення у інтенсивному саду яблуні та кісточкових порід. Провідний польський садівничий консультант Роберт Сас, який очолює «Інститут практичного садівництва», навчав, як виростити врожай яблук без шкідливих залишків пестицидів, ще один його виступ стосувався захисту яблуневого саду від борошнистої роси й сисних шкідників. Спеціальним гостем Форуму став чеський науковець Любор Зелений, який представляв Інститут садівництва у Головусах. Його доповіді стосувалися створених у Чехії сортів черешні, особливостей їхньої агротехніки й сумісності із різними видами підщеп. Йшлося й про селекційні новинки, адже Чехія — світовий лідер у створенні високопродуктивних сортів черешні.

 

Окрім науковців, до України на Форум приїхали й польські садівники-практики. Петро Корчак, садівник із Мазовецького воєводства, поділився досвідом догляду яблуневого і грушевого саду й розповів, яким вимогам має відповідати садівнича продукція, щоб її купували європейські мережі. Збігнєв Холик, очільник успішної продуцентської групи Стрийно-Сад у Люблінському воєводстві, розповів про її роботу і виклики, на які таким об’єднанням нині доводиться відповідати.

 

Українську садівничу науку на Форумі представляла професор Людмила Шевчук із Інституту садівництва. Вона навчала, як визначати терміни збирання яблук у різних сортів, які режими зберігання до них застосовувати, проаналізувала вплив складних умов вегетації на якість і придатність до зберігання врожаю яблук 2017 року. На форумі виступив український консультант та садівник Любомир Стельмащук, він радив, як вирощувати інтенсивні персикові сади в умовах Західної України. Виступ Станіслава Мельника, головного агронома садівничого підрозділу ТОВ АПК «Маїс», стосувався успішного досвіду біозахисту інтенсивних садів яблуні.

 

На Форумі пролунали виступи провідних спеціалістів у галузі захисту садів, вони розповіли багато корисного. Ігор Тарушкін, керівник відділу регіонального маркетингу компанії «Байєр» — про нові препарати й їхнє місце у системі захисту саду. Володимир Воєводін, технічний експерт зі спеціальних культур компанії «Сингента» — про захист саду від шкідників і хвороб за допомогою препаратів компанії. Андрій Осиковий, провідний спеціаліст із садівництва компанії «Самміт-Агро Юкрейн», — про те, як за допомогою продуктів компанії розкрити потенціал саду. Микола Свіргоцький, продукт-менеджер (спецкультури) компанії «Аріста Лайф Сайєнс», — про захист саду препаратами компанії та нові біостимулятори. Юрій Савченко, менеджер із розвитку продуктів компанії BASF — про те, як за допомогою продуктів компанії керувати врожаєм. В’ячеслав Панасюк, менеджер по культурах ТОВ «Адама Україна» — про ефективні й функціональні рішення, які компанія пропонує садівникам.

 

Директор плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна», Сюч Іштван, радив, як створити інтенсивний й органічний сад яблуні. Юрій Урда, менеджер із регіонального розвитку компанії «КУН-Україна», розказав про техніку, якою компанія забезпечує садівничий ринок України. Спеціально для участі у Форумі до України завітала польська компанія Dwa Jablka, її представник — Магдалена Заторська розповіла, яким має бути правильний підхід до створення протиградових конструкцій у садах.

 

Журнал «Садівництво по-українськи» дякує всім учасникам Форуму «Інтенсивний сад — 2017» та запрошує до участі у Форумі «Інтенсивний сад — 2018».

 

Коментарі фахівців

 

Юрій Пономар, СТОВ «АФ Красне», Вінницька обл.:

 

Конференція сподобалась. Я рослинництвом займаюся вже давно, а от у садівництві ─ новачок. Наші сади закладено 2016 і 2017 року. Маємо 22 га яблуні на М9, 3 га черешні на сіянцях, ще й ягідники малини вирощуємо. Для мене важливою темою є захист саду. Про це дуже цікавим був виступ Андрія Осикового, представника компанії «Самміт-Агро Юкрейн». На Форумі сподобалося все, особливо ─ виступи науковців із Польщі і Чехії. Ціную, коли розповідають про нове, а виступ чеського науковця Любора Зеленого, який розповідав про нові сорти черешні, був дуже корисним. Я на вашому Форумі вже другий раз, наступного року теж приїду.

 

Світлана Савенко, ТОВ «Новоукраїнське», Кіровоградська обл.:

 

Ми маємо інтенсивні сади яблуні на підщепі М9 загальною площею 27 га, а також займаємося розсадництвом. Форум сподобався. Науковці з Польщі прочитали багато лекцій, щиро поділилися своїм досвідом і знаннями, переклад був якісний й ми почерпнули багато корисного. Ми будуємо у господарстві великий холодильник на 1000 тонн, і присвячений зберіганню яблук виступ українського професора Людмили Шевчук висвітлив багато важливих речей. Великий плюс, що на Форумі запросили виступити садівників-практиків. Ми були й на ягідному форумі, і те, що там розповів про вирощування суниці Дмитро Добрєв, фермер з Одещини, для нас дуже актуальне. Кооперація, про яку розповів польський садівник Збігнєв Холик, має розвиватися і між українськими садівниками, добре, що цю тему підняли до обговорення на Форумі. Чудово й те, що на подію з’їхалося багато хімічних компаній. Зокрема, нам цікаво було послухати виступ Володимира Воєводіна, представника компанії «Сингента», він фахівець своєї справи і дав гарні поради.

 

Петро Микитюк, ТОВ «Петрівський посад», Кіровоградська обл.:

 

Маємо у господарстві 10 га інтенсивного саду яблуні на підщепі М9, також є ще ожинові і малинові ягідники. Я за освітою агроном, у сільському господарстві із 1996-го, плодові сади ми заклали 2012 року. На форумі почув усі важливі для мене теми. Цього року були складні умови вегетації, це вплинуло на якість продукції, й для нас дуже актуальне питання зберігання яблук, особливо сортів Джонаголд та Ренети Симиренка. Український професор Людмила Шевчук дала дуже багато корисної інформації про вимоги до якості яблук, які закладаються на зберігання. В’ячеслав Панасюк, представник компанії «Адама Україна», розповів про нові продукти для захисту саду, нас те також дуже зацікавило. Надзвичайно сподобався виступ польського садівника Збігнєва Холика, про досвід кооперації між господарствами та продаж великих партій яблук. Наступного року приїду на Форум обов’язково.

 

Лариса Коробко, ПП «Долинське-С», Запорізька обл.:

 

У нас молоді насадження, зерняткові і кісточкові, 170 га зрошуваного саду яблуні на підщепі М9 і 60 га черешні. Також спеціалізуємося на розсадництві. Є ягідники суниці. У господарстві прагнемо застосовувати нові технології.

 

На Форумі сподобалися виступи чеського і польських науковців. Із виступу чеського фахівця Любора Зеленого ми взнали про їхні нові сорти черешні, ми також і розсадницьке господарство, тому для нас така інформація життєво важлива. Моніка Беняш із Краківського аграрного університету розповіла, як підбирати запилювачі до сортів черешні, дуже сподобався її виступ. Яцек Рабцевич, науковець із Інституту Садівництва у Скерневице, дав дуже важливу інформацію про організацію комбайнового збирання вишні.

 

Анатолій Бондар, СФГ «Спартак», Миколаївська обл.:

 

У господарстві у нас зараз 7 га саду ─ яблуко, абрикос, слива, груша, аґрус, плануємо посадити ще 15. На Форумі все сподобалося. Особливо ─ спілкування із садівниками-практиками, добре, що їх запросили виступити. Дуже добре, що під час форуму діяла виставка ─ я й саджанці собі вибрав, які купуватиму, й до інструмента придивився.

 

Андрій Дардан, СФГ «Гріндлейк», Херсонська обл.:

 

У господарстві 25 га саду, вирощуємо абрикос, сливу, черешню і персик. Я за освітою агроном, увесь час працюю за фахом.

 

Форум оцінюю на п’ять з плюсом. Задоволений, був усі три дні, і на ягідному форумі, і на садівничому, дуже цікаві лектори приїхали, добре працювала виставка комерційних фірм. Дуже зацікавив виступ Моніки Беняш про запилення кісточкових культур, особливо щодо нових сортів абрикоси й сливи. Мені вдалося поспілкуватися із нею особисто, домовилися, що звернусь за консультацією. Форум заставляє думати, дає змогу спілкуватися із колегами, приїжджаю на нього щороку, і завдяки цьому маю багато цікавих знайомств. Цей рік я познайомився із дуже авторитетним садівником із Одещини, Петром Далаковим ─ кілька років назад він виступав на Форумі. Так само завдяки Форуму кілька років тому познайомився із Олександром Маценком, садівником із Черкащини, який мене надихнув на розширення кісточкового саду та запровадження нових сортів.

 

Василь Сердюк, ПСП «Громівка», Чернівецька обл.:

 

У саду маємо 30 га яблуні й по 10 га груші та сливи, маємо власний холодильник на 1000 тонн. Насадження молоді, закладені 2010-го і 2017-го року. На Форумі сподобалося все, із Польщі до нас приїхали дуже гарні фахівці. Форум відвідую щороку, і завжди отримую потрібну інформацію. Польський досвід кооперації, про який розповіли на Форумі, для України дуже актуальний ─ рано чи пізно нам доведеться об’єднуватися.

 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2017 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ